Hopp til innhold

Espen Beranek Holm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Espen Beranek Holm
Født23. mars 1960Rediger på Wikidata (64 år)
Oslo (Norge)
BeskjeftigelseMusiker, plateprodusent, komponist, gitarist, programleder, komiker Rediger på Wikidata
BarnJacob Beranek Hvattum
NasjonalitetNorge
UtmerkelserAudun Tyldens Minnepris (2012)
Spellemannprisen i rock (1983) (for: X-Ray)
Musikalsk karriere
SjangerPopmusikk
InstrumentBassgitar, gitar
Nettstedhttp://www.beranek.no
IMDbIMDb

Beranek på Kalvøyafestivalen 1984.

Espen Beranek Holm (født 1960) er en norsk komiker, programleder og rockemusiker som har vært både soloartist og medlem av band. Under artistnavnet «Beranek» debuterte han med singelen «Dra te hælvete» i 1981. Fra 1993 til 2009 var Beranek Holm humorist og imitator i satireprogrammet Hallo i uken.[1] Han har hatt show på Latter i tre sesonger sammen med Rune Andersen[2], spilt i flere TV-serier[3], vært stemmeskuespiller i flere animasjonsfilmer, [4] og har vært tekstforfatter for Are Kalvøs TV-show Hyttebok frå helvete.

Som musiker er Beranek Holm blant annet inspirert av artister fra rockelektronikaens barndom, som The Residents og Kraftwerk, og bruker selv teknologi og synthesizere i musikken sin, i tillegg til gitar og andre organiske instrumenter (som han i stor grad trakterer selv). I starten av sin solokarriere var Beranek parallelt en del av bandet Ung Pike Forsvunnet (UPF), og prosjektet Spastisk Ekstase (med blant andre Helge Gaarder).[trenger referanse]

Han tok videregående skole på Hartvig Nissens skole.[5]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han albumdebuterte med Sound of Danger i 1981, et album som fortsatt er å regne med blant minimalistiske elektroniske utgivelser fra 1980-årene.

Med oppfølgeren X-Ray (1983) innkasserte Beranek Spellemannprisen. På denne tiden turnerte han sammen med bandet Palass 5000, senere Beranek Band, både i inn- og utland.

I 1984 laget Beranek musikk til spillefilmen Galskap! (regi Egil Kolstø), og samme år kom maxi-singlen She's a Great Dancer. Beranek har samarbeidet med mange artister på sine album, fra The Stranglers-bassist J.J. Burnel og gitaristen B.J. Cole til Bendik Hofseth og Arne J. Berggren. Av de mer faste fant man bassist Bernt Biberg og vokalist Anne Danielsen. Beranek har også bidratt på andres album og har vært del av ulike musikalske konstellasjoner; The Tunicates, Dronning Mauds Land, Bare Egil Band, Vidar Theisen and the Retrievers, Mors Beste Barn og Langsomt Mot Nord. Fra slutten av 1990-årene var han en del av Dei nye kapellanane. Sammen med to av kapellanene, Jan Swensson og Øystein Jevanord, startet han Oslo Plektrum, et band som i tillegg til å backe artister på showscenen også holder egne konserter. [trenger referanse]

Han har spilt i følgende band:[trenger referanse]

Skuespiller og komiker[rediger | rediger kilde]

Espen Beranek Holm er også kjent som fast bidragsyter til satireprogrammet Hallo i uken i NRK P2 fra 1993 til 2009. Han var med i «Det blå partiet» i TV-programmet Løvebakken på NRK1, og var senere programleder for Virtuos, en klassisk musikkonkurranse for unge musikktalenter på NRK1.

Beranek Holm har spilt i TV-seirene Luftens helter og spilte C.J. Hambro i serien Atlantic Crossing.[3] Han har vært stemmeskuespiller i norske versjoner av filmer som Min bror bjørnen, Biefilmen, Se opp, Grusomme meg og Pus med støvler.[4]

Hans far var jazzmusikeren Eilif Holm.

Egne utgivelser[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Singler[rediger | rediger kilde]

 • 1981: Dra te' Hælvete/Balls'n Calls, Mind Expanding Records
 • 1983: City Lights/A Song of Kindess, Snowflake Records
 • 1983: It's So Strong/I Believe in You, Snowflake Records
 • 1984: She's a Great Dancer/High Fly, Snowflake Records
 • 1986: Dancing in the Wind/Teardrop, Epic / Animal Voice
 • 1988: Dum-dee-dum-dee/Hotter Than the Sun, CBS / Animal Voice
 • 1994: Tacoma Bridge/Trick of Sounds, Animal Voice
 • 2013: One Day, Animal Voice
 • 2013: I Wish The Sky Was Blue, Animal Voice
 • 2013: Fly Like A Bird (radio edit)/Tobor's Heart (video), Animal Voice
 • 2023: Niedrige Erwartungen, Animal Voice Productions – med EL/NeUe

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Muntert og vemodig mannskapsbytte i Hallo i uken». www.vg.no. 6. juni 2009. Besøkt 12. august 2022. «FERDIG: Espen Beranek Holm, Else Michelet og Are Kalvø hadde lørdag sin siste sending av radioprogrammet "Hallo i uken". Etter 20 år gir gjengen seg og nye krefter tar over Foto: Scanpix» 
 2. ^ «Gullalderen - Rune Andersen & Espen Beranek Holm». latter.no. Besøkt 12. august 2022. 
 3. ^ a b «Espen Beranek Holm». IMDb. Besøkt 12. august 2022. 
 4. ^ a b «Espen Beranek Holm». Scandinavian Voice-Over Wiki (engelsk). Besøkt 12. august 2022. 
 5. ^ Rygg, Maja Lise Rønneberg (1999). Hartvig Nissens skole 150 år: 1849–1999. Oslo. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]