Helge Reiss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Helge Reiss
Født27. feb. 1928Rediger på Wikidata
Oslo
Død11. nov. 2009[1]Rediger på Wikidata (81 år)
Oslo[2]
BeskjeftigelseSkuespiller, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller, stemmeskuespiller, manusforfatter Rediger på Wikidata
Utdannet vedBerg videregående skole
FarThorleif Reiss
BarnGeorg Michael Reiss
Esther Reiss
NasjonalitetNorge
Aktive år19492009
IMDbIMDb

Helge Reiss (født 27. februar 1928 i Oslo, død 11. november 2009[3] samme sted) var en norsk skuespiller som jobbet på Det nye teater i over 50 år, var med på komiske kinofilmer (som Olsenbanden og Den siste Fleksnes) og TV-serier med store seertall som Hotel Cæsar. Han ga også stemme til flere tegnefilmer som Flåklypa Grand Prix. Mest kjent er han kanskje som Professor Drøvel i flere av TV-seriene om Brødrene Dal.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av Thorleif Reiss (1898–1988) og Esther Colbjørnsen Dahl (1896–1941), og giftet seg i 1951 med rektor Marit Billington (1928–2004). De fikk to barn; musikeren Georg Michael Reiss og dramaturgen Esther Reiss. Også søsteren til Helge Reiss' far, Elisabeth Reiss, var scenekunstner, så Helge Reiss var oppvokst i et teatermiljø og fikk blant annet være med når faren spilte for Radioteatret.[4]

Skuespiller[rediger | rediger kilde]

Etter examen artium i 1946 gikk han på en elevskole ved Nationaltheatret, før han i 1949 fikk fast jobb på Det nye teater (senere Oslo Nye Teater), som var blitt etablert i 1929. Han pensjonerte seg fra samme teaterscene i 1998. Foruten en rekke ulike roller på Oslo Nye, hadde han spilt Mikkel Rev i Dyrene i Hakkebakkeskogen fra 1982 frem til han gikk av med pensjon seksten år senere. Han turnerte også hyppig med Riksteatret, og ble landskjent som Professor Higgins i My Fair Lady fra 1973.

Fra film og TV er Helge Reiss blant annet kjent for rollen som Baronen i Olsenbanden for full musikk og for sin minirolle som Professor Drøvel i Brødrene Dal. Tittelfiguren i Brødrene Dal-serien Professor Drøvels hemmelighet er på skjermen i cirka 20 sekunder i hver episodes åpningssekvens og en kort sekvens helt til sist i siste episode. Hva hemmeligheten egentlig var, får man aldri vite, for når Professor Drøvel skal fortelle, viser det seg at han bare kan klukke. I Brødrene Dal og mysteriet om Karl XIIs gamasjer er Reiss tilbake som Professor Drøvel, da med sitt eget TV-program, men fremdeles kan han bare klukke. Han sees også padlende i en kano på jakt etter nye eventyr i en av episodene. I nest siste episode av Brødrene Dal og spektralsteinene nevnes professor Drøvel også i forbifarten av rollefiguren Dronning Krystallis av Spektron.

Reiss dukket også opp i forskjellige gjesteroller i flere episoder av både Mot i brøstet og Karl & Co. Helge Reiss var i 2009 også med i Hotel CæsarTV 2, i rollen som den bohemske poeten Gregorius Bang.

Helge Reiss dubbet hovedrollefiguren Carl Fredricksen i den norskspråklige utgaven av Se opp (Up) i 2009. Han dubbet også Cogsworth i Skjønnheten og Udyret (Beauty & the Beast), og Fjærvang i Flukten fra hønsegården (Chicken Run).

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Stemmer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www1.vg.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 15. november 2009. Besøkt 12. november 2009. 
  4. ^ Svein Erik Brodal, Helge Reiss i Store norske leksikon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]