Hopp til innhold

Hannah og hennes søstre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hannah og hennes søstre
orig. Hannah and her Sisters
Generell informasjon
Utgivelsesår7. februar 1986
Prod.landUSA
Lengde106 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiWoody Allen
ProdusentRobert Greenhut
ManusforfatterWoody Allen
SjeffotografCarlo Di Palma
KlippSusan E. Morse
Foran kamera
Hovedrolle(r)
Annen informasjon
Budsjett6 millioner dollar
Totalomsetning40 millioner dollar
Prod.selskapA Jack Rollins and Charles H. Joffe Productions
DistributørOrion Pictures Corporation
Eksterne lenker

Hannah og hennes søstre (org. tittel Hannah and her Sisters) er en film av den amerikanske filmregissøren Woody Allen. Hannah og hennes søstre er en romantisk komedie, og forteller historien om familierelasjoner og komplisert kjærlighet over ett år, mellom to høsttakkefest-middager i New York.

Filmen er fra 1986, og Allen fikk dette året en Oscar for beste originalmanus for Hannah og hennes søstre. Dianne Wiest og Michael Caine fikk begge Oscar for beste mannlige og kvinnelige birolle.

Hovedroller: Mia Farrow, Barbara Hershey og Dianne Wiest. Øvrige roller bl.a. Woody Allen, Michael Caine, Carrie Fisher, Maureen O'Sullivan, Lloyd Nolan, Max von Sydow.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Hannah og hennes ektemann, Elliot, arrangerer en Thanksgiving-feiring. Men Elliot er forelsket i en av Hannahs søstre, Lee, og begynner en affære med henne. Lee har bodd i fem år sammen med en kunstner, Frederick, som er mye eldre enn henne. Hun mener at forholdet til Frederick ikke lenger er intellektuelt eller seksuelt stimulerende for henne. Hun forlater Frederick etter å ha innrømmet at hun har en affære med noen andre. Resten av året mellom første og andre Thanksgiving-samlinger Elliot og Lee fortsetter deres affære til tross for Elliots manglende evne til å avslutte ekteskapet med Hannah. Lee avslutter endelig forholdet i løpet av deres andre Thanksgiving-feiring.

Hannahs søster Holly var en tidligere kokain-avhengig, nå mislykket skuespillerinne. Etter å ha lånt penger fra Hannah, grunnlegger hun en catering-virksomhet med April, en venninne og med-skuespiller. Holly og April ender opp som rivaler under en audition for en Broadway-musikal, samtidig som begge to er interessert i en arkitekt som heter David. Holly forlater catering-virksomheten etter at forholdet il David mislykkes, og bestemmer å prøve seg som forfatter. Karriere-endringen tvinger henne nok en gang til å låne penger fra Hannah.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]