Antichrist (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Antichrist
Generell informasjon
GenreDramafilm, skrekkfilm, kunstfilm, psykologisk thrillerfilm, erotisk thriller, mysteriefilm[1]
Utgivelsesår2009
NasjonalitetFrankrike, Tyskland, Italia, Sverige, Danmark, Polen
Lengde104 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiLars von Trier[2]
ManusLars von Trier
Produsent(er)Meta Louise Foldager
MusikkKristian Eidnes Andersen
SjeffotografAnthony Dod Mantle
KlippÅsa Mossberg, Anders Refn[1]
Foran kamera
MedvirkendeWillem Dafoe, Charlotte Gainsbourg
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarge
FilmselskapZentropa
DistributørNordisk Film, Budapest Film (Ungarn)[3]
Premiere(r)18. mai 2009, 18. november 2010 (Ungarn),[3] 10. september 2009 (Tyskland)[4]
Utmerkelser Nordisk råds filmpris (2009), Europeisk filmpris for beste fotograf (2009)[5]Rediger på Wikidata
Eksterne lenker

Antichrist er en dansk skrekkfilm fra 2009, skrevet og regissert av Lars von Trier, med Charlotte Gainsbourg og Willem Dafoe i hovedrollene.[6]

Bodilprisen[rediger | rediger kilde]

Under utdeling av Bodilprisen i 2010 mottok filmen Bodilprisen for beste danske film. Charlotte Gainsbourg fikk prisen for beste kvinnelige hovedrolle og Willem Dafoe for beste mannlige. Anthony Dod Mantle mottok prisen for beste fotografering og lyddesigneren Kristian Eidnes Andersen Sær-Bodil.[7]

Handling[rediger | rediger kilde]

Et ikke-navngitt par har sex i leiligheten deres i Seattle, samtidig som deres lille sønn, Nic (spilt av Storm Acheche Sahlstrøm) klatrer opp til et vindu, og faller ut. Gutten dør, og moren kollapser i løpet av begravelsen. Hun tilbringer den neste måneden på et sykehus lammet av sorg. Faren, en terapeut, er skeptisk til den psykiatriske behandlingen hun får. Han tar på seg å behandle henne personlig ved å bruke psykoterapi.

Kvinnen avslører at hennes nest største frykt er naturen, noe som får mannen til å forsøke eksponeringsterapi. De reiser til den isolerte hytta deres i en skog som heter Eden, hvor hun tilbrakte tid sammen med Nic sommeren før - samtidig som hun skrev en avhandling om hatkriminalitet. Under en fottur ser mannen et rådyr som ikke viser frykt for ham, og som har en dødfødt kalv som henger halvveis ut av henne. I løpet av økter med psykoterapi blir kvinnen stadig mer sorgtung og manisk, og hun krever ofte kraftig sex.

Men området blir stadig mer uhyggelig for mannen. Han våkner med en hånd dekket av hovne Flåtter, og han ser en rødrev som forteller ham: Kaos hersker! På det mørke loftet finner han kvinnens tidligere avhandling, som inkluderer voldelige portretter av heksejakt, og en utklippsbok hvor forfatterskapet hennes blir stadig mer hektisk og uleselig. Kvinnen avslører at samtidig som hun skrev avhandlingen, begynte hun å tro at alle kvinner er iboende onde.

I et vanvittig øyeblikk har paret et voldelig samleie ved røttene av et illevarslende dødt tre, hvor kroppene deres blir flettet sammen blant de blottlagte røttene. Mannen mistenker at Satan er kvinnens største skjulte frykt. Etter å ha sett på Nics obduksjon og fotografier kvinnen tok av sønnen sin, blir mannen klar over at kvinnen systematisk hadde satt Nics sko på feil føtter. Dette hadde resultert i en deformasjon av guttens føtter.

I et vedskjul, angriper hun mannen. Hun kaster blant annet et stort stykke ved på lysken hans, noe som får ham til å miste bevisstheten. Kvinnen onanerer deretter den bevisstløse mannen, som kulminerer med en utløsning av blod. Hun borer et hull gjennom beinet hans, bolter en tung slipestein gjennom såret, og kaster skiftenøkkelen hun brukte under hytta. Når mannen våkner igjen, er han alene. Ute av stand til å løsne bolten, forsøker han først å gjemme seg ved å dra seg inn i et dypt revehull ved foten av det døde treet. Deretter går situasjonen fra vondt til verre.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]