Mamma (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mamma
orig. Mommy
Generell informasjon
Utgivelsesår
  • 22. mai 2014 (2014-05-22) (Cannes)
  • 25. desember 2014 (2014-12-25) (Norge)
Prod.landKanadisk
Lengde138 min.
SpråkFransk
Bak kamera
RegiXavier Dolan
Produsent
ManusforfatterXavier Dolan
MusikkNoia
SjeffotografAndré Turpin
KlippXavier Dolan
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett4, 9 millioner dollar[1]
Totalomsetning13, 1 millioner dollar[2]
Prod.selskapLes Films Séville
Eksterne lenker

Mamma (originaltittel Mommy) er en franskspråklig kanadisk dramafilm fra 2014, regissert av Xavier Dolan. Dolan skrev også manuset, og produserte og klipte filmen. Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon og Suzanne Clément spiller de tre hovedrollene i filmen. Mamma handler om et mors (Dorval) forhold til sin tidvis voldelige tenåringssønn (Pilon) med ADHD. Handlingen finner sted i en hypotetisk fremtid hvor foreldre har lov til å sende inn krevende barn til offentlige sykehus. Filmen fortsatte Dolans trend i å lage filmer om mor-sønn-forhold, og ble skutt i sideforholdet 1:1.

Mamma hadde premiere under filmfestivalen i Cannes 22. mai 2014. Den hadde kinopremiere i Canada 19. september 2014, og i Norge 25. desember 2014. Filmen fikk god kritikk, blant annet for Dorvals rolleskildring og Dolans regi. Dagbladet kåret Mamma til årets beste film, og kalte den «en vakker, klaustrofobisk, og følelsesmessig utmattende historie om en mor og en sønn hvis kjærlighet til hverandre er like sterk som den er dysfunksjonell». Filmen vant flere priser, blant annet juryprisen under Cannes-festivalen. Canada valgte den som sitt bidrag til Oscar for beste fremmedspråklige film i 2014, men den ble ikke nominert.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Xavier Dolan skrev manuset til Mamma, og har sagt at hans mor er en inspirasjon for arbeidet.[3] Dolan ble inspirert av låten «Experience» av Ludovico Einaudi, og skrev en scene om en mor som ser for seg en framtid for sønnen som aldri vil gå i oppfyllelse. Han skrev hele handlingen med utgangspunkt i denne scenen.[4] Dolan har sagt at det er viktig å skildre hvor uforutsigbart psykiske lidelser kan være i et hjem.[4] Den fiktive S-14-loven, som gjør det mulig for foreldre å sende inn krevende barn til offentlige sykehus, ble inspirert av en artikkel han leste om en mor som brukte en lov til å gi fra seg foreldreretten til staten.[5] Mamma er den andre av Dolans filmer som fokuserer på et mor-sønn-forhold; den første var regidebuten J'ai tué ma mère fra 2009.[4]

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Xavier Dolan produserte, regisserte og skrev Mamma.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Xavier Dolan har sagt at «rollefigurene i Mamma spiller ikke spill, og vet ikke hvordan de skal uttrykke følelsene med den samme ubeskjedne lettheten som mine andre figurer har gjort. Die, Steve og Kyla viser seg ikke fram. Men de er svært høyrøstede, fargerike mennesker i stand til å få frem synspunktet sitt på en sammenhengende måte med hensyn til sin bakgrunn og situasjon». Dolan hadde arbeidet med Anne Dorval og Suzanne Clément tidligere i J'ai tué ma mère, Hjertebank og Laurence Anyways, og ville gi dem roller stikk motsatt av figurene deres i disse filmene.[5] Han sa at det var «en av utfordringene i filmen; at man ikke skal kjenne dem igjen». Dolan kjente Antoine-Olivier Pilon fra musikkvideoen «College Boy», som han regisserte for det franske rockebandet Indochine, samt Laurence Anyways.[4]

Kameraarbeid[rediger | rediger kilde]

Mamma ble spilt inn med håndholdt kamera i det kvadratiske sideforholdet 1:1. De fleste filmer blir spilt inn i sideforholdet 1.85:1 eller 2.35:1. Dolan spilte inn «College Boy» i 1:1 og mente at det ga en «noe unik følelse og oppriktighet. Det perfekte kvadratet som omringer innrammede fjes med slik enkelhet, og det virket som den optimale strukturen for «portrettbilder». Det blir ingen forstyrrelser og ingen jåleri i en slik innsnevret plass. Rollefiguren er hovedfokuset vårt, uunngåelig i midten av vår oppmerksomhet. Vi mister ikke synet av ham eller henne.» Kinematografen André Turpin ønsket i tillegg å eksperimentere med dette bildeformatet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Daudens, Florent (26. mai 2014). «Mommy et les autres : combien coûte un prix à Cannes?». Ici.radio-canada.ca. 
  2. ^ "Mommy (2014)," Box Office Mojo. Besøkt 19. august 2016.
  3. ^ Cassandra Szklarski (1. mars 2015). «Xavier Dolan’s Mommy wins best picture at Canadian Screen Awards». The Globe and Mail. Besøkt 19. august 2016. 
  4. ^ a b c d Jim Slotek (1. oktober 2014). «Xavier Dolan revelling in 'Mommy's' success». Toronto Sun. Besøkt 19. august 2016. 
  5. ^ a b François Lévesque (13. september 2014). «La belle famille de Mommy». Le Devoir. Besøkt 19. august 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]