Birgit Sadolin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Birgit Sadolin
Født Birgit Møller Petersen
10. oktober 1933 (81 år)
Danmark Charlottenlund, Danmark
Ektefelle Pelle Sadolin,
Henning Ørnbak
Statsborger i Danmark
IMDb IMDb


Birgit Sadolin (født Birgit Møller Petersen 10. oktober 1933 i Charlottenlund) er en dansk skuespillerinne.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Birgit Sadolin studerte hos skuespillerinnen Else Højgaard som innstilte henne til elevskolen som 17-åring. Hun ble utdannet på Det Kongelige Teaters elevskole 1951-1953 og debuterte som Elsebeth i Jean de France.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Før det hadde hun hatt en mer uoffisiell debut på teatrets sommerturné som grevinne Olivia i Helligtrekongers Aften. Hun hadde på teatret blant annet roller som Columbine i De usynlige, Pernille i Maskerade og i Lang dags rejse mod nat.

Hun filmdebuterte i Ved Kongelunden fra 1953, men fikk sitt gjennombrudd som filmskuespiller i 1957 i Tre piger fra Jylland, hvor hun for sin hovedrolle mottok en Bodilpris. I perioden 1956-1960 fikk hun tre barn og holdt hun seg vekke fra filmen.

I 1961 fikk hun sitt egentlige gjennombrudd som Beatie i Rødder under et gjestespill på Odense Teater. Hun gjentok rollen på TV i 1963. Etter ti år på Det Kongelige Teater søkte Birgit Sadolin nye utfordringer og ble frilans i 1964. Hun var fast engasjert i en sesong ved TV-teateret. Utfordringer fikk hun i rikelig monn på samtlige københavnske scener og Aalborg Teater i de neste årtier, både i det klassiske og det moderne repertoar. Hun laget revy, TV-teater og medvirket i en mengde filmlystspill opp gjennom 1950-tallet og 60-tallet, blant annet En pige og 39 sømænd, Dyden går amok og Min søsters børn.

I 1971 var Birgit Sadolin med i Preben Harris sin åpningsforestilling på Folketeatret Ridderen uden frygt og dadler. Hun har medvirket i mange roller i Radio- og TV- teatret, hvor spesielt Farvel Thomas blir husket. Dessuten har hun medvirket i Dansk TV 2's julekalender Hallo det er jul og i Mordkommisjonen.

I begynnelsen av 1990-tallet turnerte hun sammen med Kirsten Rolffes og Malene Schwartz med forestillingen Tre kisteglade piger. Opp gjennom 1990-tallet har hun spilt på Betty Nansen Teatret, Det Danske Teater, Folketeatret og Gladsaxe Teater, på sistnevnte blant annet i Showtime i 2000. Det var i dette tiår hun blant annet. medvirket i Scener af et århundrede på Gladsaxe Teater og i Flammer og i Vild hverdag i 1998 begge forestillinger på Det Kongelige Teater.

Birgit Sadolin giftet seg i med direktør Pelle Sadolin. Ekteskapet ble oppløst i 1969. Siden var hun i en årrekke vært gift med sceneinstruktøren Henning Ørnbak.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]