Frost (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frost
orig. Frozen
Frozen Logo Black.svg
Generell informasjon
FilmtypeAnimasjon
SjangerFantasy / Musikal / Komedie / Barnefilm
Prod.landUSA
Lengde1 t. 48 min.[1]
SpråkEngelsk
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
RegissørChris Buck
Jennifer Lee
ProdusentPeter Del Vecho
John Lasseter
ManusforfatterJennifer Lee
Shane Morris
Musikk
SjeffotografScott Beattie
Mohit Kallianpur
KlippJeff Draheim
Foran kamera
Originalstemmer
Norske stemmer
Annen informasjon
BudsjettUSD 150 millioner
Prod.selskapWalt Disney Animation Studios
Premiere10. november 2013 (New York FF)
19. november 2013 (Hollywood)
25. desember 2013 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Frost (originaltittel: Frozen) er en amerikansk animert fantasymusikal og filmkomedie for barn fra 2013 produsert av Disney. Filmen handler om den unge jenta Anna som legger ut på en reise sammen med issageren Kristoffer, snømannen Olaf og reinsdyret Sven for å finne den legendariske Snødronningen Elsa, som også er hennes fremmedgjorte søster. Målet er å få Snødronningen til å bringe tilbake sommeren. Handlingen er inspirert av H.C. Andersens eventyr Snedronningen. Filmen er dataanimert og ble utgitt både i 2D- og 3D-format.

Filmen er den 53. i rekken av Disneys klassikere.

Frost ble godt mottatt av anmelderne og ble en meget stor publikumsuksess. Den vant Oscar for beste animasjonsfilm og beste sang.

I 2019 kom en oppfølger: Frost 2.

Handling[rediger | rediger kilde]

Prinsesse Elsa av Arendelle besitter magiske krefter som lar henne kontrollere og skape is og snø, og bruker ofte kreftene til å leke med sin yngre søster, Anna. Etter at Elsa ved et uhell skader Anna med sin magi, tar foreldrene deres, kongen og dronningen, begge søsknene til en koloni av troll ledet av Grand Pabbie. De helbreder Anna, men endrer minnene hennes slik at hun glemmer Elsas magi. Grand Pabbie advarer Elsa om at hun må lære å kontrollere kreftene sine, og at frykt er hennes største fiende. Kongen og dronningen isolerer begge søstrene ved slottet og lukker slottet for sine undersåtter.

For å beskytte søsteren mot hennes stadig mer uforutsigbare krefter, bryter Elsa all kontakt med Anna og forårsaker et brudd mellom dem. Når søstrene er tenåringer, forsvinner foreldrene på sjøen i løpet av en storm. Etter hennes 21-årsdag skal Elsa krones som dronning av Arendelle. Hun er redd for at befolkningen oppdager kreftene hennes, og frykte henne. Slottets porter blir åpne for publikum og besøkende for første gang på mange år. Blant dem er hertug av Weselton og prins Hans fra Sørøyene, som Anna blir forelsket i ved første øyekast. Elsa fortsetter å holde seg langt unna Anna.

Anna og Hans utvikler en romantisk forbindelse, og han frir til henne. Men Elsa protesterer når de ønsker hennes velsignelse. Såret og forvirret krever Anna at Elsa forklarer sin frykt og isolasjon. Den følelsesmessige belastningen fører til at Elsa ved et uhell frigjør sine magiske krefter. Elsa blir anklaget for å være et "monster" av hertugen. Hun flytter til Nordfjellet, hvor hun endelig anerkjenner kreftene sine, og bygger et palass av is og snø for å leve som en eremitt. I prosessen fører magien hennes utilsiktet Arendelle til evig vinter.

Anna forsøker å finne Elsa og avslutte vinteren. Men hun går seg vill, og møter en mann ved navn Kristoff og reinsdyret hans, Sven, som går med på å hjelpe henne til fjells. Men et angrep fra en flokk ulv fører til at Kristoffs' slede blir ødelagt. Til fots møter de Olaf, en munter snømann som Elsa, uten å vite det, vekker til live. Når Annas hest kommer tilbake til Arendelle uten henne, reiser Hans ut for å finne dem, ledsaget av hertugens håndlangere - som har en hemmelig ordre om å drepe Elsa. Anna møter endelig Elsa. Når Anna avslører hva som har skjedd i Arendelle, innrømmer en forferdet Elsa at hun ikke vet hvordan hun skal fikse magien sin. Frykten hennes får kreftene til å manifestere seg nok en gang, og hun fryser ved et uhell Annas hjerte og skader henne alvorlig.

