Moulin Rouge!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Moulin Rouge!
Generell informasjon
SjangerMusikal
Drama
Prod.landAustralsk - Amerikansk
Lengde128 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegissørBaz Luhrmann
ManusforfatterBaz Luhrmann
Craig Pearce
ProdusentMartin Brown
Baz Luhrmann
Fred Baron
KomponistCraig Armstrong
SjeffotografDonald McAlpine
KlipperJill Bilcock
Foran kamera
MedvirkendeNicole Kidman
Ewan McGregor
Annen informasjon
Filmselskap20th Century Fox
Premiere(r)
  • 9. mai 2001 (2001-05-09) (Cannes)
  • 24. mai 2001 (2001-05-24) (Australia)
  • 28. september 2001 (2001-09-28) (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Moulin Rouge! er en australsk-amerikansk filmmusikal fra 2001, regissert av Baz Luhrmann.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen foregår på nattklubben Moulin Rouge i Paris der kurtisanen Satine (Nicole Kidman) arbeider. Hun forelsker seg i poeten Christian (Ewan McGregor) som feilaktig tas for å være en investor i nattklubben. Hertugen, som skal gifte seg med Satine, gjør det veldig vanskelig for de forelskede å være sammen, og de må skjule sin kjærlighet for omverdenen.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn og inspirasjon[rediger | rediger kilde]

Imens Baz Luhrmann var i India for å studere William Shakespeares skuespill En midtsommernattsdrøm, lot han seg inspirere av en Bollywood-film. Han beskrev filmen som «en komedie med lavest mulig budsjett», med «utrolig drama og tragedie, for så [at de] bryter ut i sang». Luhrmann ble inspirert av engasjementet til publikum, og likte tanken på å gjøre en slik film i USA.

Filmen er inspirert av Giacomo Puccinis opera La Bohème, den greske myten om Orfeus og Eurydike, Giuseppe Verdis opera La traviata (og dens original, boken Kameliadamen) og Mani Ratnams film Dil Se. Filmen er orientert mot italiensk grand opéra, med ekstravagant musikk, farverike bilder, utsøkte sett og kostymer. Den er også påvirket av Bollywood-filmer, med en enkel historie med en enkel konflikt, en melodramatisk heltinne og todimensjonale roller.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Moulin Rouge! hadde verdenspremière under filmfestivalen i Cannes 9. mai 2001, mens den hadde norgespremière 28. september samme år. Filmen fikk god kritikk, spesielt for Kidmans rolleskildring og scenografien. Den ble nominert til åtte Oscar-priser under den 74. Oscar-utdelingen, blant annet for beste film og beste kvinnelige hovedrolle for Kidman. Filmen vant to for scenografien og kostymene. Det var den første musikalfilmen til å bli nominert til beste film på ti år, etter animasjonsfilmen Skjønnheten og udyret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]