Otto Brandenburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Otto Brandenburg
Otto Brandenburg-1962.jpg
FødtOtto Herman Max Brandenburg
4. september 1934[1][2]
Danmark
Død1. mars 2007[3][1][2] (72 år)
København[4]
Ektefelle Vivi Bak
Beskjeftigelse Fjernsynsskuespiller[5], sanger, komponist, filmskuespiller
Nasjonalitet Danmark

Otto Herman Max Brandenburg (født 4. september 1934, død 1. mars 2007) var en dansk musiker, sanger og skuespiller.

Brandenburg var født i Hejnsvig sydvest for Billund i landsdelen Sydjylland, men vokste opp på P.D. Løvs AlléYdre Nørrebro i København. Han kom etter skolegangen blant annet på Stevnsgades Skole i lære som maskinarbeider på den nærliggende fabrikk Vølund. I sin fritid spilte han i Ib Glindemanns Big Band. Dessuten ble han i 1953 københavnsmester i boksing.

Han debuterte i 1955 i ensemblet Four Jacks, men ble hurtig solist og utropt til dansk rock- og twist-konge. Siden utvidet han sitt repertoar til visesang og jazz og ble dessuten en flittig benyttet skuespiller. Han har utgitt plater for EMI i Sverige og Tyskland. I 1960 deltok han i Dansk Melodi Grand Prix med sangen To Lys På Et Bord, og i 1962 deltok han i det svenske Grand Prix. I 1969 gikk han nye, musikalske veier med sin egen tekst til en amerikansk melodi i julesangen «Søren Banjomus», som han selv sang til tidløs suksess.

I 1970-årene dannet han ofte par på scenen med Vivi Bak, og i 1980-årene tok han seg blant annet av Halfdan Rasmussen- og Evert Taube-repertoaret. Det ble til mange plater, engasjementer i diverse show og tv-opptredener i de år, men i de senere år holdt Otto Brandenburg en lavere profil.

For sine roller i filmene Hør, var der ikke en som lo? og Gummi Tarzan mottok Otto Brandenburg en Bodil. Han medvirket også i Lars von Triers film Riget I og Riget II.

Otto Brandenburg var også kjent under kjælenavnet «baggårdspumaen».

I de siste år av sitt liv levde Brandenburg en tilbaketrukket tilværelse med kjæresten gjennom mange år, tv-produsenten Hanne Mynster, i et rekkehus i Kongens Lyngby. Hanne, huset, staudebedet og fornøyelsen ved barn og barnebarn var det, der betød aller mest for ham.

I 1996 medvirket Otto Brandenburg i Disney's Pixar animationsfilm Toy Story med sangen «You've Got a Friend In Me» (Dansk: Du har en ven i mig) originalt skrevet og også sunget i den amerikanske utgaven av filmen av Randy Newman.

Brandenburgs siste arbeidsoppgave var som hannbjørnen (stemme) i tegnefilmen Drengen der ville gøre det umulige fra 2002.

Den 14. november 2006 ble den uoffisielle biografi Otto Brandenburg – spor af en baggårdspuma utgitt på GAFFA forlag, og samme år utga EMI en 4-dobbelt-cd med innspilninger fra de første pop-år i karrieren.

Otto døde 1. mars 2007 etter et sykdomsforløp, 72 år gammel.

Film[rediger | rediger kilde]

Kulturkanonen[rediger | rediger kilde]

Sangen «To lys på et bord» sunget av Brandenburg fra Dansk Melodi Grand Prix 1960 er tatt opp i den danske kulturkanonen under populærmusikk.[6]

Otto Brandenburg på YouTube[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]