Otto Brandenburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Otto Brandenburg
FødtOtto Herman Max Brandenburg
4. sep. 1934[1][2]Rediger på Wikidata
Danmark
Død1. mars 2007[3][1][2]Rediger på Wikidata (72 år)
København[4]
BeskjeftigelseFjernsynsskuespiller, sanger, komponist, filmskuespiller, stemmeskuespiller Rediger på Wikidata
EktefelleVivi Bak
Partner(e)Judy Gringer
NasjonalitetDanmark

Otto Herman Max Brandenburg (født 4. september 1934, død 1. mars 2007) var en dansk musiker, sanger og skuespiller.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Brandenburg var født i Hejnsvig sydvest for Billund i landsdelen Sydjylland, men vokste opp på P.D. Løvs AlléYdre Nørrebro i København. Han kom etter skolegangen blant annet på Stevnsgades skole i lære som maskinarbeider på den nærliggende fabrikken Vølund. I fritiden spilte han i Ib Glindemanns Big Band. Dessuten ble han i 1953 københavnsmester i boksing.

Skuespiller[rediger | rediger kilde]

Han debuterte i 1955 i ensemblet Four Jacks, men ble hurtig solist og utropt til dansk rock- og twist-konge. Siden utvidet han sitt repertoar til visesang og jazz og ble dessuten en flittig benyttet skuespiller. Han har utgitt plater for EMI i Sverige og Tyskland. I 1960 deltok han i Dansk Melodi Grand Prix med sangen To lys på et bord, og i 1962 deltok han i Melodifestivalen. I 1969 gikk han nye, musikalske veier med sin egen tekst til en amerikansk melodi i julesangen «Søren Banjomus», som han selv sang til tidløs suksess.

I 1970-årene dannet han ofte par på scenen med Vivi Bak, og i 1980-årene tok han seg blant annet av Halfdan Rasmussen- og Evert Taube-repertoaret. Det ble til mange plater, engasjementer i diverse show og TV-opptredener i de årene, men i de senere år holdt Otto Brandenburg en lavere profil.

For sine roller i filmene Hør, var der ikke en som lo? og Gummi Tarzan mottok Otto Brandenburg en Bodil. Han medvirket også i Lars von Triers film Riget I og Riget II.

Otto Brandenburg var også kjent under kjælenavnet «baggårdspumaen».

I de siste årene av sitt liv levde Brandenburg en tilbaketrukket tilværelse med kjæresten gjennom mange år, TV-produsenten Hanne Mynster, i et rekkehus i Kongens Lyngby. Hanne, huset, staudebedet og fornøyelsen ved barn og barnebarn var det som betød aller mest for ham.

I 1996 medvirket Otto Brandenburg i Disneys Pixar animationsfilm Toy Story med sangen «You've Got a Friend In Me» (Dansk: Du har en ven i mig) originalt skrevet og også sunget i den amerikanske utgaven av filmen av Randy Newman.

Brandenburgs siste arbeidsoppgave var som hannbjørnens stemme i tegnefilmen Drengen der ville gøre det umulige fra 2002.

Den 14. november 2006 ble den uoffisielle biografien Otto Brandenburg – spor af en baggårdspuma utgitt på GAFFA forlag, og samme år utga EMI en 4-dobbelt-cd med innspilninger fra de første pop-årene i karrieren.

Brandenburg døde 1. mars 2007 etter et sykdomsforløp, 72 år gammel.

Film[rediger | rediger kilde]

Kulturkanonen[rediger | rediger kilde]

Sangen «To lys på et bord» sunget av Brandenburg fra Dansk Melodi Grand Prix 1960 er tatt opp i den danske kulturkanonen under populærmusikk.[5]

Otto Brandenburg på YouTube[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Discogs, Discogs artist-ID 539935, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Internet Movie Database, IMDb-nummer nm0104596, besøkt 17. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Otto Brandenburg død», publisert i Politiken, utgitt 1. mars 2007[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «RIP: Reel Important People -- March 19, 2007», publisert i Cinematical, utgitt 19. mars 2007[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ 12 evergreens hos Kulturkanonen Arkivert 5. desember 2010 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]