Vals med Bashir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vals med Bashir
orig. Vals Im Bashir
Generell informasjon
Utgivelsesår2008
Prod.landIsrael / Tyskland / Frankrike / USA
Lengde86 min.
SpråkHebraisk
Bak kamera
RegiAri Folman
ProdusentAri Folman
Serge Lalou
Gerhard Meixner
Yael Nahlieli
Roman Paul
ManusforfatterAri Folman
MusikkMax Richter
KlippNili Feller
Foran kamera
MedvirkendeAri Folman
Annen informasjon
Budsjett$ 2 000 000
Totalomsetning$10,273,165
Prod.selskapSony Pictures Classics
Bridgit Folman Film Gang
Les Films d'Ici
Razor Film Produktion GmbH
Premiere13. mai 2008 (Cannes filmfestival)
5. juni 2008 (Israel)
20. februar 2009 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Vals med Bashir (hebraisk ואלס עם באשיר - Vals Im Bashir) er en israelsk/tysk/fransk drama-, krigs- og animasjonsfilm fra 2008 skrevet og regissert av Ari Folman. Filmen følger Folman på hans leting etter tapte minner fra Libanon-krigen i 1982. Folman produserte filmen som en «anti-krigsfilm».

Denne filmen var den første, sammen med $9.99, av israelske animasjonsfilmer laget for kinolerretet. Vals med Bashir premierte på Filmfestivalen i Cannes i 2008, hvor den var med i konkurransen om Gullpalmen, og har siden blitt nominert og vunnet en rekke andre viktige priser såvel som høstet god kritikk fra anmeldere. Blant de viktigste prisene vant filmen Golden Globe for beste fremmedspråklige film, samt en Annie Award for beste animasjonsfilm.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I 1982 var Ari Folman en 19 år gammel infanteri-soldat i Israels forsvar. I 2006 møter han en tidligere venn fra denne perioden, ved navn Boaz, som forteller ham om alle marerittene han har opplevd, som er knyttet til hans erfaringer fra Libanon-krigen 1982. Boaz beskriver 26 vanvittig sinte hunder som løper mot huset hans gjennom gatene i Tel Aviv, og ødelegger alt på deres vei. Boaz forklarer at under konflikten var hans rolle å skyte hunder når enheten hans skulle infiltrere landsbyer om natten, slik at disse hundene aldri skulle varsle landsbyene når de israelske soldatene skulle gjennom føre oppdrag.

Så alle hundene i marerittene hans er hundene han selv har myrdet. Boaz forklarer at han ble valgt til å gjøre denne jobben, fordi han viste spesielle problemer med å skyte mennesker. Folman er overrasket over å oppdage at han selv ikke husker noe som helst fra den tidsperioden. Men senere den kvelden får han en visjon fra natten for Massakrene i Sabra og Shatila. Folman møter en annen tidligere barndomsvenn, som nå arbeider som profesjonell terapeut. Denne vennen råder Folman til å oppsøke andre som var i Beirut samtidig som Folman, for å forstå hva som egentlig skjedde der, og forhåpentligvis gjenopplive hans egen hukommelse.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]