Hopp til innhold

Blikktrommen (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blikktrommen
orig. Die Blechtrommel
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1979
Prod.landVest-Tyskland, Frankrike, Polen, Jugoslavia (Kroatia)
Lengde142 min.
SpråkTysk, polsk, russisk
Bak kamera
RegiVolker Schlöndorff
ProdusentAnatole Dauman, Franz Seitz
ManusforfatterVolker Schlöndorff
Basert påBlikktrommen av Günter Grass
MusikkMaurice Jarre
SjeffotografIgor Luther
Foran kamera
Hovedrolle(r)David Bennent, Mario Adorf, Angela Winkler, Katharina Thalbach, o.a.
Eksterne lenker

Blikktrommen (tysk: Die Blechtrommel) er en tysk filmatisering fra 1979 av Volker Schlöndorff med David Bennent i hovedrollen. Filmen er basert på boken ved samme navn fra 1959 av Günter Grass.

Blikktrommen regnes som et mesterverk og ble tildelt Oscar for beste fremmedspråklige film og gullpalmen i Cannes i 1979.[1]

Plot[rediger | rediger kilde]

David Bennent spiller Oskar, den unge sønnen til en kasjubisk familie som bor på landsbygda i Fristaden Danzig, cirka 1925. Når han fyller tre får han en blikktromme. Han lover at han aldri skal bli større, istedenfor at han skal bli et miserabelt eksemplar av et voksent menneske. Det finnes nok av eksempler rundt ham. Moren hans Agnes driver har en hemmelighet en affære med Jan, en polsk postkontor-ansatt. Ektemannen hans Alfred er gode venner med Jan, og Alfred opptrer for det meste bevisst uvitende om konas utroskap. Oskars opphav er usikkert, selv om han tror han er sønnen til Jan.

Når virkeligheten blir for mye for ham, dæljer Oskar løs på trommen sin, og om noen prøver seg på å ta trommen fra ham skriker han slik at glass knuses. Mens Tyskland utvikler seg mot nazisme og krig i løpet 1930- og 1940-årene fortsetter Oskar å slå løs på trommen sin som en villmann, uten å bli noe eldre. Ved en anledning bruker han trommespillet til å få alle deltakerne på et nazi-møte til å begynne å danse en vals. Under et besøk ved et sirkus blir Oskar venn med Bebra, en dverg som valgte å slutte å vokse i en alder av 10 år. Først når Sovjet okkuperer landet hans mot slutten av krigen, og det eneste andre gjenlevende familiemedlemmet hans blir drept, bestemmer Oskar seg endelig for å bli voksen.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Blikktrommen var en av Tysklands mest suksessfulle filmer i 1970-åra inntektsmessig. Sammen med Apocalypse Now fikk den Gullpalmen i Cannes, og dessuten Oscar for beste fremmedspråklige film.

Kontrovers[rediger | rediger kilde]

I filmen er det en scene der 11 år gamle Bennent, som spilte Oskar, slikker navlen til en 16 år gammel jente som spilles av Katharina Thalbach (hun var 24 år da filmen ble spilt inn). Etterpå utfører han oralsex på henne.

I 1980 blei filmversjonen av Blikktrommen først klippet og deretter avvist som barneporno av sensuren i Ontario i Canada.[2]

Det samme skjedde 25. juni 1997 da dommer Richard Freeman ved State District Court i Oklahoma City i Oklahoma, USA, etter at han uten å ha sett en eneste scene nektet filmen vist under henvisning til statens lover mot obskøniteter ettersom den viste sex mellom mindreårige. Alle videoeksemplarer av filmen i den byen ble konfiskert og minst en videoutleier ble truet med rettslig forfølgelse. Den 4. juli 1997 anmeldte Michael Camfield, leder for en lokal avdeling av American Civil Liberties Union, politiet i byen for at de skulle ha kneblet rettighetene hans og foretatt en ulovlig konfiskering av filmen.

Dette endte med en serie av høyprofilerte rettshøringer der filmens innhold og dommerens rolle som sensurinnstans ble vurdert. Richard Freemans dom ble kjent ugyldig og de fleste videoeksemplarer av filmen ble gitt tilbake i løpet av noen få måneder.[3][4]

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Festival de Cannes: The Tin Drum». festival-cannes.com. Besøkt 24. mai 2009. 
  2. ^ CBC Radio | The Current | Whole Show Blow-by-Blow
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 11. mars 2007. Besøkt 22. november 2006. 
  4. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 28. september 2007. Besøkt 27. april 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]