Ådalen 31

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ådalen 31
Generell informasjon
SjangerDrama
Prod.landSverige Sverige
UtgivelsesårSverige 1. mai 1969
USA 1969
Norge 1969
Lengde110 min.
SpråkSvensk
Aldersgrense16 år (1969) (Norge)
Bak kamera
RegissørBo Widerberg
ManusforfatterBo Widerberg
SjeffotografJörgen Persson
KlipperBo Widerberg
Foran kamera
MedvirkendePeter Schildt
Kerstin Tidelius
Roland Hedlund
Annen informasjon
FilmselskapSvensk Filmindustri
BudsjettSEK 1 700 000 (estimat)
Eksterne lenker

Ådalen 31 er en svensk dramafilm fra 1969 som omhandler Ådalshändelserna. Filmen er regissert og skrevet av Bo Widerberg og hovedrollene spilles av Peter Schildt, Kerstin Tidelius og Roland Hedlund.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen bygger over de faktiske hendelsene i Ådalen, Sverige, 1931, da flere arbeidere ble drept under en arbeidskonflikt.

Etter en lengre streik tilkalles streikebrytere, noe som fører til at konflikten intensiveres ytterligere. Demonstrasjoner og voldshandlinger fører til at militære settes inn for å opprettholde ro og orden samt å beskytte streikebryterne. Konflikten ender blodig og fem streikende arbeidere blir drept av de militære.

Handlingen følger flere av de involverte personene både før, under og etter den dramatiske hendelsen. Personskildringene gir seerne et bilde av de sosiale skiller og kår som eksisterte på den tiden i Sverige. Ved siden av arbeidernes kår, streik og streikebryteri, tar filmen også opp tema som abort, sex, legeetikk og forelskelse på tvers av sosiale skiller.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Ådalen 31 vant i 1969 Grand Prix Spécial du Jury ved Filmfestivalen i Cannes (Bo Widerberg), og ble i tillegg nominert til Gullpalmen. Den ble i 1970 nominert til en Oscar i kategorien beste utenlandske film. Den ble samme år nominert til en Golden Globe for beste fremmedspråklige film, samt en BAFTA-pris. Samme år vant den Bodilprisen for beste utenlandske film. I tillegg til dette vant den i 1969 to Guldbagge-priser i kategoriene best mannlige hovedrolle (Roland Hedlund) og beste regi (Bo Widerberg).[1]

Den fikk terningkast seks av VGs filmanmelder.[2]

SitatTankevekkende film, som ingen vil angre på at de har settSitat
– VGs anmelder[2]

Trivia[rediger | rediger kilde]

Et 100-talls personer som opplevde streiken i virkeligheten medvirket som statister i filmen.

Ådalen 31 har siden tidlig på 1980-tallet ofte blitt sendt på NRK den 1. mai.

Filmen ble av ukjente årsaker X-rated i USA. Den kan antas at det skyldes at filmen tar opp tema som abort, sex og viser nakenhet.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]