Sunset Boulevard (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sunset Boulevard
Sunset Boulevard
Generell informasjon
Utgitt 4. august 1950
Lengde 110 min.
Språk Engelsk
Bak kamera
Regissør Billy Wilder
Manus Billy Wilder,
Charles Brackett,
and D.M. Marshman Jr.
Produsent Charles Brackett
Foran kamera
Medvirkende William Holden,
Gloria Swanson,
Erich von Stroheim
Annen informasjon
Filmselskap Paramount Pictures
Budsjett $1 752 000 USD (est.)
Eksterne lenker

Sunset Boulevard (også kjent som Sunset Blvd.) er en amerikansk film noir fra 1950, som har elementer av drama, grøsser og svart komedie. Filmen, som er oppkalt etter den berømte Boulevard i Beverly Hills, er regissert av Billy Wilder. Hovedrollene spilles av William Holden som Joe Gillis, en ung manusforfatter på randen, og Gloria Swanson som Norma Desmond, en falmet stumfilmstjerne, som vever den intetanende Gillis inn i sitt spinn av drømmer om nye triumfer på det hvite lerret. Erich von Stroheim, Nancy Olson, Fred Clark, Lloyd Gough og Jack Webb medvirker i birollene. Filmregissøren Cecil B. DeMille og sensasjonsjournalisten Hedda Hopper spiller seg selv, og filmen har stumfilmstjernene Buster Keaton, H. B. Warner og Anna Q. Nilsson i cameoroller.

Filmen ble vel mottatt av anmelderne, ble nominert til elleve Oscar og vant tre. Den anses idag for å være en klassiker og nevnes ofte som en av de beste amerikanske filmene i historien. Filmen var i 1989 blant den første gruppen filmer som ble ansett «kulturelt betydningsfulle» og ble utvalgt til bevaring i USAs National Film Registry. I 1998 ble den rangert som nummer 12 på det amerikanske filminstitutts liste over de 100 beste amerikanske filmer i det 20. århundre.

Handling[rediger | rediger kilde]


Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Sunset Boulevard vant tre Oscar i kategoriene:

Filmen ble dessuten nominert i følgende kategorier:

Sunset Boulevards elleve nominasjoner ble det året kun overgått av filmen Alt om Eva, som var nominert til 14 Oscar og vant seks, blant annet Oscar for beste film og for beste regi.

Filmen ble dessuten tildelt fire Golden Globe-priser for beste film, beste kvinnelige hovedrolle, beste regissør og beste musikk. Wilder og Brackett vant en Writers Guild of America-pris for manuskriptet, og Directors Guild of America nominerte Wilder til en pris for sin regi. Det amerikanske National Board of Review tildelte filmen prisen for beste film og Swanson for beste kvinnelige hovedrolle.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]