Gollum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gollum
Rase Hobbit
Originalt navn Smeagol
Født Ca Tredje tideverv
Død mars 26 år 3019 Tredje tideverv
Introdusert Hobbiten
Gollum

Gollum (opprinnelig navn Sméagol) var i J.R.R. Tolkiens Midgard en hobbit. Han levde med sin familie et sted mellom Anduin og Tåkefjellene. I Ringenes herre er han både en fiende og en hjelper for Frodo Lommelun, og får en avgjørende rolle.

Sméagol var mye sammen med sitt søskenbarn Déagol, og en dag mens de var sammen fant Déagol en praktfull gullring (som siden viste seg å være den ene ringen). Sméagol forlangte å få denne ringen, for han begjærte den fra første stund, og siden han hadde fødselsdag denne dagen. Da Déagol ikke ga han ringen frivillig, drepte han Déagol og gjemte liket.

Sméagol tok på seg ringen og dro så hjem. Han merket snart at han var usynlig når han bar ringen på fingeren. Ringen forandret hans vesen og han ble med tiden stadig mer mistroisk og skarpsindig for alt som kunne skade andre. Alltid når han var synlig ble Sméagol plaget og dyttet rundt av sine slektninger, men dette fikk de igjen for når han brukte ringen. Siden han etter en tid bare laget gurglende lyder dypt nede i halsen, ble han bare kalt Gollum. Til slutt ble han utstøtt fra landsbyen av sin bestemor, som var autoritetspersonen der.

Gollum reiste oppover langs elva, og spiste bare rå fisk og så begynte han sakte men sikkert å hate omverden. Han tålte ikke lenger solas lys, og han hatet månen, og derfor flyktet han dypt inn under fjellene i Tåkefjellene. Der levde han i huler og ganger som beskyttet ham mot Gul-ansikt og Hvit-ansikt (sol og måne), og levde der i nesten 500 år, for ringen ga ham et unaturlig langt liv. Gollum kalte ringen min kosteligste, han snakket med den og fikk med tiden en splittet personlighet, og snakket om oss og vi når han snakket med og om seg selv.

Hobbiten Bilbo Lommelun var på eventyr sammen med 13 dverger og trollmannen Gandalv (om dette blir det fortalt i Hobbiten) og de var ved et uhell kommet inn i Goblinenes ganger i fjellene. Han var kommet bort fra følget sitt, og mens han vandret rundt i mørket støtte fingrene hans bort i en ring. Dette var Gollums kosteligste, den ene ringen. Like etter dette traff han Gollum, for Bilbo var kommet helt ned til Gollums hule, og om Gollum hadde hatt ringen på seg ville han ha kastet seg over Bilbo. Gollum så hobbitens hjelpeløse situasjon og inviterte ham med på en gåtekonkurranse, og hvis Bilbo vant skulle Gollum vise ham veien ut, men hvis Gollum vant så skulle han spise Bilbo. Gollum tapte og gikk for å hente ringen sin, for han var blitt sulten av all gjettingen, og ærligheten sin hadde han glemt for lengst. Da han ikke fant ringen og heller ikke Bilbo da han kom tilbake til det stedet hvor han hadde forlatt ham, skjønte han at hobbiten hadde funnet hans kosteligste. Gollum gikk så fort han kunne til utgangen av gangene. Bilbo, som var blitt usynelig ved ringens kraft, fulgte etter og fant slik veien ut.

Gollum

Noen år senere la Gollum, som var syk av lengsel etter sin kosteligste, ut på leting etter Bilbo Lommelun. Selv sitt hat mot solen kunne han undertrykke for å lete etter ringen. Drevet av mørke tanker kom han stadig nærmere til Mordor og ble til slutt fanget og brakt fram for mørkets herre, Sauron, og pint helt til han fortalte alt han visste. På den måten fant Sauron ut at den ene ringen var funnet på ny og at den var i Hobsyssel hos en Lommelun. Da begynte jakten etter ringen, og de ni nazgûlene ble sendt for å hente ringen tilbake til Sauron. Gollum ble satt fri igjen, men det ble gjort slik at Gollum trodde han unnslapp ved hjelp av egen listighet. Sannsynligvis håpet Sauron å kunne dra nytte av begjæret og listen til Gollum.

Siden ble Gollum fanget av Aragorn, som hadde lett etter ham i lang tid og fant han ved et tilfelle. Han ble forhørt av Gandalv Grå og så sendt til alvene i Myrkskog for at de skulle ta seg av ham. Men Gollum unnslapp etter ikke så lang tid på grunn av et orke-angrep. Han fulgte siden etter Ringens brorskap i hemmelighet, gjennom Moria og Lothlórien og siden helt ned til Dauemyrene, men ikke helt så hemmelig som han kanskje trodde. Ved Dauemyrene ble han fanget av Frodo og Sam, som hadde skilt lag med resten av følget, og han sverget troskap til herren av den kosteligste (i dette tilfellet Frodo). På Frodos befaling førte han dem til Morannon, den svarte port, men da han skjønte at Frodo ville inn i Mordor foreslo han en annen og hemmeligere vei, passet ved Cirith Ungol. Han ville gi dem til Hutula, kjempeedderkoppen som voktet passet, for så å ta ringen selv, men dette mislyktes, og han rømte fra dem for å forfølge dem i hemmelighet på ny, drevet av begjæret etter ringen. Da Frodo og Sam kom til Orodruin (Dommedagsberg), greide ikke Frodo å kaste ringen i flammene og da angrep Gollum ham for å få tilbake sin Kosteligste. Det endte med at Gollum bet av Frodos finger som bar ringen, men han mistet balansen og falt ned i avgrunnen sammen med ringen og Frodos finger. Slik hadde Gollum del i at Ringkrigen endte.

I filmtrilogien Ringenes herre blir han spilt av Andy Serkis ved hjelp av motion capture, dataanimasjon der bevegelsene bygger på filmopptak av levende skuespillere.