Trainspotting

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trainspotting
Generell informasjon
GenreKompisfilm, kriminalfilm,[1] dramafilm,[2] indiefilm, romanfilmatisering, magisk realisme-film[3]
Utgivelsesår1996
NasjonalitetStorbritannia
Lengde94 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDanny Boyle[4][5][6][7][8][9] Rediger dette på Wikidata
ManusJohn Hodge[9] Rediger dette på Wikidata
TemaHeroin, skadelig bruk av illegale rusmidler, avslutning av relasjon,[9] ungdomskultur Rediger dette på Wikidata
Basert på
Trainspotting Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Andrew Macdonald[9]
MusikkDamon Albarn Rediger dette på Wikidata
FotoBrian Tufano Rediger dette på Wikidata
KlippMasahiro Hirakubo Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeEwen Bremner,[5] Jonny Lee Miller,[5] Kevin McKidd,[5] Robert Carlyle,[8] Kelly Macdonald,[8] Ewan McGregor,[5] Peter Mullan,[8] James Cosmo,[8] Shirley Henderson,[8] Irvine Welsh,[8] Keith Allen,[8] Kevin Allen,[8] Andrew Macdonald,[10] John Hodge,[10] Eddie Nestor,[10] Dale Winton,[8] Archie Macpherson,[10] Stuart McQuarrie,[8] Vincent Friell,[10] Hugh Ross[10] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapFilm4 Productions, Figment Films[11] Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)PolyGram Filmed Entertainment
Premiere(r)23. februar 1996[12]
15. august 1996 (Tyskland)[13]
1996
Utmerkelser
6 oppføringer
BAFTA for beste tilpassede manus (1996) (vinner: John Hodge)
Golden Space Needle (1996)
Boston Society of Film Critics Award for Best Foreign Language Film (1996)
Bodilprisen for beste ikke-amerikanske film (1997) (vinner: Danny Boyle)
London Film Critics Circle Award for British Actor of the Year (1997) (vinner: Ewan McGregor, for verk: The Pillow Book, Emma, Brassed Off)
National Board of Review: Top Ten Films
OppfølgerT2 Trainspotting Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Trainspotting er en britisk dramafilm og svart komedie fra 1996 regissert av Danny Boyle. Manus er basert på Irvine Welshs roman med samme tittel fra 1993.

Handlingen[rediger | rediger kilde]

Filmens handling foregår for det meste i en av Edinburghs forsteder og dreier seg om en kameratgjeng. De fleste er heroinavhengige, én er alkoholisert psykopat og én er faktisk «en god gutt». Historien blir sett gjennom den 26 år gamle arbeidsledige «Mark Renton» (Ewan McGregor) som er leder i gjengen og sentral i handlingen. Vi følger «Renton»s kamp for å bli kvitt sin heroin-avhengighet og starte et nytt liv, samtidig som kameratene gjør sitt til å komplisere dette forsøket. Ved en nattklubb kalt The Volcano merker Renton at hans har økt libido, ved å kutte ut heroin. Han forfører en ung kvinne som heter Diane Coulston, og de vender tilbake til leiligheten hennes for å ha sex. Neste morgen blir Renton forferdet over å oppdage at hun er under 18 år gammel, og fremdeles bor hos foreldrene henne. Diane truer Renton med å anmelde ham til politiet for voldtekt, med mindre de fortsetter forholdet deres.

Etter flere mislykkede forsøk på å reintegrere seg i samfunnet, faller Renton sammen med vennene Sick Boy og Spud tilbake til heroin-misbruk;. Til tross for gruppens sjokk, sorg og redsel angående det utilsiktete dødsfallet til datteren til Sick Boy og hans kjæreste Allison, kommer gjengen deres fremdeles ikke over heroin-bruken. Senere blir Renton og Spud arrestert for butikk-tyveri, samtidig som Sick Boy så vidt slipper unna. Spud får en seks måneder i fengsel, og Renton unngår så vidt fengsel ved å akseptere et rehabiliteringsprogram hvor han får metadon for å hjelpe ham med å slutte med heroin. Imidlertid får Renton kort tid senere et tilbakefall, og dør nesten av en overdose heroin. Renton flytter senere til London, og skaffer seg jobb som eiendomsmegler. Men Begbie, etterlyst for et mislykket væpnet ran, oppsøker ham og søker tilflukt i leiligheten hans. Sick Boy, som nå prøver seg som hallik og narkotika-selger, slutter seg snart til dem i London. Begbie og Sick Boy angriper senere to av Rentons klienter, og dette fører til at Renton mister jobben. De tre kameratene vender deretter tilbake til Edinburgh.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen har ingen referanser til begrepet «trainspotting», men i boken er det en episode hvor «Begbie» og «Renton» treffer «Begbie»s far på en jernbanestasjon i Edinburg hvor han tilsynelatende «bare ser på togene», og hvor de går. Filmens tittel henspiller muligens i overført betydning på de forskjellige karakterenes mer eller mindre fatale skjebner som man etterhvert får innblikk i gjennom boka eller filmen.[trenger referanse]

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]