Hopp til innhold

Sheriffen (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sheriffen
orig. High Noon
Generell informasjon
SjangerWestern
Utgivelsesår
  • 24. juli 1952 (1952-07-24) (New York)
Prod.landUSA
Lengde85 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 år (Norge) (Norge)
Bak kamera
RegiFred Zinnemann
Produsent
ManusforfatterCarl Foreman
Basert på«The Tin Star» 
av John W. Cunningham
MusikkDimitri Tiomkin
SjeffotografFloyd Crosby
Klipp
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett750 000 dollar[1]
Totalomsetning12 millioner dollar[2]
Prod.selskapUnited Artists
Eksterne lenker

Sheriffen (originaltittel: High Noon) er en amerikansk westernfilm fra 1952, regissert av Fred Zinnemann. Hovedrollene er spilt av Gary Cooper og Grace Kelly.

Handling[rediger | rediger kilde]

Sheriffen Will Kane (Gary Cooper) skal gifte seg med kvekeren Amy (Grace Kelly). Rett etter bryllupet kommer telegrafisten og rapporterer at en gammel kriminell ved navn Frank Miller er kommet for å drepe sheriffen. Sheriffen hadde for lenge siden dømt ham til å henges, men det ble gjort om til livstid, og så greide han å rømme. Først rømmer Kane og Amy av gårde etter oppfordring fra de andre i byen, men plutselig ombestemmer sheriffen seg og sier at han ikke vil være feig, og drar tilbake. Alle sier at han bør reise men han vil ikke dra før Miller er død, sier han. Sheriffen spør borgerne om de vil være med å kjempe mot Miller. Noen sier først ja, men etterhvert ombestemmer de «feige» seg. Kane må ta alle fire, Miller og hans menn, alene.

Amy skulle egentlig rømme alene med 12-toget, men når hun hører skudd idet toget skal til å gå, løper hun ut. I gaten finner hun en mann som ligger død, men ser at sheriffen allerede har skutt Pierce. Sheriffen løper så inn i et fjøs, og da kommer Colby inn, men Kane skyter han også. Men så tenner Ben Miller på en lykt og hiver den på høyet i fjøset, så det tar fyr i låven. Kuene og hestene blir redde og begynner å bråke når røyken kommer inn. Kane slipper dyrene løs og slenger seg på den ene hesten på vei ut til hovedgaten. Ben og Frank Miller følger etter, hvor Ben stiller seg opp på hjørnet av sheriffens kontor. Inne på kontoret gjemmer Amy seg, og når Ben må sette i nye patroner, finner Amy en pistol og skyter ham bakfra. Sheriffen hadde i mellomtiden flyktet inn på et annet kontor. Men da går Frank Miller inn på sheriffkontoret, tar med seg Amy som gissel, går ut på hovedgaten og sier «Kom ut Kane, ellers ender vennen din som Colby» Sheriffen kommer ut, men da vrir Amy seg løs. Miller prøver å skyte Kane, men Kane er raskere og skyter Miller først.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Gary Cooper i Sheriffen.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Oscar[rediger | rediger kilde]

Vunnet
Nominert

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ McGee, Scott; Stafford, Jeff. «Articles for High Noon (1952)». Turner Classic Movies. 
  2. ^ Balio, Tino (1987). United Artists: The Company that Changed the Film Industry. University of Wisconsin Press. s. 47. ISBN 978-0299114404. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: