Harpe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Harpe
FamilieStrengeinstrument
Hornbostel-Sachs klassifisering322-5
(Sammensatt kordofon som spilles på med fingrene)
UtviklaOldtiden
Spilleregister

(moderne pedalharpe)
Beslektede instrumenter
Çeng
Lyre
Konghou

Harpen er et flerstrenget musikkinstrument, der strengene er plassert loddrett mot klangbunnen og spent inn i en ramme. Det er blant de eldste kjente instrumenter i historien, og var i bruk allerede 3000 før Kristus i blant annet Egypt og Mesopotamia.

Harper av mer moderne slag er i hvert fall kjent siden middelalderen. De tidlige harpene hadde bare durtoner. Om det var nødvendig med halvtoner, kunne man stemme om en streng eller flere. Fra 1500-tallet ble harper med to strengerader vanlig. De ble imidlertid regnet som mer vanskelige å spille på. Men så fant man på å koble klaffene til pedaler, slik at man skifter tonehøyde på strengene med føttene, og på den måten forandrer en streng fra for eksempel g til giss eller gess. Slik er moderne konsertharper.

Det finnes harper i mange størrelser og registre. Den moderne konsertharpen som brukes i symfoniorkester har 47 strenger og syv pedaler som brukes til å stemme strengene en halv tone opp eller ned. Folkemusikk-harper er gjerne mindre og har normalt mellom 26 og 38 strenger.[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]