Sorte engler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sorte engler
orig. Heavenly Creatures
Generell informasjon
SjangerDrama / Krim
Utgivelsesår1994
Prod.landNewzealandsk
Lengde99 min.
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiPeter Jackson
ProdusentJim Booth
Peter Jackson
ManusforfatterFran Walsh
Peter Jackson
MusikkPeter Dasent
SjeffotografAlun Bollinger
Foran kamera
Hovedrolle(r)Melanie Lynskey
Kate Winslet
Annen informasjon
Budsjett5 millioner dollar
Prod.selskapWingNut Films
New Zealand Film Commission
Premiere2. september 1994 (Venezia)
14. oktober 1994 (New Zealand)
16. november 1994 (USA)
5. juli 1996 (Norge)
Eksterne lenker

Sorte engler (originaltittel: Heavenly Creatures) er et newzealandsk kriminaldrama fra 1994, regissert av Peter Jackson. Jackson skrev også manuset sammen med Fran Walsh, som er basert på en mordsak i Christchurch, New Zealand i 1954. Kate Winslet og Melanie Lynskey hadde hovedrollene som vennene Juliet Hulme og Pauline Parker som bestemmer seg for å gjøre noe når Paulines mor prøver å avslutte vennskapet mellom dem. Sarah Peirse, Diana Kent, Clive Merrison og Simon O'Connor hadde biroller. Filmen var Winslets og Lynskeys spillefilmdebut.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1952 i Christchurch, New Zealand, er en 14 år gammel jente, Pauline Parker, venn med den mer velstående 13 år gamle Juliet Hulme. Begge to har hatt alvorlige sykdommer som barn, og flere sykehus-innleggelser. De finner på historier sammen, lager figurer, og til slutt lager de en fantasi-verden kalt Borovnia. De skriver romaner sammen, som de håper å publisere, og til slutt gjort til Hollywood-filmer. Over tid begynner denne verden å være like ekte for dem som den virkelige verden. Paulines forhold til moren Honora blir stadig mer fiendtlig og de to krangler oftere. Denne sinte atmosfæren står i skarp kontrast til det fredelige intellektuelle livet Juliet deler med familien sin. Pauline tilbringer mesteparten av tiden sin sammen med Hulmes-familien, hvor hun føler seg akseptert.

Juliet introduserer Pauline for ideen om "den fjerde verden" en himmel uten religion hvor musikk og kunst feires. Juliet tror hun kommer dit når hun dør. Juliet får diagnosen tuberkulose, og blir sendt til en klinikk. De fantaserer fremdeles om Borovnia, og de flykter dit når de er under stress i den virkelige verden. De engasjerer seg i stadig mer voldelige, til og med morderiske, fantasier om mennesker som undertrykker dem. Etter fire måneder blir Juliet friskmeldt, og forholdet deres blir mer intenst. Juliet oppdager at moren hennes er utro, og foreldrene skiller seg. Dette opprører Juliet. Hun blir hysterisk ved tanken på å forlate Pauline, og de planlegger å stikke av sammen. De begynner også å snakke om å myrde Paulines mor.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Sorte engler ble godt mottatt under den 51. filmfestivalen i Venezia i 1994, og ble en av de mest kritikerroste filmene det året. Kritikere roste de fleste sidene ved filmen, spesielt rolleskildringene til da de ukjente skuespillerne Winslet og Lynskey, og Jacksons regi. Filmen ble nominert til Oscar for beste originalmanus.

Filmen ble jevnt over godt mottatt av anmelderne og har fått så mye som 92 % på Rotten Tomatoes.[1] Den ble også godt mottatt av de norske anmelderne. Blant annet så gav Dagbladet, Dagsavisen og FilmMagasinet den terningkast fem, VG og Film&Kino fire og Aftenposten tre.[2]

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Heavenly Creatures». www.rottentomatoes.com. 16. november 1994. Besøkt 22. mars 2016. 
  2. ^ «Sorte engler - Film - Dagbladet.no». ipad.dagbladet.no. Besøkt 22. mars 2016. [død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]