Se opp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se opp
orig. Up
Generell informasjon
Utgivelsesår29. mai 2009 (USA)
25. september 2009 (Norge)
Prod.landUSA
Språkengelsk
Bak kamera
RegiPete Docter
Bob Peterson
ProdusentJonas Rivera
ManusforfatterBob Peterson
Ronnie del Carmen
MusikkMichael Giacchino
Foran kamera
MedvirkendeEdward Asner
Christopher Plummer
John Ratzenberger
Jordan Nagai
Annen informasjon
Budsjett175 millioner USD[1]
Totalomsetning723,010,536 USD[1]
Prod.selskapWalt Disney Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Se opp (originaltittel: Up) er en amerikansk dataanimert 3D-film fra 2009 produsert av Pixar Animation Studios. Den distribueres av Walt Disney Pictures, og hadde offisiell premiere, i USA, 29. mai 2009. Filmen ble regissert av Pete Docter, som også regisserte Pixars Monsterbedriften. I rollene som stemmeskuespillere finner vi Edward Asner, Christopher Plummer, Jordan Nagai og John Ratzenberger. Dette er den første Pixar-filmen som har blitt lansert i Disney Digital 3-D.

På kino har filmen blitt vist sammen med Pixar-kortfilmen Partly Cloudy, slik Pixar har hatt for vane med sine kino-filmer.

Handling[rediger | rediger kilde]

Carl Fredricksen fortsetter å bo i huset han og hans kone Ellie, som tidligere ble syke og døde, fikset sammen. Han holdt hardnakket ut når resten av nabolaget rundt ham ble erstattet av enorme skyskrapere. Når han ved et uhell skader en bygningsarbeider, ser utvikleren en mulighet til å kjøpe området hans. Carl blir ansett som en offentlig trussel, og blir pålagt å flytte til et aldershjem. Carl bestemmer seg imidlertid for å innfri sitt gamle løfte til Ellie om å bo ved Paradise Falls i Sør-Amerika. Etter å ha jobbet hele livet sitt som en ballong-selger, gjør han huset sitt til et provisorisk luftskip ved å feste hundrevis av heliumballonger til huset og flyr vekk.

Russell møter en høy fargerik fugl som han kaller "Kevin" som forsøker å samle mat til kyllingene sine. Deretter møter de en Golden retriever ved navn Hunn, som har på seg en spesiell krage som gir ham muligheten til å snakke, og som lover å ta fuglen til sin opprinnelige herre. Dagen etter møter de en gjeng aggressive hunder (også med spesielle halsbånd) ledet av Alpha, en Doberman Pinscher som blir ført til sin herre, en eldre kjent utforsker ved navn Charles F. Muntz som leter etter Kevin.

Engelske stemmer[rediger | rediger kilde]

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Up (2009)» (engelsk). Box Office Mojo. Besøkt 22. februar 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]