Elsa lager et gigantisk monster av snø som kalles for Marshmallow, som jager Anna, Kristoff og Olaf vekk. Kristoff innser effekten av Elsas magi på Anna, og tar henne med til trollene, hans adoptiv-familie. Grand Pabbie avslører at Anna kommer til å fryse fast med mindre "en handling av sann kjærlighet" reverserer magien hennes. Kristoff tar Anna hjemme slik at Hans kan gi henne et kyss av ekte kjærlighet. Hans og hans håndlangere når Elsas palass, beseirer Marshmallow og tar Elsa til fange. Anna møter Hans. Men Hans avslører at han egentlig planlegger å gripe tronen i Arendelle ved å eliminere begge søstrene, og han låser Anne inne for å dø.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Frost ble meget populær. Den innbrakte 1,274 milliarder på verdensbasis, hvorav $400,7 millioner i USA, $249 millioner i Japan, $48,2 millioner i Kina og $7,5 millioner i Norge.[2] I tillegg innbrakte den $404,9 millioner på DVD-salg i USA.[3] Den ble den mest innbringende kinofilmen på verdensbasis i 2013[4] og den tredje mest innbringende i USA.[5]

Den hadde drøyt 504 000 besøkende i Norge. Av disse drøyt 212 000 i 2013 (noe som gjorde den til den 12. mest besøkte filmen i 2013) og drøyt 291 000 i 2014 (noe som gjorde den til den 7. mest besøkte filmen i 2014).[6]

Produksjonskostnadene var på $150 millioner.[3]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Den ble meget godt mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått 90 % på Rotten Tomatoes.[7]

Priser[rediger | rediger kilde]

Den ble tildelt en rekke priser. Blant annet to Oscar (beste animasjonsfilm og beste sang «La den gå»), én Golden Globe (beste animasjonsfilm), fem Annie-priser (beste animasjonsfilm, regi, musikk, produksjons design, stemmeskuespill), én BAFTA (beste animasjonsfilm) og to Grammy.[8]

Rolleliste (stemmegivere)[rediger | rediger kilde]

Kristen Bell
Idina Menzel

(de fremste karakterene)

Roller Engelske originalstemmer Norske stemmer
Anna Kristen Bell May Kristin Kaspersen
Elsa Idina Menzel Lisa Stokke
Kristoffer (Kristoff) Jonathan Groff Thorbjørn Harr
Olaf Josh Gad Gustav Nilsen
Prins Hans Santino Fontana Anders Baasmo Christiansen
Jarl av Wesseltun Alan Tudyk Gard B. Eidsvold
Pabel (Pabbie) Trollkongen Ciarán Hinds Bernhard Ramstad
Øivind (Oaken) Chris Williams Christian Greger Strøm
Bulda, et troll Maia Wilson Anna-Lisa Kumoji
Dronningen av Arendelle Jennifer Lee Nicoline Sundt
Kongen av Arendelle Maurice LaMarche Espen Sandvik
Marshmallow, et stort snømonster Paul Briggs
Gerda Edie McClurg Kari Simonsen
Kai Stephen J. Anderson Per Sundnes

Sanger på norsk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Frozen (2D)», British Board of Film Classification, hentet 3. des. 2013
  2. ^ «Frozen». Box Office Mojo. Besøkt 13. desember 2019. 
  3. ^ a b «Frozen (2013) - Financial Information». The Numbers. Besøkt 13. desember 2019. 
  4. ^ «Top 2013 Movies at the Worldwide Box Office». The Numbers. Besøkt 13. desember 2019. 
  5. ^ «Top 2013 Movies at the Domestic Box Office». The Numbers. Besøkt 13. desember 2019. 
  6. ^ «Kinotoppen - Filmweb». Filmweb.no (norsk). Besøkt 12. desember 2019. 
  7. ^ «Frozen (2013)» (engelsk). Besøkt 13. desember 2019. 
  8. ^ «Frozen - IMDb». Besøkt 13. desember 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]