Ådalen 31

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ådalen 31
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1969
Prod.landSverige
Lengde110 min.
SpråkSvensk
Aldersgrense16 (1969) (Norge)
Bak kamera
RegiBo Widerberg
ManusforfatterBo Widerberg
SjeffotografJörgen Persson
KlippBo Widerberg
Foran kamera
MedvirkendePeter Schildt
Kerstin Tidelius
Roland Hedlund
Annen informasjon
BudsjettSEK 1 700 000 (estimat)
Prod.selskapSvensk Filmindustri
Premiere1. mai 1969 (Sverige)
Eksterne lenker

Ådalen 31 er en svensk dramafilm fra 1969 som omhandler Ådalshändelserna. Filmen er regissert og skrevet av Bo Widerberg og hovedrollene spilles av Peter Schildt, Kerstin Tidelius og Roland Hedlund.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen bygger over de faktiske hendelsene i Ådalen, Sverige, 1931, da flere arbeidere ble drept under en arbeidskonflikt.

Etter en lengre streik tilkalles streikebrytere, noe som fører til at konflikten intensiveres ytterligere. Demonstrasjoner og voldshandlinger fører til at militære settes inn for å opprettholde ro og orden samt å beskytte streikebryterne. Konflikten ender blodig og fem streikende arbeidere blir drept av de militære.

Handlingen følger flere av de involverte personene både før, under og etter den dramatiske hendelsen. Personskildringene gir seerne et bilde av de sosiale skiller og kår som eksisterte på den tiden i Sverige. Ved siden av arbeidernes kår, streik og streikebryteri, tar filmen også opp tema som abort, sex, legeetikk og forelskelse på tvers av sosiale skiller.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Ådalen 31 vant Grand Prix Spécial du Jury ved Filmfestivalen i Cannes (Bo Widerberg), og ble i tillegg nominert til Gullpalmen. Den ble nominert til en Oscar i kategorien beste utenlandske film. Den ble også nominert til en Golden Globe for beste fremmedspråklige film, samt en BAFTA-pris. Samme år vant den Bodilprisen for beste utenlandske film. I tillegg til dette vant den i 1969 to Guldbagge-priser i kategoriene best mannlige hovedrolle (Roland Hedlund) og beste regi (Bo Widerberg).[1]

Den fikk terningkast seks av VGs filmanmelder.[2]

Tankevekkende film, som ingen vil angre på at de har sett

VGs anmelder[2]

Et 100-talls personer som opplevde streiken i virkeligheten medvirket som statister i filmen. Filmen ble på 1980- og 1990-tallet ofte sendt på NRK den 1. mai.

Filmen ble av ukjente årsaker X-rated i USA. Den kan antas at det skyldes at filmen tar opp tema som abort, sex og viser nakenhet.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Awards for Ådalen '31». IMDb. Besøkt 27. juni 2008. 
  2. ^ a b «VG - VGs filmbarometer (30.01.1971, s.39)». Arkivert fra originalen 6. mars 2016. Besøkt 10. mai 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]