Klatretyven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Klatretyven
orig. Klatretøsen
Generell informasjon
GenreUngdomsfilm, ransfilm, familiefilm
Utgivelsesår2002
NasjonalitetDanmark, Sverige, Norge
Lengde87 min.[1]
SpråkDansk
Bak kamera
RegiHans Fabian Wullenweber[1] Rediger dette på Wikidata
ManusNikolaj Arcel,[1] Erlend Loe[2] Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Bo Ehrhardt,[1] Lottie Terp Jakobsen[1]
MusikkMagnus Dahlberg[1] Rediger dette på Wikidata
FotoJacob Kusk[1] Rediger dette på Wikidata
KlippMiriam Nørgaard,[1] Mikkel E.G. Nielsen[2] Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJulie Zangenberg,[1] Stefan Pagels Andersen,[1] Mads Ravn,[1] William Haugaard Petersen,[1] Lars Bom,[1] Nastja Arcel,[1] Anders W. Berthelsen,[1] Jens Brygmann,[1] Janus Nabil Bakrawi,[1] Caspar Jexlev Fomsgaard,[1] Mads M. Nielsen,[1] Rasmus Haxen,[1] Annethia Teresa Lilballe,[1] Pernille Brems,[1] Christiane Bjørg Nielsen,[1] Sigurd Emil Roldborg,[1] Ulle Bjørn Bengtsson,[1] Frank Thiel,[1] Bettina Birk Jensen,[1] Anja Brohammer,[1] Peter Hartmann,[1] Stig Günther,[1] Karin Rørbech,[1] Kim Sønderholm Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat35-mm-film
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapNimbus Film[1] Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Netflix
Sandrew Metronome[3][4]
TrustNordisk[3]
Premiere(r)
10 oppføringer
25. januar 2002 (Danmark)[3]
8. februar 2002 (52. Filmfestival i Berlin)[5]
9. august 2002 (Norge)[6]
4. oktober 2002 (Sverige)[4]
30. oktober 2002 (Nederland)[6]
2. januar 2003 (Tyskland)[7]
19. september 2003 (Finland)[8][9]
25. september 2003 (Østerrike)[9]
26. oktober 2004 (Belgia)[9]
2002
Eksterne lenker

Klatretyven (orig. Klatretøsen) er en dansk barnefilm fra 2002, regissert av Hans Fabian Wullenweber etter manuskript av Nikolaj Arcel.[note 1][10][11]

Filmen handler om en jente som bestemmer seg for å skaffe penger til en dyr operasjon for sin syke far ved å bryte seg inn i banken der moren arbeider.

Det har også blitt laget en amerikansk versjon med tittelen Catch That Kid.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Tolv år gamle Ida Johansen er en lidenskapelig klatrer. Samtidig som hun forsøker å klatre opp i et gammelt vanntårn ringer faren hennes. Han sier han har vondt i hodet, og ber Ida komme til ham ved gokart-banen han eier. To av vennene til Ida er der også. Sebastian Klausen arbeider som mekaniker på gokart-banen i sommerferien sin. Imidlertid irriterer hans eldre bror Johnny ham. Jonas Balgaard, en annen venn av Ida, sender video-meldinger til foreldrene sine som sjeldent er hjemme. Faren krangler med Ida når han oppdager at hun holder på med klatring. Selv overlevde han tidligere et fall på 30 meter når han klatret på Mount Everest. Derfor mener han at klatring er alt for farlig for Ida. Men Ida bryr seg ikke om farens argumenter.

I mellomtiden har Sebastian lagt merke til at Jonas i all hemmelighet har filmet Ida med videokameraet sitt. De to guttene krangler om hvem av dem Ida kunne forelsket seg i. Når de møter moren til Ida, inviterer begge guttene seg selv på middag hjem til Johansens-familien for å møte Ida. Men det oppstår en krangel mellom Ida og moren hennes. Ida skal visstnok passe sin to år gamle lillebror William, noe hun ikke har lyst til. Det går en reportasje på TV om CCT Bank, som angivelig skal være den sikreste banken i Danmark. Idas mor var med på å utvikle bankens sikkerhetssystem. Siden installasjonen ennå ikke er fullført, bruker de vakt-hunder som ekstra sikkerhet. Det skal også arrangeres en firma-fest for å innvie det nye CCT-bygget. Idas mor håper å få fast jobb ved denne banken etter at alle forberedelsene er ferdige. Johansen-familiens økonomiske situasjon er ikke særlig bra, ettersom gokart-banen ikke gir dem mye overskudd. Plutselig kollapser faren til Ida på kjøkkenet deres, og blir lam. På sykehuset slår de snart fast at han har utviklet Guillain-Barré syndrom.

