Den franske løytnantens kvinne (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den franske løytnantens kvinne
orig. The French Lieutenant's Woman
Generell informasjon
SjangerRomantisk drama
Utgivelsesår1981
Prod.landStorbritannia
Lengde112 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiKarel Reisz
ProdusentLeon Clore
ManusforfatterHarold Pinter
MusikkCarl Davis
SjeffotografFreddie Francis
KlippJohn Bloom
Foran kamera
MedvirkendeMeryl Streep
Jeremy Irons
Hilton McRae
David Warner
Penelope Wilton
Leo McKern
Prod.selskapUnited Artists
Premiere18. september 1981 (USA)
Eksterne lenker

Den franske løytnantens kvinne (originaltittel: The French Lieutenant's Woman) er en britisk kjærlighetsdramafilm fra 1981 med Meryl Streep og Jeremy Irons i hovedrollene. Regi er ved Karel Reisz. Filmen er basert på en roman fra 1969 av samme tittel skrevet av John Fowles.

Handling[rediger | rediger kilde]

Kjernen i filmen er en filmatisering av John Fowles berømte roman om en kjærlighetshistorie fra Victoria-tidens England.

Sarah (Meryl Streep) er utstøtt i den lille engelske byen Lyme Regis og speider utover havet i lengsel over sin løytnant. Hun treffer Charles (Jeremy Irons) – de forelsker seg og han bryter forlovelsen med en rik pike. Parallelt følger vi skuespiller i filmen Anna, som spiller Sarah, og hennes kjærlighetshistorie med Mike.

I filmen spilles handlingen ut på to tidsplan: Filmens kjærlighetshistorie konstatert med skuespillernes kjærlighetshistorie under innspillingen av filmen i våre dager.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen vant i 1982 tre BAFTA-priser og en Golden Globe, samt en Bodil-pris for beste europeiske film. Den ble nominert til ytterligere åtte BAFTA-priser og to Golden Globe-priser. Den ble samme år nominert i fem Oscar-kategorier [1].

Filmen fikk brukbare kritikker og har oppnådd 73% på Rotten Tomatoes [2]. Den ble en brukbar kommersiell suksess og spilte inn $22 millioner ved amerikanske kinoer og drøyt 4 millioner kr ved svenske kinoer [3].

I rollene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]