Den tredje mann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den tredje mann
orig. The Third Man
Generell informasjon
Utgivelsesår2. september 1949 (Storbritannia)
2. januar 1950 (USA)
Prod.landStorbritannia
Lengde104 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiCarol Reed
ProdusentAlexander Korda, David O. Selznick
ManusforfatterGraham Greene
MusikkAnton Karas
SjeffotografRobert Krasker
KlippOswald Hafenrichter
Foran kamera
MedvirkendeOrson Welles
Joseph Cotten
Alida Valli
Trevor Howard
Wilfrid Hyde-White
Bernard Lee
Prod.selskapBritish Lion Films (Storbritannia)
Eksterne lenker

Den tredje mann (originaltitel: The Third Man) er en britisk film noir fra 1949. Regien var ved Carol Reed, etter Graham Greenes manuskript som var bearbeidet for film av Alexander Korda. Hoverollen som Harry Lime ble spilt av Orson Welles. Filmen huskes blant annet for tittelmelodien «The Third Man Theme», som ble spilt på siter. En dyster tematikk, mørke scener og skråvinklede bildeutsnitt er særegne for filmen. I 1999 kåret British Film Institute Den tredje mann til den beste britiske filmen noensinne. I 2017 rangerte 150 filmfolk og kritikere filmen som den nest beste britiske filmen noen gang. Kåringen ble gjort i reisemagasinet Time Out.[1]

Det amerikanske filminstituttet har kåret Welles' rollefigur til filmhistoriens 37. beste skurkeskikkelse.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen er lagt til etterkrigstidens Wien i 1948, da byen fremdeles var oppdelt i fire okkupasjonssoner. Seierherrene fra andre verdenskrig, USA, Storbritannia, Frankrike og Sovjetunionen, råder over hver sin sektor av Wien. Store deler av sentrum er utbombet, og svartebørshandelen florerer.

Holly Martins, en fattig underholdningsforfatter, har bestemt seg for å finne opplysninger om sin venn, Harry Lime, som skal ha omkommet i en bilulykke. Men idet han innleder sin etterforskning, blir Martins oppsøkt av en britisk offiser og en mystisk baron, som begge oppfordrer ham til å reise hjem igjen.

På ulykkesstedet treffer Holly Martins en portvakt som kan fortelle at to menn fraktet den forulykkede bort til et ukjent sted. Vakten forteller også at det skal ha vært en tredje mann innblandet. Portvakten blir drept, og Martins jakt på sannheten fører ham både ned i byens underjordiske kloakksystem og opp i det berømte pariserhjulet Riesenrad for å lete etter den tråden som kan gi ham svaret på den tredje mann – Harry Lime.

Rolleliste (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "The 100 best British films". Time Out. Retrieved 24 October 2017
  2. ^ «AFI'S 100 YEARS...100 HEROES & VILLAINS». Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 21. mai 2014. Besøkt 1. juni 2018. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]