Jakten (2012)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jakten
orig. Jagten
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2012
Prod.landDansk
Lengde106 min.
SpråkDansk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegiThomas Vinterberg
ProdusentMorten Kaufmann
Sisse Graum Jørgensen
Thomas Vinterberg
ManusforfatterTobias Lindholm
Thomas Vinterberg
MusikkNikolaj Egelund
KlippAnne Østerud
Janus Billeskov Jansen
Foran kamera
MedvirkendeMads Mikkelsen
Annen informasjon
Budsjett20 millioner D.kr
Prod.selskapNordisk Film
Premiere20. mai 2012 (Cannes)
10. januar 2013 (Danmark)
1. februar 2013 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Jakten (dansk: Jagten) er en dansk dramafilm fra 2012 regissert av Thomas Vinterberg. Skuespilleren Mads Mikkelsen har hovedrollen. Handlingen utspiller seg i en dansk småby ved juletider og følger en mann som blir utsatt for massehysteri.[1]

Filmen ble vist på Toronto International Film Festival 2012 og på Filmfestivalen i Cannes der Mads Mikkelsen vant prisen for beste mannlige skuespiller for sin rolle.[2][3][4] Filmen ble også tildet Nordisk råds filmpris i 2013.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Etter kutt i budsjettet koster ham jobben som lærer ved en videregående skole, finner Lucas seg jobb ved en barnehage i det lille sammensveisede danske samfunnet der han vokste opp. Han er skilt og sliter med å opprettholde et forhold til sin tenåringssønn, Marcus. Marcus bor hos moren sin, men han bestemmer seg for å flytte inn sammen med Lucas. Nadja, en østeuropeisk emigrant som også arbeider i barnehagen, blir etter hvert kjæreste med Lucas.

Ett av barna er en fem år gammel jente som heter Klara, datteren til hans beste venn, Theo. Foreldrene hennes krangler hele tiden, og Lucas lar henne gå tur med hunden hans, Fanny. En dag legger Klara et hjerte-formet ornament i jakke-lommen hans, og gir ham deretter et kyss på leppene. Etter at Lucas trekker seg unna og kjefter på henne, blir Klaras følelser såret. Hun husker et pornografisk bilde som hennes eldre tenåringsbror og vennen hans viste henne tidligere, og hun kommenterer en oppreist penis. Dette får Grethe, sjefen i barnehagen, til å tro at Lucas har trakassert Klara. Grethe henter inn en psykolog som stiller Klara ledende spørsmål om hva som har skjedd. Klara gir uklare svar om Lucas, og veksler mellom å bekrefte og benekte misbruket.

Grethe tror ikke at noen barn ville lyve om noe så alvorlig. Hun informerer de andre foreldrene om at Klara sannsynligvis har blitt misbrukt. Hun råder alle sammen til å se etter tegn på seksuelle overgrep hos deres egne barn. Foreldrene stiller ledende spørsmål til barna sine, som også sier at de ble misbrukt. Dette gjør at ingen tviler på Klaras historie. Lucas får sparken, og samfunnet stempler ham som pedofil. Lucas forsøker å få noen svar fra Grethe, men hun er fremdeles overbevist om at barna forteller sannheten. Johan, en av vennene til Lucas, ber ham reise sin vei. Lucas dukker opp hos Theo og foreslår at de diskuterer saken med Grethe før ting blir enda verre. Men Theo insisterer på at datteren hans aldri lyver, og han sier at han ikke er sikker på hva han skal tro.

Theos kone, Agnes, er helt sikker på at Lucas er skyldig. Hun blir rasende, nekter å høre på protestene hans, og ber ham gå sin vei. Theo angriper ham og truer med å drepe Lucas hvis beskyldningene viser seg å være sanne. Etter at Lucas har gått, forsøker Klara å fortelle moren at Lucas ikke gjorde noe mot henne, men Agnes tror Klara lever i fornektelse. Hans vennskap med Theo er ødelagt. Forholdet hans til Nadja er også ødelagt når hun uttrykker usikkerhet rundt hans uskyld, så Lucas kaster henne sint ut av huset sitt. Sønnen Marcus, som har flyttet inn hos Lucas, blir også utestengt fra samfunnet. En ansatt i matbutkken sier at hverken Marcus eller faren hans er velkommen i butikken lenger.

Lucas overlever bare på økonomisk støtte fra sin nære venn Bruun, hvis far er ekstremt velstående, og fra noen få venner som fremdeles tror på ham. Lucas blir arrestert på mistanke om seksuelle overgrep. Barnas beretninger innebærer imidlertid at Lucas misbruker dem i kjelleren hans, noe som støtter hans uskyld, ettersom huset hans ikke har noen kjeller. Lucas blir løslatt uten at det blir tatt uten noen siktelse, og han feirer sammen med Marcus og Bruun. Til tross for dette, tror samfunnet fremdeles Lucas er skyldig, og utfrysningen blir til vold. Hunden hans blir drept, og en stor stein blir kastet gjennom kjøkken-vinduet hans.

Marcus bestemmer seg for å besøke Theo, som lar ham komme inn i huset sitt, ettersom Marcus er venn med Klaras storebror. Marcus anklager Klara for å lyve, men blir straks angrepet. Han blir skånet for alvorlig skade av Theo, som griper inn og ber Marcus forlate huset. Lucas mener situasjonen er for farlig, og sender Marcus for å bo hos moren. Når han forsøker å handle dagligvarer blir han angrepet i butikken, og i prosessen knuser Lucas nesen hans.

På julaften når Lucas sitt bristepunkt, og konfronterer Theo foran alle sammen under en gudstjeneste. Han ber Theo og resten av byen la ham være i fred. Den kvelden insisterer Klara at Lucas ikke gjorde noe galt. Theo innser at Lucas faktsk var uskyldig, og besøker ham med gaver som fredsoffer. Ett år senere har spenningene i samfunnet lagt seg, og det ser ut som alle har ønsket Lucas velkommen tilbake. Lucas og Nadja begynner forholdet deres igjen, og sønnen Marcus blir akseptert i en lokal jakt-gruppe. På en jakt-ekspedisjon skyter noen mot Lucas med en rifle, men unngår ham så vidt. Blindet av solnedgangen klarer ikke Lucas å identifisere angriperen. Et øyeblikk senere flykter den ukjente skytteren inn i skogen.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Mads Mikkelsen.

Priser og nominasjoner (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Hunt, review». The Telegraph. Besøkt 30. november 2012. 
  2. ^ «The Hunt». TIFF. Arkivert fra originalen 20. november 2012. Besøkt 10. desember 2012. 
  3. ^ «2012 Official Selection». Cannes. Besøkt 25. april 2012. 
  4. ^ «Cannes Film Festival 2012 line-up announced». timeout. Arkivert fra originalen . Besøkt 25. april 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]