Boyhood

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Boyhood
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2014
Prod.landUSA
Lengde165 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRichard Linklater
ProdusentRichard Linklater
Jonathan Sehring
John Sloss
Cathleen Sutherland
ManusforfatterRichard Linklater
SjeffotografLee Daniel
Shane F. Kelly
KlippSandra Adair
Foran kamera
MedvirkendeEllar Coltrane
Patricia Arquette
Ethan Hawke
Lorelei Linklater
Annen informasjon
Filmformat1,85:1
Prod.selskapIFC Films
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Boyhood er en amerikansk dramafilm fra 2014. Filmen er skrevet, regissert og produsert av Richard Linklater, og har Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke og Lorelei Linklater i hovedrollene. Filmen følger den unge gutten Mason mens han vokser opp sammen med sine skilte foreldre, og sin eldre søster Samantha. Handlingen strekker seg over tretten år, fra Mason er fem år til han er atten, og tar for seg problemer som oppstår i barndommen.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Boyhood hadde norsk kinopremiere 22. august 2014. Filmen er særlig berømt for at den ble filmet i realtid over en elleveårsperiode fra mai 2002 til oktober 2013.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 2002 bor den seks år gamle Mason Evans sammen med sin fraskilte mor, Olivia, og åtte år gamle søster Samantha - i en liten by i Texas. Mason overhører Olivia som krangler med kjæresten sin, og hun sier at hun ikke har tid til forhold på grunn av barna sine. I 2003 flytter Olivia og barna til Houston, Texas slik at hun kan begynne ved University of Houston og skaffe seg en bedre jobb. I 2004 kommer Masons far, Mason Senior, på besøk til Houston, og tar med seg Mason og Samantha på bowling. Men etterpå krangler han med Olivia, samtidig som Mason og Samantha ser på fra et vindu. Når Olivia tar med seg Mason til skolen, introduserer ham for professor Bill Welbrock, legger Mason merke til at de flørter. I 2005 har Olivia og Bill giftet seg. Mason og Samantha blir deretter påmeldt den samme skolen som ste-søsknene deres Mindy og Randy. Der blir Mason snart venn med Nicole, som blir forelsket i ham.

I 2006 knytter Mason og Samantha seg til Mason Senior. Olivia fortsetter sin utdannelse. Hun støtter i utgangspunktet Bills strenge foreldre-stil, som inkluderer mange oppgaver for barna og tvinger Mason til å barbere det lange håret hans. I 2007 blir Bill gradvis mer voldelig mot Olivia og barna, på grunn av hans økende alkoholisme. Etter at han overfaller Olivia, flytter hun ut sammen med Mason og Samantha til en venn. Hun søker om skilsmisse. Samtidig blir ste-barna hennes værende hos Mason, ettersom Olivia ikke klarer å finne deres biologiske mor - og barna går deretter en usikker fremtid i møte. I 2008 får Mason Senior vite at Samantha har en ny kjæreste. I 2009 blir Mason mobbet på skolen. Men han begynner å få oppmerksomhet fra jenter. Olivia skaffer seg jobb og flytter inn hos Jim, en student og veteran fra Irak-krigen.

I 2010 har Mason begynt på videregående, og eksperimentert med marihuana og alkohol. Mason Senior har giftet seg på nytt og har fått en baby, og tar med seg Mason og Samantha for å besøke konas foreldre. Til Masons 15-årsdag gir Mason Senior ham en dress og CDer. Masons ste-besteforeldre gir ham en bibel og en haglgevær. I 2011 ser Masons lærer potensialet hans, men er skuffet over hans mangel på ambisjoner. Mason deltar på en fest og møter Sheena, som blir kjæresten hans. Etter at Mason kommer hjem sent en kveld fra en fest, konfronterer en full Jim ham om hans sene timer. Olivia og Jim avslutter deretter forholdet deres, og familiens økonomiske situasjon forverres. I 2012 besøker de Samantha, som nå studerer ved University of Texas i Austin. I 2013, mot slutten av Masons siste år på videregående, opplever han et smertefullt brudd med Sheena.

Men han vinner andre plass i en statlig foto-konkurranse, og får dermed et stipend til college. Olivia planlegger å selge huset, og møter Samantha og Mason til lunsj og ber dem sortere gjennom eiendelene deres. Senere samme år, mens Mason forbereder seg til å begynne ved college, bryter Olivia sammen - desillusjonert over hvor raskt livet har gått. Ved Sul Ross State University flytter Mason inn på hybelen sin, og møter sin nye romkamerat Dalton, Daltons kjæreste Barb, og Barbs romkamerat Nicole. Mason tar narkotika gitt til ham av Barb, og gruppen går på fottur i Big Bend Ranch State Park.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]