Amadeus (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Amadeus
Generell informasjon
Utgivelsesår19. september, 1984
Prod.landUSA USA
LengdeKinoversjon
160 min.
Director's cut
180 min.
Språkengelsk
italiensk
tysk
Bak kamera
RegissørMiloš Forman
ProdusentSaul Zaentz
ManusforfatterPeter Shaffer
MusikkWolfgang Mozart
SjeffotografMiroslav Ondříček
KlippMichael Chandler
Foran kamera
MedvirkendeF. Murray Abraham
Tom Hulce
Elizabeth Berridge
Annen informasjon
Budsjett$18 million
Totalomsetning$51,973,029
Prod.selskapOrion Pictures
Eksterne lenker

Amadeus er en amerikansk Oscar-belønnet biografisk film om Wolfgang Amadeus Mozart fra 1984. Filmen ble regissert av Miloš Forman. Den er basert på skuespillet Amadeus av Peter Shaffer.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den gamle musikeren og komponisten Antonio Salieri sitter og forteller for en prest om hvordan hans liv ble påvirket av Mozart. Den unge komponisten Mozart later til å være elsket av Gud (Ama-deus), ettersom alt han gjør, er så fantastisk mye bedre enn Salieris musikk noensinne kommer til å bli.

På et mentalsykehus i begynnelsen av 1800-tallet (i slutten av filmen sier han at han ble plaget i 32 år etter Mozarts død, Mozart døde 5. desember 1791) treffer vi Antonio Salieri, tidligere hoffkomponist i Wien. Han har fått en prest tilsendt for å kunne bote for sine synder, da han påstår å ha drept Mozart. Det er via Salieris samtale med presten vi får høre hele historien om Mozarts og Salieris liv.

Gjennom Salieris halvtåkede, bitre øyne får vi se hans versjon av Mozarts storhetstid i Wien, og til og med litt om hvordan det hele begynte, når Mozart turnerer rundt som femåring og får alle til å måpe, hvordan Salieri så gjerne ville leve som Mozart, og blir overlykkelig når hans far dør så han får flytte inn til byen for å utvikle sine musikalske ferdigheter. Hele filmen gjennomsyres av Salieris nesten psykotiske tanker, og lar Salieri stille spørsmålet: Hvorfor la Gud sin elsk på Mozart? Denne (ifølge Salieri) uforskammede drittungen? Når Salieri har ofret sitt liv og kyskhet, og likevel aldri kan nærme seg det talent som Mozart besitter, oppfatter han det som en straff fra Gud som forbitrer hele hans liv.

Utendørsscenene ble tatt opp i Malá Strana, Prahas gamle bydel. Noen innendørsscener ble tatt i Den spanske sal i Hrad, Prahas festning like over.[1]

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Johansen, s. 35

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jahn Otto Johansen: Praha, forlaget Damm, Oslo 2003

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote-logo-en.svg
Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: