Kim Larsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dette er en artikkel om den danske musikeren Kim Larsen. For den norske fotballspilleren med samme navn, se Kim Larsen (fotballspiller).
Kim Larsen
Kim Larsen.jpg
Født23. oktober 1945 (72 år)
København
Beskjeftigelse Musiker, sanger
NasjonalitetDanmark
Medlem avKim Larsen & Kjukken

Kim Melius Flyvholm Larsen (født 23. oktober 1945 i København) er en dansk sanger, sangskriver, gitarist, forfatter, skuespiller og har ellers lærerbakgrunn.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kims foreldre var Eva Flyvholm Olsen og Alfred Larsen (lærer). Familien stammet egentlig fra Fyn, og Kim ble døpt i Valgmenighedskirken i Kerteminde, der morfaren hans var degn. Kim har også en eldre bror, Tore. Foreldrenes ekteskap varte til Kim var ca. 5 år gammel, da forlot foreldrene hverandre. Moren tok med ungene og flyttet inn i en liten leilighet i Mågevej i København. Senere begynte Kim på Frederikssundsvejens Skole.

Som tolvåring begynner han å spille piano, og på fjortenårsdagen får han sin første gitar. Forbildene hans på den tiden var artister som Elvis Presley, Little Richard, Jerry Lee Lewis og Cliff Richard.

Kim Larsen studerte ved Frederiksberg seminarium og arbeidet i årene 1968 og 69 som lærer ved GerbrandskolenAmager ved København, da han etter hvert bestemte seg for å bli musiker på heltid. Han dannet sammen med Franz Beckerlee, Wili Jönsson og Bjørn Uglebjerg rockegruppen Gasolin'.

Sistnevnte Uglebjerg forlot gruppen og fikk i 1971 Søren Berlev som sin ettermann, før Gasolins første album ble utgitt.

Gasolin'[rediger | rediger kilde]

I Gasolin' var Larsen forsanger og gitarist. Gruppa slo igjennom i 1971 etter å ha blitt oppdaget av Poul Bruun, som var produser for plateselskapet CBS. Etter dette fulgte en rekke platesuksesser, før Gasolin' ble oppløst i 1978. Gruppa regnes fortsatt som den mest betydningsfulle rockegruppa Danmark noen gang har fostret. De spilte sammen for siste gang den 21. august 1978 i Folkets Park i Malmö, Sverige, og senere den høsten ble gruppa oppløst for godt.

Kim Larsen er som låtskriver kjent for sin enorme produktivitet. Som følge av dette skrev han mange flere låter enn hva Gasolin' hadde bruk for. For å avvirke disse dannet Larsen fritidsgruppa Larsen og Co i 1971, som blant annet utga en singel. Året etter omdøpte han gruppa til Starfuckers, men etter krav fra CBS ble navnet skiftet til Sylvesters Jukebox. Gruppa utga nok en singel og opptrådte rundt om, men forsvant etter hvert som Larsens solokarriere ble stadig viktigere.

Larsen har utgitt en rekke soloalbum og har også medvirket i grupper som Kim Larsen & Bellami og Bell*Star. Soloalbumet «Midt om natten» er med over 500 000 solgte eksemplarer fortsatt (per 2010) Danmarks mest solgte plate gjennom tidene. I 1995 flyttet han til Odense og dannet gruppa Kim Larsen & Kjukken.

Film[rediger | rediger kilde]

Sammen med Henning Bahs og Erik Balling (sistnevnte var også regissør) skrev også Larsen manuset til spillefilmen Midt om natten (basert på en selvopplevd historie fra København i 1972 samt platealbumet med samme tittel), en 131 minutter lang drama-komedie som hadde premiere den 9. mars 1984.

Selv spilte Larsen hovedrollen «Benny», og filmen ble etter hvert utgitt på VHS og senere DVD av selskapet Nordisk Film.

Sammen med Erik Clausen og Peter Ingeman skrev også Larsen manuset til den 119 minutter lange musikalen «Kielgasten», utgitt av Det Dårlige Selskab i 1989 (senere også utgitt på VHS og DVD i 2008).

Clausen og Larsen medvirket begge i musikalen.

Dessuten har Kim Larsen medvirket i filmene Ang.: Lone (1970), Prins Piwi (1974) og Du er ikke alene (1978), samt TV-serien "Østre Gasværk" (Danmarks Radio, 1976).

Ellers kan det nevnes at Kim Larsen er en notorisk forkjemper for individets rett til å gjøre hva det vil med seg selv.[1] Blant annet kom dette klart til uttrykk da han i 2008 dannet gruppen Den gule negl som en protest mot den danske røykeloven som innførtes året før.

Band[rediger | rediger kilde]

Gasolin' (19691978)[rediger | rediger kilde]

Kim Larsen – rytmegitar og sang
Franz Beckerleesologitar
Wili Jønssonbassgitar
Søren Berlev og Bjørn Uglejergtrommer
Klaus Agerschou (konserter) – keyboards

Kim Larsen & Bellami (19861992)[rediger | rediger kilde]

Kim Larsen – gitar og sang
Henning Pold – bassgitar
Hans Fagt og Jan Lysdahl – trommer
Mikkel Håkonsson og Peter Ingemann – keyboard
Thomas Grue og Per Rasmussen – gitar

Bell*Star (19931994)[rediger | rediger kilde]

Kim Larsen – gitar]] og sang
Hubba – trommer
Henning Pold – bassgitar
Mikkel Håkonsson – keyboard

Kim Larsen & Kjukken (1995 - )[rediger | rediger kilde]

Kim Larsen – gitar og sang
Bo Gryholt og Jesper Haugaard – bassgitar
Karsten Skovgaard – gitar
Jesper Rosenqvist – trommer

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Gasolin'[rediger | rediger kilde]

Soloalbum[rediger | rediger kilde]

Kim Larsen & Bellami[rediger | rediger kilde]

Bell*Star[rediger | rediger kilde]

Gruppa Bell*Star ga ikke ut noen platealbum, men i 1994 ga Kim Larsen ut soloplaten «Hvem kan sige nej til en engel?», og på dette albumet medvirket flere av medlemmene fra Bell*Star, sammen med andre gjestemusikere. Den etterfølgende turneen ble også gjennomført med Bell*Star som backingband.

Kim Larsen & Kjukken[rediger | rediger kilde]

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Kulturkanonen[rediger | rediger kilde]

Kim Larsen er med i Danmarks kulturkanon med albumet Værsgo.[2] Selv ba han seg frabedt å være en del av denne lista.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]