Sauls sønn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sauls sønn
orig. Saul fia
Generell informasjon
Utgivelsesår2015
Prod.landUngarns flagg Ungarn
Lengde94 min.
Språkungarsk
Bak kamera
RegiLászló Nemes
ManusforfatterLászló Nemes
Clara Royer
MusikkLászló Melis
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Sauls sønn (ungarsk: Saul fia) er en ungarsk spillefilm fra 2015 regissert av László Nemes.[1]

Filmen vant en Oscar for beste fremmedspråklige film under den 88. Oscar-utdelingen.[2][3] Den ble også kåret til beste fremmedspråklige film under den 73. Golden Globe-utdelingen og den 70. BAFTA-utdelingen og vant både Grand Prix (juryens store pris) og filmkritikerprisen under filmfestivalen i Cannes.[4][5][6] I Norge ble den til Amandaprisen 2016 for beste utenlandske kinofilm.[7]

Handling[rediger | rediger kilde]

I oktober 1944 jobber Saul Ausländer for en Sonderkommando, som en ungarsk fange i Auschwitz. Hans jobb er å finne verdisaker i de dødes klær, dra lik fra gasskamre og skrubbe dødskamrene før neste gruppe skal gasses. Han arbeider stoisk, tilsynelatende nummen av de daglige opplevelsene i lieren. Blant de døde etter gassing er en gutt som fremdeles er så vidt i live, og Saul er vitne til at en nazist-lege kveler gutten. Saul insisterer på å bære liket selv til en lege Miklós, en ungarske fange som er tvunget til å være assistent for Josef Mengele. Han ber Miklós om ikke å kutte opp gutten, så han kan gi gutten en skikkelig jødisk begravelse.

Miklós takker nei, men sier at han kan få fem minutter alene med gutten i kveld, før en kremasjon. Saul ser også etter en rabbiner for å utføre begravelsen. Han går til rabbiner Frankel i krematoriet, som avviser hans bekymring og foreslår at Saul utfører begravelsen selv. Saul hører Sonderkommando Abraham snakke om et opprør mot SS-vaktene. De ønsker å først fotografere leirens grusomheter, og smugle fotografiene ut av leiren for å få oppmerksomhet og hjelp. Saul får beskjed om å gå til kvinne-leiren, hvor han skal hente en smuglet pakke med krutt fra en fange ved navn Ella. På vei tilbake møter Saul en gruppe nyankomne jøder, som blir ført ut i skogen for henrettelse. Blant dem er en franskmann ved navn Braun som overbeviser Saul om at han er rabbiner. Saul sniker Braun inn i leiren, hvor han innser at han har mistet pakken under hendelsen i skogen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 
  2. ^ Ford, Rebecca (14. januar 2016): «Oscar Nominations: The Complete List». The Hollywood Reporter.
  3. ^ Szalai, Georg (28. februar 2016): «Oscars: Hungary Wins Its First Foreign-Language Honor Since Fall of Communism». The Hollywood Reporter.
  4. ^ «Gullet skal hjem, men først gjennom sikkerhetskontrollen». aftenposten.no. 3. mars 2016. Besøkt 8. januar 2023. 
  5. ^ «"La La Land" beste film under Bafta-utdelingen». itromso.no. 13. februar 2017. Besøkt 8. januar 2023. 
  6. ^ «Sauls sønn: Sterkt fra krigen». fvn.no. 17. februar 2016. Besøkt 8. januar 2023. 
  7. ^ «Åtte nominasjoner til norsk Cannes-film». nrk.no. 15. juni 2016. Besøkt 8. januar 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]