Dagens skjønnhet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dagens skjønnhet
orig. Belle de Jour
Generell informasjon
Utgivelsesår1967
Prod.landFrankrike
Lengde101 min.
SpråkFransk
Bak kamera
RegiLuis Buñuel
ManusforfatterLuis Buñuel
Jean-Claude Carrière
SjeffotografSacha Vierny
KlippLouisette Hautecoeur
Eksterne lenker

Dagens skjønnhet[1] (originaltittel: Belle de Jour) er en fransk svart dramakomedie fra 1967, regissert av Luis Buñuel med romanen 'Belle de jour' av Joseph Kessel som litterært forelegg.

Filmen ble vist på filmfestivalen i Venezia i 1967, hvor den vant Gulløven

Handling[rediger | rediger kilde]

Séverine Serizy, en ung og vakker husmor, er ikke i stand til å dele fysisk intimitet med ektemannen sin, Dr. Pierre Serizy (spilt av Jean Sorel) til tross for deres kjærlighet til hverandre. Hennes seksualliv er begrenset til forseggjorte fantasier som involverer blant annet seksuell dominans og sadomasochisme. Selv om han er frustrert over konas frigiditet mot ham, respekterer han hennes ønsker. Ved et ski-anlegg, møter de to venner, Henri Husson (spilt av Michel Piccoli) og Renée. Séverine liker ikke Hussons væremåte, eller hvordan han ser på henne på.

Tilbake i Paris møtes Séverine og Renée, og får vite at en felles venn av dem, Henriette, nylig har begynt å arbeide ved et bordell. Hjemme hos henne mottar Séverine en bukett roser fra Husson, men blir urolig over gesten. Hjemsøkt av barndomsminner, inkludert minner som involverer en mann som ser ut til å berøre henne på upassende måter, reiser Séverine til det eksklusive bordellet som drives av Madame Anaïs. Den ettermiddagen betjener Séverine sin første klient.

Séverine blir involvert med en ung kriminell, Marcel (spilt av Pierre Clémenti) som tilbyr henne den slags spenning som passer til de seksuelle fantasiene hennes. Men når Marcel blir stadig mer misunnelig og krevende, bestemmer Séverine seg for å forlate hele bordellet. Men under en konfrontasjon mellom Marcel og Pierre, blir Pierre skutt tre ganger. Marcel forsøker å flykte, men kort tid senere blir han skutt og drept av politiet. Séverines mann overlever, men blir liggende i koma.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lenke til filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 8. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]