Plateselskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et plateselskap er et selskap som spesialiserer seg på produksjon, distribusjon og promotering av musikk- og videoopptak på forskjellige formater, i all hovedsak formatene CD, LP, DVD, SACD og kassett.

Platemerke[rediger | rediger kilde]

Et plateselskap kan være, eller være del av et internasjonalt underholdningskonsern, og vil da av markedsføringshensyn ofte operere med flere platemerker ( innen norsk musikk-bransje ofte kalt «label» eller «labeler», fra det engelske ordet «record label»). Begrepet «sub-label», relaterer til dette.

Distribusjonsavtale[rediger | rediger kilde]

Et plateselskap kan også være et mindre, uavhengig firma – da ofte med distribusjonsavtale med et av de store selskapene.

De fire store selskapene[rediger | rediger kilde]

De fleste større plateselskap er i dag eid av store multinasjonale virksomheter som representerer den største delen av musikk- og filmindustrien, men antallet uavhengige plateselskaper har den siste tiden økt. I 2005 ble 81,87 % av all musikk som ble solgt i USA distribuert av «de fire store» plateselskapene EMI, Universal Music, Sony Music Entertainment og Warner Music Group, mens kun 18,13 % selges av uavhengige plateselskap. I 2004 ble 27,36 % solgt av uavhengige plateselskap. Før desember 1998 var det seks store plateselskap som dominerte musikkmarkedet. Dette ble endret til fire da Sony Music og BMG ble slått sammen og PolyGram ble kjøpt opp av Universal Music. Utenfor USA står de fire store plateselskapene «kun» for 70 % av salget.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • RIAA Radar – Sjekk hvilke musikkutgivelser som er gitt ut av et plateselskap som samarbeider med RIAA (engelsk)