Golden retriever

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Golden retriever
Golden
Golden retriever
HundetypeApporterende fuglehund, retriever
OpprinnelseStorbritannia
EgenskaperBrukshund, familiehund
Forventet livsløp12–13
StørrelseStor (25–31,5 kg)
Passer forAktive nybegynnere
Anerkjennelser
FCIGr. 8 seksjon 1 (FCI #111)
AKCSporting Group
CKCSporting Dogs
KCGundogs
UKCGun dogs
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Golden retriever tilhører de britiske retrieverne og er den mest populære retrieveren i Norge.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Golden retriever er trolig et resultat av britisk linjeavl mellom flere ulike gamle raser, som f.eks. «yellow flat coated retriever» fra Newfoundland, «tweed water spaniel» og flere andre raser, blant annet st. john's water dog. Noen mener også at rasen ble skapt gjennom kryssing av blodhund og «russian yellow retriever» fra Kaukasusfjellene. Sistnevnte var en populær apportør blant skotske jegere mot slutten av 1800-tallet.

Rasen ble først anerkjent som rase av The Kennel Club i 1913. Fram til da hadde rasen vært regnet som en fargevariant av flat coated retriever. Samme året ble den første raseklubben etablert. Til Norge kom rasen først på begynnelsen av 1950-tallet, men det var ikke før mot slutten av 1960-tallet at den kunne regnes som etablert. I dag er den imidlertid en av Norges mest populære hunderaser.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Golden retriever har en kraftfull, velbalansert langstrakt kropp med dyp og rommelig brystkasse og en kort og kraftig rygg. Beinstammen er kraftig og muskuløs, det samme er nakken. Hodet er velproporsjonert og godt meislet, skallen bred, markert stopp og et kraftig snuteparti med kraftfulle kjever. Ørene er middels store og hengende. Halen er ansatt i rygghøyde og bæres i samme høyde. Den skal nå ned til hasene og må ikke være bøyd ytterst. Hannene har en mankehøyde på ca. 56–61 cm, mens tispene ligger på ca. 51–56 cm. Vekten ligger henholdsvis på ca. 30–35 kg hos hannene og 25–30 kg hos tispene.

Pelsen er glatt eller lett bølget med rikelig behåring. Den har tett vannavstøtende underull. Fargen er normalt gyllen gul, men kan variere fra nesten hvit til forholdsvis dyp gyllen. Den skal ikke ha innslag av rødt eller mahogni, men noen få hvite hårstrå i brystregionen tillates.

Det avles også en lettere variant av Golden Retriever, ofte kalt Jaktgolden. Målet er å avle fram hunder som har de opprinnelige instinkter og egenskaper som var vitale for Golden Retrieverens bruk som apporterende jakthund. Dette er egenskaper som i mange linjer har blitt noe utvannet etterhvert som Golden Retrieverens popularitet som utstillingshund og ren familiehund har økt. Målet for avl på Jaktgolden er først og fremst på bruksegenskaper og god helse, og rasestandardens krav til eksteriør er sekundært. Jaktgolden er som regel vesentlig lettere og nettere i kroppen, med en dyp gyllen farge.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Golden retriever er en apporterende fuglehund. Rasen er en meget god svømmer og en dyktig apportør. Den er også en utmerket familiehund. Den har utmerket seg som brukshund, som narkotikahund, lavinehund, førerhund for blinde og svaksynte, terapihund, assistansehund med mer.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Golden Retriever er kjent som en svært sosial og nysgjerrig rase. De er lojale mot familien, og er svært tålmodig med barn. Golden Retriever går vanligvis også godt med andre kjæledyr. Som valp kan dog hundene lett hisses opp, særlig under lek, og dermed komme i skade for å for eksempel velte barna de leker med. Små barn bør derfor være under oppsikt når de leker med valper. Aggressivitet hos voksne Golden Retriever er sjeldent, men feil avl kan skape risiko for aggresjonsproblemer.[1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]