Gravity

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gravity
Generell informasjon
SjangerDrama
Thriller
Utgivelsesår2013
Prod.landUSAs flagg USA
Storbritannias flagg Storbritannia
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 år (Norge)
Bak kamera
RegiAlfonso Cuarón
ProdusentAlfonso Cuarón
David Heyman
ManusforfatterAlfonso Cuarón
Jonás Cuarón
MusikkSteven Price
SjeffotografEmmanuel Lubezki
KlippAlfonso Cuarón
Mark Sanger
Foran kamera
MedvirkendeSandra Bullock
George Clooney
Prod.selskapWarner Bros. Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Gravity er en amerikansk-britisk thriller fra 2013 med handling i det nære verdensrom. Filmen er regissert av Alfonso Cuarón, som også skrev manuset med sin sønn Jonás. Sandra Bullock og George Clooney spiller hovedrollene som astronautene Ryan og Matt, under en ødeleggelse av romfergen og deres reise tilbake til jorden.

Den er i forkant blitt beskrevet som sci-fi-film, noe som vanligvis impliserer både et fjernt framtidsscenario og/eller foreløpig ikke-eksisterende teknologi, men ettersom romfartsforutsetningene for alle bærende elementer i filmen har eksistert i virkeligheten siden 2011/2012, er dette ingen god klassifisering. Filmen har sterke symbolsk ladede elementer.

Filmen skulle egentlig produseres hos Universal Pictures, men det endte i stedet med at Warner Bros. Pictures plukket den opp. Ved den 86. Oscar-utdelingen fikk Gravity sju Oscar-priser.

Handling[rediger | rediger kilde]

NASAs fiktive romferge Explorer blir skutt opp til Hubble-teleskopet. Tre astronauter er på romvandring for å reparere teleskopet. Russerne har detonert et antisatellittvåpen som har utløst en sverm av romsøppel i lav jordbane. Astronautene blir fortalt at søppelet ikke er på vei mot dem, men noe skjer, og de blir bedt om å evakuere teleskopet øyeblikkelig. Astronaut Ryan Stone (Sandra Bullock) ønsker likevel å reparere teleskopet, men rekker ikke å evakuere før katastrofen inntreffer. Søppelet treffer Explorer, og dreper én av de tre astronautene på romvandring, samt alle på innsiden av romfergen. Stone blir revet vekk av en robotarm som holdt henne oppe, og virvler rundt mens den andre overlevende astronauten, Matt Kowalski (George Clooney), leter etter henne. Han er utstyrt med en manøvreringsenhet (MMU), som gjør at han enklere kan bevege seg i rommet.

Kowalski redder Stone, men når de ser den ødelagte romfergen og de omkomme, prøver de å komme tilbake til jorden på en annen måte. De kan ikke komme i radiokontakt med noen, slik at de bruker manøvreringsenheten for å nå Den internasjonale romstasjonen (ISS). Mannskapet er evakuert, men de har etterlatt ett Sojuz-fartøy fordi fallskjermen var blitt utløst. Samtidig svekkes oksygentilførselen i Stones romdrakt, og drakten blir etterhvert fylt med CO2. Manøvreringsenheten har ikke mer drivstoff for bremsing, men Stone griper fallskjermsnorene. Kowalski velger å koble seg fra Stone, for ikke å rive henne med. Over radioen gir han henne råd om hvordan hun skal klare seg videre.

Stone er i livsfare når drakten når et høyere CO2-nivå, og hun er i ferd med å kveles. Hun klatrer inn i ISS, og tar av seg romdrakten for å få puste oksygen igjen. Etter å ha kommet til bevissthet, flyter hun inn i Sojuz TMA-14M. Stone er opplært i å nødlande Sojuz, kobler seg fra ISS, men sitter fast i fallskjermsnorene. Hun går på romvandring i en russisk romdrakt, og frigjør fallskjermen. Samtidig kommer søppelet tilbake og ødelegger ISS.

Når fallskjermen mangler kan Sojuz ikke brukes til returreisen. Stone må bytte plan, og velger å prøve å nå den kinesiske romstasjonen Tiangong med Sojuz-romskipet, men rakettmotoren virker ikke. Den eneste hun får radiokontakt med er den grønlandske fangstmannen Aningaaq, som ikke kan engelsk. I desperasjon over å være strandet alene i rommet, velger hun å redusere oksygeninnholdet for å begå selvmord på en mild måte. Plutselig kommer Kowalski inn i Sojuz-romfartøyet, og instruerer henne hvordan hun skal bruke landingskapslens bremseraketter for å nå Tiangong. Hypoksi hadde spilt Stone et puss og Kowalski var en hallusinasjon. Likevel ønsker hun å prøve og Stone flyr til Tiangong.

