Hopp til innhold

Bilbo Lommelun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bilbo Lommelun
RaseHobbit
Andre navn{{{andrenavn}}}
Originalt navnBilbo Baggins
Født22. september 2890 T.T. (år 1290 etter Hobsyssels tidsregning)
DødReiste til Valinor i 29. september 3021 T.T.
IntrodusertHobbiten

Bilbo Lommelun er en hobbit i J.R.R. Tolkiens bøker Hobbiten og Ringenes herre. Han ble født den 22. september i året 2890 i det tredje tidevervet (eller i år 1290 etter Hobsyssels tidsregning) og var en vel ansett og aktet hobbit, helt til han i april 2941, til sin evige forundrelse, ble med Gandalv, Thorin Eikenskjold og 12 andre dverger på en lang reise til Ensomfjellet (Erebor) for å vinne tilbake den tapte skatten til dvergene under fjellet som dragen Smaug voktet på. For å komme fram til Ensomfjellet måtte følget krysse Tåkefjellene og Myrkskog. Smaug fant sin død i Femhærerslaget, og i det slaget døde også Thorin og flere av de 12 dvergene som hadde fulgt dem på ferden. Bilbo vendte tilbake til Hobbitun i Hobsyssel, og kom hjem akkurat tidsnok til å forhindre at alt han eide ble solgt, for folkene i Hobbitun hadde trodd han var død.

Det var på denne reisen at Bilbo kom til Gollums hule, dypt nede under Tåkefjellene, og der fant han den ene ringen. Gollum utfordret han til en Gåtekonkurranse og Bilbo vant, men Gollum ville ha drept ham om det ikke var for det at Bilbo hadde funnet ringen hans, og Bilbo brukte den til å komme seg ut og fri. Han brukte ringen flere ganger på ferden sin, også i Hobbitun. Ringen gav ham et unaturlig langt liv, og et godt vennskap med trollmannen Gandalv, dvergene i Ensomfjellet og alvene.

I Ringenes herre gir Bilbo ringen til sin yndlingsnevø og adoptivsønn, Frodo Lommelun, på sin hundre-og-ellevte (111.) fødselsdag. Dette er den samme dagen som Frodo når myndighetsalderen som er 33 år for hobbiter. Etter det store bursdagsselskapet han holdt, dro han av sted sammen med tre dverger til Kløvendal, hvor han levde et rolig liv hos alvefyrsten Elrond. Etter at han dro fra Hobsyssel ble hans rolle i Ringenes herre svært liten, mens Frodo la ut på sin lange og farlige reise til Orodruin (Dommedags berg) for å kaste den ene ringen ned i fjellets flammer.

På slutten av fortellingen blir han med Frodo, Gandalv og alvene (deriblant Galadriel) til Gråhavnene for å reise til Valinor. Ved den tiden hadde han allerede feiret sin 131. fødselsdag, og var den eldste hobbit som noen gang hadde levd i Midgard.

I filmtrilogien Ringenes herre blir Bilbo spilt av Ian Holm, som også for 20 år siden spilte Frodo i et hørespill for BBC.

I den tredelte filmatiseringen av Hobbiten som er lansert i 2012-2014 spilles Bilbo av Martin Freeman.