Birgit Sadolin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Birgit Sadolin
FødtBirgit Møller Petersen
10. okt. 1933[1][2]Rediger på Wikidata (90 år)
Hellerup
BeskjeftigelseSkuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet Kongelige Teaters Elevskole
EktefellePelle Sadolin (19551969)
Henning Ørnbak
NasjonalitetDanmark
IMDbIMDb

Birgit Sadolin (født Birgit Møller Petersen 10. oktober 1933 i Charlottenlund) er en dansk skuespillerinne.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Birgit Sadolin studerte hos skuespillerinnen Else Højgaard som innstilte henne til elevskolen som 17-åring. Hun ble utdannet på Det Kongelige Teaters elevskole 1951-1953 og debuterte som Elsebeth i Jean de France.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Før det hadde hun hatt en mer uoffisiell debut på teatrets sommerturné som grevinne Olivia i Helligtrekongers Aften. Hun hadde på teatret blant annet roller som Columbine i De usynlige, Pernille i Maskerade og i Lang dags rejse mod nat.

Hun filmdebuterte i Ved Kongelunden fra 1953, men fikk sitt gjennombrudd som filmskuespiller i 1957 i Tre piger fra Jylland, hvor hun for sin hovedrolle mottok en Bodilpris. I perioden 1956-1960 fikk hun tre barn og holdt hun seg vekke fra filmen.

I 1961 fikk hun sitt egentlige gjennombrudd som Beatie i Rødder under et gjestespill på Odense Teater. Hun gjentok rollen på TV i 1963. Etter ti år på Det Kongelige Teater søkte Birgit Sadolin nye utfordringer og ble frilans i 1964. Hun var fast engasjert i en sesong ved TV-teateret. Utfordringer fikk hun i rikelig monn på samtlige københavnske scener og Aalborg Teater i de neste årtier, både i det klassiske og det moderne repertoar. Hun laget revy, TV-teater og medvirket i en mengde filmlystspill opp gjennom 1950-tallet og 60-tallet, blant annet En pige og 39 sømænd, Dyden går amok og Min søsters børn.

I 1971 var Birgit Sadolin med i Preben Harris sin åpningsforestilling på Folketeatret Ridderen uden frygt og dadler. Hun har medvirket i mange roller i Radio- og TV- teatret, hvor spesielt Farvel Thomas blir husket. Dessuten har hun medvirket i Dansk TV 2's julekalender Hallo det er jul og i Mordkommisjonen.

I begynnelsen av 1990-tallet turnerte hun sammen med Kirsten Rolffes og Malene Schwartz med forestillingen Tre kisteglade piger. Opp gjennom 1990-tallet har hun spilt på Betty Nansen Teatret, Det Danske Teater, Folketeatret og Gladsaxe Teater, på sistnevnte blant annet i Showtime i 2000. Det var i dette tiår hun blant annet. medvirket i Scener af et århundrede på Gladsaxe Teater og i Flammer og i Vild hverdag i 1998 begge forestillinger på Det Kongelige Teater.

Birgit Sadolin giftet seg i med direktør Pelle Sadolin. Ekteskapet ble oppløst i 1969. Siden var hun i en årrekke vært gift med sceneinstruktøren Henning Ørnbak.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ČSFD, oppført som Birgit Møller-Petersen, ČSFD person-ID 446787[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm0755595, besøkt 18. juli 2016[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]