To menn og en kvinne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
To menn og en kvinne
orig. Jules et Jim
Generell informasjon
Sjangerromantisk-drama
Utgivelsesår1962
Prod.landFrankrike
Lengde105 min.
Språkfransk
Bak kamera
RegiFrançois Truffaut
ProdusentMarcel Berbert
François Truffaut
ManusforfatterFrançois Truffaut, Jean-Louis Richard
MusikkGeorges Delerue
SjeffotografRaoul Coutard
Foran kamera
MedvirkendeSe egen liste
Eksterne lenker

To menn og en kvinne[1] (fransk originaltittel Jules et Jim) er en fransk romantisk dramafilm fra 1962, regissert av François Truffaut etter romanen Jules et Jim av Henri-Pierre Roché.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen er satt til før, under og etter første verdenskrig i forskjellige deler av Frankrike, Østerrike og Tyskland. Jules (spilt av Oskar Werner) er en sjenert forfatter fra Østerrike som knytter et vennskap med en langt mer utadvendt franskmann, Jim. De deler interesse for kunst og den bøhmiske livsstilen.

En dag møter de den lunefulle Catherine, og de tre blir snart venner. Hun begynner et forhold med Jules, og noen få dager før verdenskrigen bryter løs, flytter Jules og Catherine til Østerrike sammen for å gifte seg. De to mennene slåss under krigen på motstridende sider. Begge frykter gjennom hele konflikten for at de kommer til å møte hverandre, eller få vite at de kan ha drept sin beste venn. Jules og Catherine får etter hvert en datter, Sabine. Men etter krigen forsøker hun å forføre Jim, som aldri har glemt henne.

Roller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 31. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]