WALL·E

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
WALL·E
Generell informasjon
SjangerAnimasjon, science fiction, komedie
Utgivelsesår2008
Prod.landUSA
Lengde98 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiAndrew Stanton
ProdusentJim Morris
ManusforfatterAndrew Stanton, Jim Reardon
MusikkThomas Newman
SjeffotografJeremy Lasky, Danielle Feinberg
KlippStephen Schaffer
Foran kamera
MedvirkendeBen Burtt
Elissa Knight
Jeff Garlin
Fred Willard
John Ratzenberger
Kathy Najimy
Sigourney Weaver
(originalversjon)
Annen informasjon
Budsjett180 millioner dollar
Prod.selskapWalt Disney Studios
Motion Pictures
Premiere27. juni 2008 (USA)
29. august 2008 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

WALL·E er en amerikansk dataanimert science fiction-film produsert av Pixar Animation Studios og utgitt av Walt Disney Pictures. Filmen som har en robot i hovedrollen, ble utgitt i USA 27. juni 2008. Filmen regisseres av Andrew Stanton, som tidligere har vunnet Oscar for beste animasjonsfilm for sitt arbeid med Oppdrag Nemo. Jim Morris, som tidligere jobbet for Lucasfilm, vil være produsenten. Flesteparten av karakterene har ikke blitt gitt menneskelige stemmer. Disse ble konstruert av mekaniske lyder, satt sammen for å gjenskape stemmene.

Handling[rediger | rediger kilde]

På 2800-tallet har jordkloden blitt en ødemark overfylt av søppel, på grunn av utbredt forbrukerisme og bedrifters grådighet. Syv århundrer tidligere evakuerte det gigantiske selskapet Buy-n-Large (BnL) hele menneskeheten til verdensrommet. Av alle robotene som BnL etterlot på jordkloden for å rydde opp i alt søppelet, er det bare én robot som fremdeles er i drift: en Waste Allocation Load-Lifter: Earth-Class-robot (WALL-E) som forsøker å rydde opp i alt søppel som menneskene etterlot seg. Men en dag oppdager Wall-E plutselig en ubemannet sonde som har med seg en egg-formet robot ved navn Extraterrestrial Vegetation Evaluator (EVE) en vakker og moderne robot som nettopp har ankommet jordkloden.

EVE har blitt sendt til jordkloden, for å skanne planeten etter tegn på bærekraftig liv. WALL-E liker umiddelbart denne utenomjordiske roboten, og de to begynner snart å koble seg sammen. Men sonden plukker senere opp EVE for å reise tilbake til moderskipet: Axiom. I århundrene etter at menneskene forlot jordkloden, har passasjerene blitt mer og mer degenerert på grunn av latskap. Alle oppgavene deres blir ivaretatt av forskjellige maskiner.

Til og med kapteinen, B. McCrea, er vant til å lene seg tilbake mens robot-rattet AUTO kontrollerer romskipet. EVE blir ansett som defekt, og skal diagnoser for å finne ut hva som kan være galt. WALL-E tror denne prosessen er som tortur for EVE, og griper inn. EVE forsøker deretter å sende WALL-E tilbake til jorden. Men i denne prosessen risikerer begge robotene å bli slynget ut i verdensrommet.

Opprinnelige stemmer[rediger | rediger kilde]

  • Ben Burtt som WALL-E (Waste Allocation Load Lifter: Earth-Class) den eneste roboten som fremdeles fungerer på Jordkloden.
  • Elissa Knight som EVE (Extraterrestrial Vegetation Evaluator: Earth-Class) en robot som får i oppdrag å undersøke om jordkloden kan være levedyktig for mennesker.
  • Jeff Garlin som kaptein B. McCrea på et romskip.
  • Fred Willard som Shelby Forthright, administrerende direktør for Buy-n-Large Corporation.
  • Sigourney Weaver som Axiom-datamaskinen.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]