Amadeus (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amadeus
Generell informasjon
SjangerDramakomedie, biografi
Utgivelsesår1984
Prod.landUSA
Lengde160 min.
Språkengelsk, italiensk, tysk
Bak kamera
RegiMiloš Forman
ProdusentSaul Zaentz
ManusforfatterPeter Shaffer
MusikkWolfgang Mozart
SjeffotografMiroslav Ondříček
KlippMichael Chandler
Foran kamera
MedvirkendeF. Murray Abraham
Tom Hulce
Elizabeth Berridge
Annen informasjon
Budsjett$18 millioner
Totalomsetning$51,9 millioner
Prod.selskapOrion Pictures
Premiere19. sep. 1984 (Westwood, California)
19. sep. 1984 (USA)
17. okt. 1984 (Norge)
Eksterne lenker

Amadeus er en amerikansk biografisk dramakomedie om komponisten Wolfgang Amadeus Mozart fra 1984. Filmen ble regissert av Miloš Forman og er basert på skuespillet Amadeus av Peter Shaffer.

Filmen vant åtte priser under Oscar-utdelingen i 1984, blant annet ble den kåret til beste film.[1] Den ble også kåret til beste utenlandske spillefilm under Amandaprisen 1985.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Den gamle musikeren og komponisten Antonio Salieri sitter og forteller for en prest om hvordan hans liv ble påvirket av Mozart. Den unge komponisten Mozart later til å være elsket av Gud (Ama-deus), ettersom alt han gjør, er så fantastisk mye bedre enn Salieris musikk noensinne kommer til å bli.

På et mentalsykehus i begynnelsen av 1800-tallet (i slutten av filmen sier han at han ble plaget i 32 år etter Mozarts død, Mozart døde 5. desember 1791) treffer vi Antonio Salieri, tidligere hoffkomponist i Wien. Han har fått en prest tilsendt for å kunne bote for sine synder, da han påstår å ha drept Mozart. Det er via Salieris samtale med presten vi får høre hele historien om Mozarts og Salieris liv.

Gjennom Salieris halvtåkede, bitre øyne får vi se hans versjon av Mozarts storhetstid i Wien, og til og med litt om hvordan det hele begynte, når Mozart turnerer rundt som femåring og får alle til å måpe, hvordan Salieri så gjerne ville leve som Mozart, og blir overlykkelig når hans far dør så han får flytte inn til byen for å utvikle sine musikalske ferdigheter. Hele filmen gjennomsyres av Salieris nesten psykotiske tanker, og lar Salieri stille spørsmålet: Hvorfor la Gud sin elsk på Mozart? Denne (ifølge Salieri) uforskammede drittungen? Når Salieri har ofret sitt liv og kyskhet, og likevel aldri kan nærme seg det talent som Mozart besitter, oppfatter han det som en straff fra Gud som forbitrer hele hans liv.

Utendørsscenene ble tatt opp i Malá Strana, Prahas gamle bydel. Noen innendørsscener ble tatt i Den spanske sal i Hrad, Prahas festning like over.[3]

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Miloš Forman (1932–2018)». montages.no. 16. april 2018. Besøkt 25. februar 2023. 
  2. ^ «- Filmproduksjon er samarbeid». Aftenposten. 19. august 1985. s. 7. 
  3. ^ Johansen, s. 35

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jahn Otto Johansen: Praha, forlaget Damm, Oslo 2003

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: