Hopp til innhold

Samvis Gamgod

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sean Astin.

Samvis Gamgod (*2980 i tredje tideverv) bedre kjent som Sam er en figur i J.R.R. Tolkiens skjønnlitterære verk Ringenes herre. Han er en hobbit fra Hobbitun i Hobsyssel i Eriador i Midgard. Han er gartneren til Frodo Lommelun og blir med Frodo når han må ødelegge herskerringen som det står om i Ringenes Herre.

Etter at han kom tilbake til Hobsyssel etter den lange ferden til Mordor, giftet han seg med Rosi Småtun og fikk 13 barn. Den førstefødte kalte han opp etter en blomst han hadde sett i Lothlórien som het Elanor. Hennes navn ble Elanor. Andre navn var oppkalt av både Frodo, Munti og Pippin.

I Hobsyssel ble han utnevnt til borgermester hele syv ganger. Den siste gangen han ble valgt, var han 96 år gammel. Den 22. september 1482 Sam han over havet som den siste av ringbærerens følge. I filmene om Ringenes Herre blir Sam spilt av Sean Astin.

Utdypende historie[rediger | rediger kilde]

Sam var Frodo Lommeluns gartner, etter å ha «arvet» denne stillingen etter sin far, Hamfast Gamgod - som tidligere var Bilbo Lommeluns gartner. Som "straff" for å ha overhørt Gandalfs samtale med Frodo angående den ene hersker-ringen, ble Sam gjort til Frodos første følgesvenn på deres reise til Kløvendal. De fikk snart selskap av Muntiadok Brennibukk og Peregrin Tók. I det alviske landet Lothlórien mottar Sam en en liten boks fra Galadriel som inneholder litt jord fra hennes egen hage. Denne boksen bar Sam på gjennom resten av reisen hans. Når han endelig kommer hjem til Hobsyssel, spredde han litt av denne jorden over store deler av Hobsyssel - noe som gjorde at trær og busker i disse områdene blomstret enda bedre der.

Når brorskapet spredte seg - i nærheten av i Ringens brorskap kort tid etter Boromirs dødsfall - insisterte Sam på å reise videre sammen med Frodo. Sam hadde helt fra begynnelsen en dyp mistillit ovenfor Gollum, som etter hvert deres guide til Mordor. Sams mistanker ble bevist når Gollum forrådte dem, til den gigantiske edderkoppen Shelob. Rett etter at Shelob stakk Frodo med en edderkopp-gift, klarte Sam å jage edderkoppen av gårde. Men når en større gruppe orker nærmet seg, blir Sam tvunget til å forlate den nå tilsynelatende døde Frodo - og ta med seg selve ringen, og ble dermed for en kort stund en ring-bærer.

Sam blir et øyeblikk fristet av ringens enorme makt, men han bukket ikke under for dette. Sam reddet deretter Frodo (som egentlig bare hadde blitt lammet på grunn av edderkopp-giften) fra alle orkene som holdt Frodo fanget. Sam returnerte deretter hersker-ringen til Frodo. De reiser deretter sammen gjennom Mordor til fjellet hvor de skal ødelegge ringen. Men de blir senere angrepet av Gollum, som ønsket å ta tilbake ringen. Men Gollum ender opp med å ødelegge både ringen, og seg selv, ved å falle ned i flytende lava. Dette ødelegger endelig ringen, og Sauron, for godt.

Når alle hobbitene endelig vender hjem til Hobsyssel, blir de forferdet over å oppdage at hele området nå er under kontroll av Saruman og hans skurker. Skurkene hadde blant annet felt trær og plyndret landsbyer over hele Hobsyssel. Etter å ha løst denne konflikten, gifter Sam seg kort tid senere med Rosie. De flytter inn sammen med Frodo. Men Frodo forteller senere at både Frodo og Bilbo ønsker å forlate deres egen verden. De reiser sammen med Gandalf, og de aller fleste av de gjenværende høyalvene, til de udødelige landene Valinor.

Autoritetsdata