Den tredje mann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den tredje mann
Generell informasjon
Nasjonalitet England
Utgitt 2. september 1949 (UK)
2. januar 1950 (USA)
Lengde 104 min.
Språk Engelsk
Produksjon
Regissør Carol Reed
Manus Graham Greene
Produsent Alexander Korda, David O. Selznick
Musikk Anton Karas
Sjeffotograf Robert Krasker
Klipp Oswald Hafenrichter
Hovedroller Orson Welles
Joseph Cotten
Alida Valli
Trevor Howard
Wilfrid Hyde-White
Bernard Lee
Filmselskap British Lion Films (UK)
Eksterne lenker

Den tredje mann (originaltitel: The Third Man) er en britisk spenningsfilm fra 1949 regien var ved Carol Reed etter Graham Greenes manuskript som var bearbeidet for film av Alexander Korda. Hoverollen som Harry Lime ble spilt av Orson Welles. Filmen huskes bl. a for melodien (Harry Lime's theme) som ble spilt på siter

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen er lagt til etterkrigstidens Wien i 1948. Byen er fremdeles oppdelt i fire okkupasjonssoner, seierherrene fra andre verdenskrig; USA, Storbritannia, Frankrike og Sovjetunionen råder over hver sin sektor av Wien. Store deler av sentrum er utbombet og svartebørshandelen florerer.

Holly Martins, en fattig kioskbokforfatter har bestemt seg for å finne opplysninger om sin venn, Harry Lime, som sies skal ha omkommet i en bilulykke. Men i det han innleder sin etterforskning blir han oppsøkt av en britisk offiser og en mystisk baron som begge oppfordrer ham til å reise hjem igjen!

På ulykkesstedet treffer Holly Martins en portvakt som kan fortelle at to menn fraktet den forulykkede bort til ukjent sted, men at det også skal ha vært en tredje mann innblandet. Portvakten blir myrdet og Martins jakt på sannheten fører ham både ned i byens underjordiske kloakksystem og opp i det berømte pariserhjulet Riesenrad for å lete etter den tråden som kan gi ham svaret på den tredje mann – Harry Lime.

Rolleliste (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]