Film i USA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hollywood-skiltet i Hollywood.

Film i USA har siden 1920-tallet dominert den globale filmindustrien med et bredt utvalg filmer, både kunstnerisk og teknisk banebrytende.[trenger referanse] Dette har bidratt til at det i den amerikanske kulturen finnes en inngrodd filmentusiasme.

Takket være interessen for filmkunsten, og naturligvis den lave prisen, ble det mer og mer populært å gå på kino i USA. Man besøkte disse såkalte Nickelodeons, der det kostet en nickel (5 cent) for å se en film.[trenger referanse]

Den mest fremgangsrike filmen fra denne perioden er sannsynligvis kjærlighetshistorien mellom Scarlett O'Hara og Rhett Butler i Tatt av vinden, en film som selv i dag holder rekorden i antall kinobesøkende.

Denne trenden kulminerte på 1950-tallet. Det var da fjernsynsapparatet fikk sitt gjennombrudd og nå hadde hver mann sin egen «mini-kino», dermed ble Nickelodeons etterhvert overflødige.

Den amerikanske filmindustrien tilpasset sin produksjon og begynte med å spille inn storfilmer som publikum simpelthen ikke kunne oppleve fullt ut på sine små TV-apparater. Eksempel på filmer fra 1950- og 1960-tallet er Spartacus, Cleopatra og Ben-Hur. Eksempel på innovasjoner er bredformater som Cinemascope og økt antall fargefilmer.