Coverlåt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En coverlåt eller coverversjon (ofte bare forkortet til cover) er en innspilling eller fremføring av en tidligere laget sang eller musikkstykke. Den som først har skrevet sangen, men ikke nødvendigvis utgitt den, er den som har originalversjonen. Alle versjoner etter dette anses som coverlåter.[omstridt ]

Band som spiller mye coverlåter kalles ofte «coverband».

Den musikalske utformingen blir ofte en del endret, slik at nyinnspillingen ikke framstår som en ren kopi og artisten sette sitt musikalske og personlige «merke» på den. Som regel har nyinnspillingen samme tekst som originalen, men den kan også være gitt ut på et annet språk (enten oversatt eller med en helt annen tekst) eller en ny tekst på originalspråket. Et slikt eksempel er Limp Bizkits versjon fra 2003 av The Whos sang «Behind Blue Eyes» fra 1971.

Tidlig på 1900-tallet var det vanlig at sanger ble spilt inn av ulike artister for ulike plateselskap.

I dag, hvor hele verden er ett marked, er det helst amatørmusikere som framstår som coverband, selv om det er eksempler på profesjonelle slike, som The Musical Box fra Canada som spiller tidlig Genesis-musikk. Men også kjente og etablerte artister fortar coverinnspilliger, fortrinnsvis av sanger de liker særlig godt og gjerne som en hyllest til originalartisten.

Om bare deler av en annen sang mikses inn, gjerne i originalversjon, men også som cover, kalles dette sampling, noe som er svært vanlig innen hiphopsjangeren.