Margrethe II av Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Margrethe II
Dronning av Danmark
Margrethe II av Danmark
NavnMargrethe Alexandrine Thorildur Ingrid
ValgspråkGuds hjælp, folkets kærlighed, Danmarks styrke
Regjeringstid14. januar 1972
ForgjengerFrederik IX
Født16. april 1940 (78 år)
Amalienborg
ForeldreFrederik IX
Ingrid
EktefelleHenri de Laborde de Monpezat
BarnFrederik
Joachim

Margrethe II av Danmark (Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid)[1] (født 16. april 1940) er regjerende dronning av Danmark. Frem til 1944 var hun også prinsesse av Island. Hun tilhører det nordtyske fyrstehuset Glücksburg, og er tremenning av Harald V av Norge.

10. juni 1967 giftet Margrethe seg med den franske grevesønnen Henri de Laborde de Monpezat, fra da kalt Prins Henrik. Sammen fikk de sønnene kronprins Frederik, født 26. mai 1968, og prins Joachim, født 7. juni 1969. Margrethe har to søstre: Benedikte av Danmark, født 1944, gift med Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg og Anne-Marie av Danmark, født 1946, gift med Konstantin II av Hellas.

Suksesjon[rediger | rediger kilde]

Som følge av at foreldrene, Fredrik IX og Ingrid, ikke fikk en sønn som kunne være tronarving, etterfulgte Margrethe til slutt faren som monark. Kongens yngre bror, Knud, var arveprins, og etter ham den eldste sønnen hans, Ingolf. Mange ville gjerne se Margrethe på tronen. I noen år hadde Folketinget vurdert å endre den danske grunnloven, men hadde latt det bli med tanken, ettersom en endring krevde at 45 % av folket med stemmerett skulle stemme for den. Statsminister Erik Eriksen fikk idéen om å ta kvinnelig arvefølge med i endringen, slik at flere ville stemme for. Selv om stort sett hele Folketinget var for endringen, og til tross for kongehusets popularitet, ble endringen bare såvidt vedtatt, med 46 % deltakelse. Tronfølgeloven av 1953 førte til at prinsesse Margrethe ble den første i arvefølgen. Hun ble dronning i 1972, og feiret i januar 2012 førti års regjeringsjubileum.[2]

Annet[rediger | rediger kilde]

Margrethe på besøk på Færøyene i 2005

Blant dronning Margrethes ordener er også Storkorset med kjede av St. Olavs Orden.

Margrethe har kunstneriske interesser og evner. I 1977 illustrerte hun under pseudonymet Ingahild Grathmer en dansk utgave av J.R.R. Tolkiens Ringenes Herre. Siden har hun illustrert andre bokverk, designet kostymer for teater og film, og designet og brodert messehagel og bispekåper til flere kirker og bispedømmer. Hennes malerier har også oppnådd gode priser, og hun har hatt flere utstillinger.

Dekorasjoner[rediger | rediger kilde]

Dronning Margrethe II er innehaver av en rekke danske og utenlandske ordener og utmerkelser:[3]

Danske dekorasjoner

Utenlandske dekorasjoner

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dronning Margrethe II danmarkskonger.dk
  2. ^ Feirer 40 år på tronen, siste.no, 10. januar 2012.
  3. ^ H.M. Dronningens dekorationer Arkivert 20. august 2009 hos Wayback Machine., Kongehuset.dk.
  4. ^ Tildeling av Kong Harald Vs jubileumsmedalje 1991–2016, Kongehuset

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Frederik IX 
Dronning av Danmark
(1972–)
Etterfølger: