Asfalt-cowboy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Asfalt-cowboy
orig. Midnight Cowboy
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1969
Prod.landUSA
Lengde1 t. 53 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiJohn Schlesinger
ProdusentJerome Hellman
ManusforfatterJames Leo Herlihy
Waldo Salt
MusikkJohn Barry
SjeffotografAdam Holender
KlippHugh A. Robertson
Foran kamera
Hovedrolle(r)Dustin Hoffman
Jon Voight
Annen informasjon
BudsjettUSD 3,6 millioner
Prod.selskapUnited Artists
Premiere25. mai 1969 (USA)
26. desember 1969 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Asfalt-cowboy (originaltittel: Midnight Cowboy) er en amerikansk dramafilm fra 1969 regissert av John Schlesinger. Hovedrollene spilles av Dustin Hoffman og Jon Voight.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen er både en tragikomisk skildring av to menneskeskjebner og et samfunnskritisk portrett av det moderne Amerika.

Joe Buck er en naiv ung mann fra Texas som drar til New York og tror han skal svinge seg til de store høyder ved å selge seksuelle tjenester til rike kvinner. Drømmene knuses imidlertid når han møter storbyens harde virkelighet. I byen møter han den småkriminelle Enrico "Ratso" Rizzo, som med letthet klarer å lure fra ham 20 dollar for så å forsvinne. Joe blir videre kastet ut av hotellet der han bor på grunn av manglende betalingsevne. Rent tilfeldig møter han på Rizzo igjen og de to ender denne gangen opp med å bli kamerater. Etter en stund blir Rizzo alvorlig syk og forteller sin kamerat at han ønsker å flytte til Florida. Etter å ha skaffet noen penger på tvilsomt vis, kjøper Joe bussbillett til seg selv og sin stadig sykere venn med destinasjon for Florida.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk gode kritikker og ble også en kommersiell suksess. Midnight Cowboy ble den første Oscar-vinnende amerikanske filmen som fikk en X-rating ved kinoene. Den høye aldersgrensen skyldest at den ble ansett som nokså kontroversiell på den tiden.

Filmen vant i 1970 tre Oscars, for beste film, beste regi og beste manus. Den vant samme år hele 7 BAFTA-priser, blant annet for beste film. I tillegg til dette vant Jon Voight en Golden Globe for beste nykommer i film.

I 1994 ble filmen funnet betydningsfull nok ("culturally, historically, or aesthetically significant") av USAs Library of Congress til å bli bevart av deres National Film Registry. Filmen ble i 1998 og 2007 kåret til en av de femti beste filmene i amerikansk filmhistorie, i kåringen AFI's 100 Years…100 Movies. Replikken «I'm walking here! I'm walking here!» («Jeg går her!») ble i 2005 kåret til en av de tretti beste replikkene i amerikansk filmhistorie, i kåringen AFI's 100 Years…100 Movie Quotes.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]