Spotify

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Spotify
Spotify
Utvikler Spotify AB
Utgitt 2008
Nyeste versjon (1.0.1060)
Operativsystem Microsoft Windows, OSX, Linux, iOS, Android, Symbian, Windows Phone
Skrevet i C++
Sjanger Musikk
Lisens Rettighetsbeskyttet
Nettsted http://www.spotify.com/
Last ned

Spotify (sammentrukket av «spot» og «identify») er et svensk rettighetsbeskyttet musikkstreamingprogram som gir brukerne mulighet til å lytte til musikk fra et stadig voksende online lydbibliotek. Spotify har blitt utviklet siden 2006 av en gruppe ved Spotify AB, Stockholm. Firmaet Spotify ble etablert av Daniel Ek og Martin Lorentzon, delgrunnlegger av TradeDoubler, i Stockholm. Hovedkvarteret er lokalisert i London, og konsernet har avdelingskontorer i Stockholm og Göteborg. Spotify ble offisielt lansert 7. oktober 2008 og rapporterte et underskudd på 4.4 millioner amerikanske dollar for dette året. 1. September 2010 annonserte World Economic Forum selskapet som “Technology Pioneer” (Teknologisk nyskaper) for 2011.

Tjenesten hadde per 8. februar 2015 om lag 60 millioner aktive brukere, hvorav 15 millioner var betalende.[1] [2].

Tjenester[rediger | rediger kilde]

Spotify tilbyr et bredt spekter av musikk fra både store og små plateselskaper, slik som Sony, EMI, Warner Music Group, The Orchard og Universal. Tjenesten er for øyeblikket kun tilgjengelig i utvalgte deler av Europa, hovedsakelig vest-europeiske land. Dessuten kan systemet brukes på operativsystemene Microsoft Windows, OSX, Linux, mobile enheter med iOS, Android og Symbian. Spotify er derimot ikke tilgjengelig i applikasjonsbutikken for Windows 8. Spotify støtter musikksystemet Sonos i Finland, Frankrike, Nederland, Norge, Spania, Sverige og Storbritannia.

Katalog[rediger | rediger kilde]

Brukere har tilgang til omtrent 10 millioner spor (øker med cirka 10,000 spor hver dag) via søk etter artister, album, titler, plateselskaper og sjangre fra både små og store plateselskap. Enkelte artister har valgt å ikke være tilgjengelig på Spotify på nåværende tidspunkt. Store navn innenfor musikkverdenen, slik som The Beatles, AC/DC var lenge ikke representert i katalogen til Spotify i Norge, men er nå tilgjengelige. Bandet Metallica ble med den 6. desember 2012. Led Zeppelin ble lagt til 11. desember 2013.

Spillelister[rediger | rediger kilde]

Spotify gjør det mulig for brukerne å lage sine egne spillelister og dele dem. Deling skjer ved at hver enkelt spilleliste har en egen link. Det er også mulig å redigere spillelister sammen med andre brukere via ”Collaborative Playlist.” Hvis man abonnerer på en spilleliste til en annen, vil denne bli oppdatert automatisk etter hvert som vedkommende legger til eller fjerner spor. Akkurat som vanlige linker, kan spillelisten bli brukt overalt. Det er blant annet en innebygd funksjon i Spotify som gjør det mulig å dele spillelister via Facebook, Twitter eller Messenger. Det finnes utallige sider for deling av Spotify spillelister og sanger.

Last.fm-integrering[rediger | rediger kilde]

Spotify tilbyr Last.fm-integrering hvilket betyr at man kan «scrobble» uten bruk av Last.fm sin egen software.

Radio[rediger | rediger kilde]

Spotify tilbyr også radio for Free, Unlimited og Premium-brukere. Radioen lager en tilfeldig spilleliste basert på valg av tiår og sjangre. Artistradioen lager en tilfeldig spillelister av sanger relatert til (og inkludert) til den valgte artisten.

Kjøp av sanger[rediger | rediger kilde]

Brukere fra Storbritannia, Frankrike, Spania, Norge, Sverige, USA, Finland og Nederland kan kjøpe sanger fra 7digital via Spotify. Alle tilgjengelige sanger på Spotify er imidlertid ikke tilgjengelig for kjøp.

Spotify og Facebook[rediger | rediger kilde]

27. april 2010 ga Spotify hver enkelt bruker en egen profil hvor de gjorde det mulig for brukere å synkronisere Spotify opp mot Facebook. På denne måten kunne man dele spillelister og se venners topp spilte artister og låter. Fra september 2011 krevde Spotify at nye brukere måtte ha brukerkonto hos Facebook for å benytte seg av tjenesten, men ble senere omgjort.

Lokalt musikkbibliotek[rediger | rediger kilde]

Musikk kan bli importert fra enten iTunes, eller direkte fra lokale filer.

Ulike abonnement[rediger | rediger kilde]

Brukere kan velge mellom en gratismodell med visuell og auditiv reklame, en betalingsmodell uten reklame eller en ytterligere betalingsmodell uten reklame og med en rekke ekstra goder slik som høyere bitratestreaming, offline tilgjengelighet på musikk og avspilling av musikk på håndholdte enheter.

Navn Pris Reklamefri Lyttetid (Første seks måneder) Lyttetid Premium-funksjoner
Spotify Open Gratis Nei 5 timer/uke, 20 timer/måned 5 avspillinger/spor, 2,5 timer/uke, 10 timer/måned Nei
Spotify Free Gratis, krever invitasjon Ubegrenset
Spotify Unlimited 49 NOK/måned Ja Ubegrenset
Spotify Premium 99 NOK/måned Ja

Abonnementshistorikk[rediger | rediger kilde]

Mens gratiskontoer kun var tilgjengelig via invitasjon i starten, slik at man var i stand til å håndtere veksten av tjenesten, var det betalbare abonnementet åpent for alle. Det første steget mot å tilby gratiskontoer til offentligheten uten invitasjon ble tatt 10. februar 2009, da Spotify åpnet for gratis registrering i Storbritannia. På grunn av sterk økning i antall registreringer, lukket Spotify sine åpne registrering i Storbritannia den 11. september 2009. Gratisregistreringen var nå kun for brukere med invitasjon, selv om det var mulig å omgå invitasjonen systemet i flere måneder ved å åpne registreringssiden direkte. Dette smutthullet ble etterhvert stengt. Abonnementer kunne fortsatt kjøpes uten invitasjon. 4. mars 2009 annonserte Spotify at det hadde vært et sikkerhetshull i tjenesten deres, noe som kunne bety at privat brukerinformasjon for medlemmer registrert før 19. desember 2008 kunne være utsatt. 28. januar 2010, tolket Symantec anti-virus Spotify som en Trojansk hest, noe som førte til at programmet ble sperret for millioner av datamaskiner.

18. Mai 2010 introduserte Spotify to nye abonnementtilbud: Spotify Unlimited og Spotify Open. Spotify Unlimited gir brukeren ubregrenset musikk uten reklame, mot 49 kroner i måneden, mens Spotify Open gir brukeren opptil 20 timers lyttetid finansiert av små reklamepauser innimellom. Spotify Free forblir reservert for brukere med invitasjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://press.spotify.com/us/information/
  2. ^ https://news.spotify.com/us/2014/05/21/10-million-subscribers/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]