Moulin Rouge!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Moulin Rouge!
Generell informasjon
Sjanger Musikal
Drama
Nasjonalitet Australsk - Amerikansk
Utgitt 2001
Lengde 128 min.
Språk Engelsk
Aldersgrense 11
Bak kamera
Regissør Baz Luhrmann
Manus Baz Luhrmann
Craig Pearce
Produsent Martin Brown
Baz Luhrmann
Fred Baron
Musikk Craig Armstrong
Sjeffotograf Donald McAlpine
Klipp Jill Bilcock
Foran kamera
Medvirkende Nicole Kidman
Ewan McGregor
Annen informasjon
Filmselskap 20th Century Fox
Premierer
  • 9. mai 2001 (2001-05-09) (Cannes)
  • 24. mai 2001 (2001-05-24) (Australia)
  • 28. september 2001 (2001-09-28) (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Moulin Rouge! er en australsk-amerikansk filmmusikal fra 2001, regissert av Baz Luhrmann. Handlingen foregår på nattklubben Moulin Rouge i Paris der kurtisanen Satine (Nicole Kidman) arbeider. Hun forelsker seg i poeten Christian (Ewan McGregor) som feilaktig tas for å være en investor i nattklubben. Antagonisten kun omtalt som «The Duke» (hertugen) gjør det veldig vanskelig for de forelskede å være sammen, og de må skjule sin kjærlighet for omverdenen.

Filmen er inspirert av Giacomo Puccinis opera La Bohème, den greske myten om Orfeus og Eurydike, Giuseppe Verdis opera La traviata (og dens original, boken Kameliadamen) og Mani Ratnams film Dil Se. Filmen er orientert mot italiensk grand opéra, med ekstravagant musikk, farverike bilder, utsøkte sett og kostymer. Den er også påvirket av Bollywood-filmer, med en enkel historie med en enkel konflikt, en melodramatisk heltinne og todimensjonale roller.

Moulin Rouge! hadde verdenspremière under filmfestivalen i Cannes 9. mai 2001, mens den hadde norgespremière 28. september samme år. Filmen fikk god kritikk, spesielt for Kidmans rolleskildring og scenografien. Den ble nominert til åtte Oscar-priser under den 74. Oscar-utdelingen, blant annet for beste film og beste kvinnelige hovedrolle for Kidman. Filmen vant to for scenografien og kostymene. Det var den første musikalfilmen til å bli nominert til beste film på ti år, etter animasjonsfilmen Skjønnheten og udyret.

Bakgrunn og inspirasjon[rediger | rediger kilde]

Imens Baz Luhrmann var i India for å studere William Shakespeares skuespill En midtsommernattsdrøm, lot han seg inspirere av en Bollywood-film. Han beskrev filmen som «lavest mulig komedie» med «utrolig drama og tragedie, for så [at de] bryter ut i sang». Luhrmann ble inspirert av engasjementet til publikum, og likte tanken på å gjøre en slik film i USA.

Sceneversjon[rediger | rediger kilde]

I etterkant av utgivelsen av filmen ble det snakk om at filmen skulle bli en teatermusikal, antageligvis i Las Vegas, men det ble aldri noe av. I 2006 skrev mange sladdermagasiner at regissøren Baz Luhrmann hadde spurt hovedrollene Nicole Kidman og Ewan McGregor om å spille i en potensiell sceneversjon.[1] Moulin Rouge! fikk en tysk teaterversjon i 2008 under navnet La Belle Bizarre Du Moulin Rouge.[2] Ellers har musikalfilmen vært utgangspunktet for en rekke sceneversjoner på musikklinja i en rekke videregående skoler i landet.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gorgan, Elena (20. juni 2006). «Moulin Rouge on the Stage? – The director Baz Luhrmann has already approached Kidman and McGregor with the offer». Softpedia. Besøkt 29. september 2015. 
  2. ^ «La Belle Bizarre Du Moulin Rouge » Touring Cast : CastAlbums.org». Besøkt 29. september 2015. 
  3. ^ Skoler som har satt opp Moulin Rouge! er blant annet Volda videregående skole i 2004 og 2014 (Flatin, Arne (14. februar 2014). «Utseld hus for skulemusikal». NRK. Besøkt 29. september 2015. ), Strinda videregående skole i 2009 («Musikalforestillinger på Sindra videregående skole» (PDF). Strinda videregående skole. Besøkt 29. september 2015. ) og Frøya videregående skole i 2013 (Strømøy, Tore (13. april 2013). «Tidenes musikal på Frøya». Frøya.no. Besøkt 29. september 2015. ).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]