Hopp til innhold

X (sosialt nettverk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
X
Offisielt navnX
Tidligere navnTwitter
BransjeSosiale medier
Etablert21. mars 2006[1]
Eier(e)X Corp.
HovedkontorSan Francisco (California, USA)
LandUSA
Grunnlegger(e)Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone, Evan Williams
NøkkelpersonerElon Musk
StyrelederElon Musk
Adm.dir.Linda Yaccarino
Nettstedx.com

X, tidligere kjent som Twitter, er en sosial nettverkstjeneste som drives av det amerikanske selskapet X Corp. Det er en av verdens største sosiale medieplattformer, og den syvende mest besøkte nettsiden i verden. Brukere kan dele innlegg som inneholder tekstmeldinger, bilder og videoer og samhandle med andre brukeres innhold gjennom likerklikk og republiseringer. X tilbyr tilleggsfunksjoner som direktemeldinger, video- og lydsamtaler, bokmerker, lister, fellesskapsgrupper, en chatbot og den sosiale lydfunksjonen Områder (Spaces).

Twitter ble grunnlagt i mars 2006 av Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone og Evan Williams, og gjennomgikk en rebranding i juli 2023 etter å ha blitt kjøpt opp av Elon Musk i 2022. Plattformen fungerer nå som X, og ligner mye på forgjengeren, men inkluderer tilleggsfunksjoner som f.eks. som tekster i lang format, alternativer for kontoinntektsgenerering,lyd- og videosamtaler integrasjon med xAIs Grok chatbot, jobbsøk og en bekreftelsesprosess tilgjengelig for premiumbrukere. Flere Twitter-funksjoner er fjernet fra nettstedet, inkludert kretser, NFT-profilbilder og pronomen i profiler. Musk har som mål å forvandle X til en "alt-mulig-app", i likhet med kinesiske WeChat.

Kontrovers

[rediger | rediger kilde]

X har imidlertid stått overfor betydelig kontrovers etter rebrandingen. Spørsmål som utgivelsen av "Twitter Files", suspensjon av journalisters kontoer og midlertidige tiltak som å merke medier som "statstilknyttede" og begrense deres synlighet har utløst kritikk. Til tross for at Musk trakk seg som CTO, fortsetter X å kjempe med utfordringer som viral feilinformasjon, hatytringer og antisemittismekontroverser. Som svar på påstander har X Corp. tatt rettslige skritt mot ideelle organisasjoner.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ twitter.com, utgitt 21. mars 2006, «just setting up my twttr»[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]