Riget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Riget er en dansk miniserie på åtte episoder som gikk på DR i 1994. Seriens handling er lagt til det danske Rigshospitalet hvor det skjer en rekke merkelige og bisarre hendelser. Serien er skapt av Lars von Trier og er en sjangerblanding mellom komedie, grøsser, drama og såpeopera. Mesteparten av serien er filmet med håndholdt og ustødig kamera. Bildekvaliteten er kornete, og klippingen er grov. Alt dette er gjort bevisst for å få frem en uhyggelig stemning.

Den ble i 1997 etterfulgt av Riget II. Von Trier planlegger en tredje sesong med arbeidetstittel Riget Exodus som skal vises i 2022.[1]

Serien gikk på NRK1 i 1996.

Handling[rediger | rediger kilde]

Rigshospitalet i København er den gamle pasienten Sigrid Drusse (Kirsten Rolffes) innlagt. Drusse får høre noen merkelige lyder i sykehusets heissjakt. Lydene kommer fra et gråtende barn. Dette viser seg å være et spøkelse av en ung jente med navn Mary. Drusse forsøker å hjelpe Mary til himmelen, slik at hun slipper å leve et forbannet liv som et gjenferd.

Men dette er bare noen av hendelsene i serien. Blant andre personer vi møter i serien, er den svenske overlegen Stig Helmer (Ernst-Hugo Järegård). Han forsøker å kvitte seg med en rapport som kan sette hans legekarriere på spill. Han har nemlig gjort ungjenta, Mona til en «hjernedød snørrunge», som han selv sier.

Roller[rediger | rediger kilde]

Etterfølgere[rediger | rediger kilde]

Trier og Arnfred har også regissert Riget II fra 1997. Det var også meningen at de skulle ytterligere en oppfølger, men ettersom skuespiller Ernst-Hugo Järegård døde i 1998, ble prosjektet lagt på is. Seriens andre hovedrolleinnehaver, Kirsten Rolffes, døde i 2000, og dette gjorde sjansene mindre for en ny del av serien.

Stephen King har laget en amerikansk nyinnspilling av Riget.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lars von Trier er på vej med ny sæson af kultserie». Politiken (dansk). 17. desember 2020. Besøkt 17. desember 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]