Nervebanene i ryggmargen hans er kuttet, og fungerer ikke lenger. Ifølge legene er dette trolig en konsekvens av hans tidligere fall ved Mount Everest. Denne sykdommen påvirker også blod-tilførselen til hjernen hans. Bare én privat klinikk i Seattle kan tilby kirurgi mot denne tilstanden. Men det danske forsikringsselskapet nekter å dekke kostnadene ved denne operasjonen. Dette vil koste rundt 1,5 millioner danske kroner, og den lille familien har ikke så mye penger. Idas mor forsikrer ektemannen sin at hun skal finne en måte å få tak i disse pengene på. Ida diskuterer situasjonen med vennene sine Sebastian og Jonas, og hun bryter ut i gråt. Idas mors forsøk på å få lån i en bank er mislykket. Ida kommer på en ide om å rane CCT-banken. Hun presenterer denne planen for vennene sine. Ida går snart til banken, sammen med moren sin, for å finne ut mest mulig om sikkerhetssystemet. Hun oppdager at Sebastians bror Johnny, arbeider som praktikant i CCT-banken. Johnnys overordnede er sikkerhetsvakten Henrik, som mobber Johnny fordi Henrik mener at han ikke er flink nok som sikkerhetsvakt.

Ida får vite fra moren sin hvordan kameraene i banken fungerer, men de trenger et passord for å komme seg inn på sikkerhetssystemet. Bank-direktøren legger merke til Ida. Fordi han synes synd på faren til Ida, viser han henne rundt samtidig som moren til Ida er opptatt. Så Ida finner ut passordet gjennom bank-direktøren. Hun oppdager også at alle overvåkingskameraer kan kontrolleres fra direktørens kontor. Hun får også vite at vakthundene ikke får slippe ut i løpet av firma-festen. Ettersom Jonas er svært fortrolig med datamaskiner, skaffer han alt utstyret han trenger til bank-ranet fra sider på Internett. Men Sebastian og Jonas er fremdeles veldig misunnelige på hverandre, fordi begge to ønsker å bli kjæresten til Ida. Samtidig som Ida besøker faren sin på sykehuset, forverres tilstanden hans.

For å få med seg Sebastian og Jonas på innbruddet later Ida som hun er forelsket i begge to. Som bevis gir hun hver gutt en halv medaljong formet som et hjerte. Men hun ber dem holde dette kjærlighetsforholdet hemmelig, for ikke å gjøre hverandre sjalu. Men Ida er egentlig ikke forelsket i noen av dem. Forberedelsene til innbruddet kan dermed fortsette. Ida bestiller fly-billetter til Seattle, samtidig som Sebastian forbereder tre gokarter som de kan bruke under flukten fra banken. På selve dagen for innbruddet møter Ida moren sin ved banken. Fordi Idas mor har det travelt den kvelden, må Ida passe på lille William. Men hun planlegger likevel å gjennomføre innbruddet som planlagt. De kommer seg inn på direktørens kontor gjennom et ventilasjonsanlegg.

Men før de rekker å komme seg ut av banken med pengene de trenger får moren til Ida høre at noen har brutt seg inn i banken. Når hun så får høre at tyvene skal ha klatret opp til pengeskapet, får hun mistanker til Ida fordi hun vet hvor interessert Ida er i klatring. Samtidig oppdager både Sebastian og Jonas at Ida har gitt dem begge hver sin del av en hjerte-medaljong. Begge to blir derfor sinte fordi Ida har narret dem, og begge guttene forlater resten av planene deres. Ida blir derfor helt alene med William. Men kort tid senere blir Jonas og Sebastian oppdaget av politiet, om følger etter dem og begge to blir arrestert. Ettersom politiet kun fulgte etter Sebastian og Jonas, kom Ida seg til sykehuset på egen hånd.

Ida prøver å komme seg til flyplassen sammen med faren sin, men moren til Ida dukker opp ved sykehuset. Sammen bestemmer familien seg for å flykte til Seattle. Men politiet har nå sporet opp Ida, og de dukker opp ved sykehuset. Ved politi-stasjonen forklarer barna i detalj hvordan innbruddet foregikk. Etter at Ida ber bank-direktøren om unnskyldning for innbruddet, gir han Ida en sjekk på 1,5 millioner danske kroner for å hjelpe faren hennes. Seks uker senere har operasjonen hans gått bra, og gokart-banen deres har åpnet igjen.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Under utdeling av Robertprisen i 2003 vant filmen Robertprisen for årets barne- og familiefilm, og prisen for årets visuelle effekter gikk til Jonas Wagner, Niels Valentin Dal og Hummer Højmark.[12]

Noter[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Erlend Loe er kreditert for idé sammen med Nikolaj Arcel og Hans Fabian Wullenweber.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac https://www.dfi.dk/viden-om-film/filmdatabasen/film/klatretosen; Dansk filmdatabase; besøksdato: 30. august 2022.
 2. ^ a b (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
 3. ^ a b c Dansk filmdatabase, www.dfi.dk, besøkt 30. august 2022[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ a b Svensk Filmdatabas, www.svenskfilmdatabas.se, besøkt 30. august 2022[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ www.imdb.com, besøkt 28. desember 2017[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ a b Internet Movie Database, www.imdb.com, besøkt 30. august 2022[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ www.kinokalender.com, besøkt 28. desember 2017[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ Elonet, elonet.finna.fi, besøkt 30. august 2022[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ a b c LUMIERE, lumiere.obs.coe.int, besøkt 30. august 2022[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ «Klatretøsen» (dansk). danskefilm.dk. Besøkt 31. mars 2022. 
 11. ^ «Erlend Loe» (dansk). danskefilm.dk. Besøkt 31. mars 2022. 
 12. ^ «Klatretyven (2002), Awards» (engelsk). IMDb. Besøkt 31. mars 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]