Hobbit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hobbiter er eventyrlige figurer som er relativt like mennesker. De forekommer i bøkene Hobbiten og Ringenes herre av J.R.R. Tolkien. Hobbitene er nok små og tilsynelatende ubetydelige, men tross sine ufullkommenheter, er det nettopp hobbiter som Bilbo, Frodo og Sam som viser seg å være de virkelige heltene i Tolkiens bøker.

Hobbiter er på størrelse med barn i småskolen (omtrent 1-1,2 meter høye) og har store hårete føtter. Derfor bruker de sjelden sko. De er et fredsommelig folk som ikke bryr seg så mye om verden utenfor sitt eget land, Hobsyssel, hvis det da ikke skjer noe som får dem til å bryte ut av sin koselige hverdagstilværelse. Hobbiter har ikke skjegg, liker å kle seg i gult og grønt, er glade i god mat og har lett for å bli runde over magen. De spiser middag to ganger om dagen dersom det lar seg gjøre.

Fra gammelt av var hobbitene delt i tre stammer: hørfotene, stoorer og blakkenskinner. Hørfotene var brune i huden, og selv om de ikke trengte det, gikk de i støvler. Stoorene bodde helst langs elver og på flat mark. Blakkenskinner var lysere i huden, og var ofte høyere og slankere enn de andre.

Hobbitene har aldri vært krigerske, og de har aldri slåss innbyrdes. De fleste våpnene i Hobsyssel er bare til pynt eller kan beskues på museum.

Bosted[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig har hobbitene bodd i jordhuler som til og med kunne være uten vinduer, men etterhvert kom bare de fattigste til å bo så primitivt.

Mer velstående hobbiter skulle komme til å skaffe seg mer luksuriøse boliger med mange og lange tunneler og store rom under jorden. Siden det kan by på problemer finne egnede områder for så krevende underjordiske byggverk, har mange hobbiter tatt til å bygge over jorden.

Hobbiter i Flores[rediger | rediger kilde]

Det er gjort arkeologiske funn som viser at det fantes hobbit-liknende mennesker (homo floresiensis) i Flores i Indonesia mellom år 63 000 før vår tid til 11 000 år før vår tid.[1] De ble rundt en meter høye, veide omtrent 25 kilo og ble omtrent 30 år gamle.[1]

Kjente hobbiter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Hillary Mayell (27. oktober 2004). «Hobbit-Like Human Ancestor Found in Asia». Artikkel om Hobbit-funn (engelsk). nationalgeographic.com. s. 1. Besøkt 11. juli 2009.