Orlando Bloom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Orlando Bloom
FødtOrlando Jonathan Blanchard Copeland Bloom
13. jan. 1977[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (47 år)
Canterbury (England, Storbritannia)[5]
BeskjeftigelseFilmskuespiller, modell, teaterskuespiller, fjernsynsskuespiller, skuespiller Rediger på Wikidata
Embete
  • UNICEF Goodwill-ambassadør Rediger på Wikidata
Utdannet vedGuildhall School of Music and Drama
Fine Arts College
St Edmund's School
British American Drama Academy
EktefelleMiranda Kerr (20102013)
Partner(e)Katy Perry (2016–)[6]
Nora Arnezeder (20142014)[7]
Kate Bosworth (20022005)
BarnFlynn Bloom
Daisy Dove Bloom
NasjonalitetStorbritannia
UtmerkelserJameson People's Choice Award for beste skuespiller (2005) (for: Kingdom of Heaven)[8]
Stjerne på Hollywood Walk of Fame
Aktive år1994
IMDbIMDb

Orlando Jonathan Blanchard Bloom (født 13. januar 1977 i Canterbury i Kent i England) er en britisk skuespiller.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Moren hans, Sonia, er fra Calcutta i India, og faren hans, Harry, kom fra Sør-Afrika. Faren var advokat og kjempet mot apartheidregimet i Sør-Afrika. Men Harry døde av slag da Orlando bare var fire år gammel. Orlando og hans søster Samantha ble oppdratt alene av moren etter farens død. Da Orlando var 13 år gammel, tilstod moren at Harry ikke var hans biologiske far, men at hennes nære venn, Colin Stone, er faren hans.

Orlando gikk på St. Edmunds School i Canterbury, en privat kristen skole. Faren Harry var jødisk, men Orlando konverterte til Buddhismen i 2004. Orlando slet veldig på skolen, på grunn av sin dysleksi. Derfor var han mer dedikert til kunst, keramikk, fotografering og skulptur. Etter morens oppmuntring studerte han dikt og prosa, og begynte med opplesninger på den lokale festivalen. Han vant mange dikt- og Bibelopplesningkonkurranser. Han var også aktiv på det lokale teateret. Senere ble han mer seriøst opptatt av teater og skuespill, og flyttet til London for å bli med i det nasjonale ungdomsteateret. Han ble der i to sesonger og fikk etter en stund skoleplass på The British American Drama Academy. Mens han gikk der, gikk han på auditions for forskjellige britiske tv-serier, og fikk roller i Casualty og i Midsomer Murders. Han fikk sin første filmrolle i denne tiden, i filmen Wilde som mannlig prostituert.

Han kom senere inn på Guildhall School of Music and Drama. Det var rundt denne tiden Orlando falt ned tre etasjer fra en veranda og brakk ryggen. Legene fryktet at han ikke ville gå igjen, men han kom seg fort og returnerte til skolen og fullførte eksamen. En kveld i 1999 spilte han på scenen for siste gang. En av tilskuerne var tilfeldigvis filmdirektøren Peter Jackson. Han likte Orlando så godt at han gikk bak scenen etter showet, og spurte om Orlando kunne tenke seg å komme på en prøveinnspilling i hans nye prosjekt: The Lord of the Rings (Ringens Herre trilogien). Orlando svarte ja, og begynte å lese på rollen Faramir, men han tapte denne rollen til skuespilleren David Wenham. Peter Jackson foreslo at Orlando kunne få rollen som Legolas i stedet, noe som i ettertid viste seg å være et bedre valg for Orlando. Han jobbet med Ringens Herre i 18 måneder på New Zealand, og i dag er han en av de mest etterspurte skuespillerne i bransjen.

Under innspillingen av The Fellowship of the Ring falt han av en hest, og brakk et ribbein. I 2002 vant han to priser. Den ene på MTV Movie Awards for «Årets mannlige gjennombrudd», og den andre på Empire Awards for «Beste gjennombrudd». Han lærte å surfe under innspillingen av The Lord of the Rings. Mens han filmet Kingdom of Heaven i 2005 fant han en hjemløs hund, som han ga navnet Sidi og tok den med hjem. Han snakker fransk. Han fikk toppkarakterer i kunst og fotografi. Favorittfotballag er Manchester United. Han fikk $3 000 000 (cirka 19 188 900 norske kroner) for Elizabethtown og $2,000,000 (cirka 12 792 600 norske kroner) for Kingdom of Heaven. I 2006 filmet han ferdig Pirates of the Caribbean 3 som hadde premiere i 2007.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000024750, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Roglo, Roglo person ID p=orlando;n=bloom[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID bloomorland[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.glamour.com[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ pagesix.com[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ arkiv-URL web.archive.org, www.europeanfilmacademy.org, besøkt 24. desember 2019[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Orlando Bloom – sitater