Ved hjelp av et brannslokningsapparat manøvrerer hun seg til romstasjonen og går ombord. Kineserne på Tiangong er tilsynelatende omkommet, mens det tilkoblede Shenzhou-skipet fortsatt er uskadd. Alle knappene i førerkabinen har kinesiske skrifttegn, men sitter på de samme stedene som i Sojuz. Derfor kan Stone koble av Shenzhou, og lander på jorda. Landingen foregår i Lake Powell (Arizona/Utah), og på grunn av en livstruende brann rundt kapselen, må hun åpne luken. Resultatet er at den vannfylte romkapselen synker som en stein, og Stone unngår med nød og neppe å drukne fordi hun kaster fra seg romdrakten.

Filmingen fra landingen er en av flere av filmens sekvenser der som knytter an til tema fødsel (fosterstilling med navlestreng, fødsel, spedbarn, barn, gjenfødelse i ild og vann), selvoppofrelse og selvhengivelse. Umiskjennelige (multi-)religiøse aspekter reflekteres i en engle- (eller drømme)-sekvens, country-låten «Angels are hard to find», bønn og frelsestematikk, henvisning til hinduismens hellige elv Ganges, et russisk ikon og en kinesisk Xiào Fó-figur, de kinesiske romfarkostenes navn, og grønlandseskimoens navn Aningaaq.

Filmen slutter med at hun når stranden og får fast grunn under føttene, og ifølge Kowalski hadde hun nå litt av en historie å fortelle.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Sandra Bullock
(Ryan Stone)
George Clooney
(Matt Kowalski)

Ulikt mange andre filmer, blir kun tre rollefigurer sett i live i filmen, herav utdypes historien til kun to av dem. Filmen har ytterligere stemmer som hovedsakelig blir brukt i starten av filmen, før romsøppelet treffer Explorer.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Musikk[rediger | rediger kilde]

Filmmusikken til filmen ble skrevet og komponert av britiske Steven Price. Musikken ble positivt mottatt blant kritikere, og har imidlertid vunnet priser som BAFTA Award,[5] Academy Award[6] og Satellite Award.[7] Den ble også nominert til en Golden Globe-pris for beste musikk, men mistet prisen til Alex Ebert, som vant for All Is Lost.[8] Albumet ble utgitt digitalt 17. september 2013, og som butikkvare i USA 1. oktober 2013 av WaterTower Music.[9]

Vitenskapelig nøyaktighet[rediger | rediger kilde]

Hubble og ISS' inklinasjoner
Filmens eneste jordiske scener, med naturlig «gravity», ble filmet ved Lake Powell i Arizona/Utah.

Pluss: Lydbildet i Gravity svarer til hva astronautene hører i rommet: Hvesende åndedrett og radiokommunikasjon i romdrakten, roterende vifter og gjennomtrengende alarmer inne i romfartøyene, men ettersom lyd ikke kan forplante seg i vakuum, høres ytre sammenstøt og eksplosjoner ikke.

Minus: Hubble-teleskopet har en inklinasjon på 28,5° og en flyhøyde på nesten 600 km. Den internasjonale romstasjonen (ISS) har en inklinasjon på 51,65° og en omløpsbane i cirka 400 kms høyde. Å reise fra Hubble til ISS vil kreve ekstremt mye energi, som manøvreringsenheten ikke har, eller ekstremt mye tid, som oksygenbeholdningen ikke rekker til. Reisen til Tiangong (42°, 360 km) gir samme problemer, selv om Sojuz-landingsmodulen har flere ressurser.

Romsøppelet flyr raskere enn en geværkule, slik at det menneskelige øyet kan ikke oppfatte det. I filmen kan man følge romsøppelet når det krasjer inn i romfartøyene.

Når først begge astronautene er bremset ned av fallskjermsnorene, har Kowalski intet moment igjen til å rive med Stone.

Astronauten Stone hadde verken undertøy med kjølerør sydd inn eller voksenbleie, som riktige (kvinnelige) astronauter har under romdrakten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Natalie Portman offered lead in 3D survival story Arkivert 27. september 2013 hos Wayback Machine. Reuters.com. Besøkt 6. mars 2014.
  2. ^ Sandra Bullock in talks for ‘Gravity’ Variety. Besøkt 6. mars 2014.
  3. ^ Mindhole Blowers: The Actors Who Almost Starred in Twenty of the Biggest Films of 2013 Pajiba. besøkt 6. mars 2014.
  4. ^ EXCLUSIVE: Robert Downey Jr. Eyeing 'How to Talk to Girls' The Hollywood Reporter. Besøkt 6. mars 2014.
  5. ^ Film in 2014 Awards.bafta.org. Besøkt 7. mars 2014.
  6. ^ Nominees for the 86th Oscars® Oscars.org. Besøkt 7. mars 2014.
  7. ^ 2013 Pressacademy.com. Besøkt 7. mars 2014.
  8. ^ 2014 Golden Globe Awards[død lenke] Goldenglobes.com. Besøkt 7. mars 2014.
  9. ^ ‘Gravity’ Soundtrack Details Film Music Reporter. Besøkt 7. mars 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]