Golden retriever

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Golden retriever
Golden retriever
Golden retriever
HundetypeApporterende fuglehund, retriever
OpprinnelseStorbritannia
EgenskaperBrukshund, familiehund
Forventet livsløp12–13
Passer forAktive nybegynnere
Anerkjennelser
FCIGr. 8 seksjon 1 (FCI #111)
AKCSporting Group
CKCSporting Dogs
KCGundogs
UKCGun dogs
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Golden retriever tilhører de britiske retrieverne og er den mest populære retrieveren men i 2017 ble den forbigått av labradoren.[1] i 2018 ble det registrert litt over 800 Golden. Retrievere


Historie[rediger | rediger kilde]

Det har på 18- og 1900-tallet versert mange historier om opprinnelsen til golden retrieveren. I 1952 kom oppklaringen i en artikkel i det engelske bladet County Life.

Lord Tweedmouth er mannen bak rasen, og han startet sitt avlsarbeid på 1860-tallet. I 1865 kjøpte han en gul retriever hannhund. Noen år senere paret han denne med en tweed water spaniel. Tweed water spaniel er beskrevet som en liten leverfarget retrieverlignende hund med krøllete pels. Resultatet ble fire valper med gylden, kraftig og bølgete pels.

Fotografier viser at disse har en utrolig typelikhet med våre dagers golden retriever. Lorden fortsatte sitt avlsarbeid, og han krysset etter hvert inn wavy coated retriever, rød setter, og visstnok en sandfarget blodhund.

Golden retriever ble først anerkjent som rase av den Engelske Kennel Club i 1913. Til da hadde den gått under betegnelsen flatcoated retriever og var bare adskilt fra den i farge. Samme år ble The Golden Retriever Club stiftet.

Den norske historien[rediger | rediger kilde]

Da Norsk Retrieverklubb ble stiftet i 1960 var det kun seks goldeneiere blant de første medlemmene, men rasen vakte interesse, og sensommeren 1962 ble det første goldenkullet i Norge født. Utover 60-tallet ble det importert hunder fra både Danmark, Sverige og England.

Frem til begynnelsen av 1970-årene hadde de fleste golden i Norge mye farge, og diskusjonen gikk høyt da lysere varianter begynte å dukke opp. Det ble stadig importert hunder både fra Sverige og England, og langsomt ble en ny type utviklet. Pelsen ble kraftigere, fargen ble lysere og hundene fikk noe mer benstamme.

Rasen nådde en popularitet man knapt har sett maken til. I løpet av en 12-årsperiode steg antall registrerte goldens fra 243 i 1970 til 2012 i 1982.


I

Golden retriever
Golden retriever
Golden retriever
HundetypeApporterende fuglehund, retriever
OpprinnelseStorbritannia
EgenskaperBrukshund, familiehund
Forventet livsløp12–13
Passer forAktive nybegynnere
Anerkjennelser
FCIGr. 8 seksjon 1 (FCI #111)
AKCSporting Group
CKCSporting Dogs
KCGundogs
UKCGun dogs
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Lynne og væremåte

Golden retriever er kjent som svært sosial og trivelig.[2]En golden har normalt meget god nese, og er veldig samarbeidsvillig. Som de fleste andre retrieverrasene er en golden en god allroundhund, og egner seg godt til de fleste brukshundgrener. Golden er en myk hund som lett knytter seg til hele familien. Den har medfødt arbeidslyst og evne, og blir veldig fornøyd når den får lov til å bruke sine egenskaper sammen med sine eiere, enten på lydighetsbanen, i agilityringen, eller på spor- eller jaktarbeid i skogen. En golden har normalt meget god nese, og er veldig samarbeidsvillig. Som de fleste andre retrieverrasene er en golden en god allroundhund, og egner seg godt til de fleste brukshundgrener. Golden er en myk hund som lett knytter seg til hele familien. Den har medfødt arbeidslyst og evne, og blir veldig fornøyd når den får lov til å bruke sine egenskaper sammen med sine eiere, enten på lydighetsbanen, i agilityringen, eller på spor- eller jaktarbeid i skogen.

Sykdommer[rediger | rediger kilde]

Golden retriever er generelt sett en sunn rase med få helseproblemer.[3]Gjennomsnittalderen er rund 12 til 13 år.

Utvikling av rasen[rediger | rediger kilde]

Golden retriever har over tid utviklet seg i to forskjellige retninger. Foruten den vanligste typen avles det også en variant med større fokus på bruksegenskaper, for eksempel for retrieverjakt, lydighet eller som redningshund. Disse kjennetegnes ofte ved å være lettere bygd, mørk gyllen av farge og mer energiske enn den typiske golden retriever man finner brukt som ren familiehund. Uoffisielt kaller man gjerne de to typene for golden (eller golden retriever av show/utstillingslinjer) og jaktgolden (golden retriever av jaktlinjer). Noen oppdrettere forsøker en middelvei og avler det de kaller «dual purpose» golden retrievere. Formelt er det imidlertid bare snakk om én type golden retriever - de har alle samme genetiske opphav, de er underlagt samme rasestandard[4] og samtlige registreres som golden retriever hos Norsk Kennel Klub. Selv om man ser to ytterpunkter så avles det renrasede golden retrievere i hele spekteret mellom disse, og hverken farge eller kroppsbygning er noen sikker indikasjon på hvilke bruksegenskaper hunden innehar.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]