Hannibal Sehested

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For den danske statsministeren, se Hannibal Sehested (1842–1924)
Hannibal Sehested
Hannibal Sehested Danish politician of the 16th hundreds.jpg
Født1609[1][2]
Saaremaa[1]
Død23. september 1666[1]
Paris[1]
Ektefelle Christiane Sehested
Far Claus Maltesen Sehested
Barn Jens Steen Sehested, Christiane Sophie Sehested
Beskjeftigelse Politiker, diplomat, militær
Nasjonalitet Danmark

Minnesten over Sehested i Jægerspris Slotshave, av Johannes Wiedewelt

Hannibal Sehested (født 1609ArensborgØsel i Estland, død 23. september 1666 i Passy, Paris) var en dansk statsmann og greve. Han var stattholder i Norge 1642–1651, og bidro der til en markant utvikling av det norske statsapparatet.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hannibal var sønn av lensherre og stattholder på Øsel Claus Maltesen Sehested og Anne Nielsdatter Lykke. I 1629 kom han inn på Sorø Akademi, og reiste senere til England, Nederland, Frankrike, Tyskland, Italia og Spania. I 1640 ble han utnevnt til riksrådsmann. Allerede i 1636 ble han forlovet til Christian IVs og Kirsten Munks 10 år gamle datter Christiane, som han giftet seg med like etter at han ble utnevnt til stattholder i Norge i 1642.

I Norge bygget han blant annet opp næringslivet og byråkratiet. Han hadde også et mål om å skaffe Norge, og dermed seg selv, størst mulig selvstendighet fra den danske kronen.[3]

I 1647 led han et nederlag og ble tvunget til at norske lensherrer skulle betale lensinntektene direkte til det danske rentekammeret i København. Etter at Frederik III kom på tronen i 1648 ble Sehested anklaget for økonomisk mislighold. Hans fiender i det danske riksrådet fikk overtaket, og i 1651 måtte han forlate sin stilling. Under Karl Gustav-krigene ble han en slags mellommann mellom Frederik III og Karl X Gustav. Etter fredssluttningen i 1660 var han tilbake i makteliten hos det nye danske eneveldet. Blant annet ble han riksskattemester (finansminister) og diplomat.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Dansk Biografisk Haandleksikon

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Oscar Albert Johnsen (1909). Hannibal Sehesteds statholderskab 1642-1651. Et tidsskifte i Norges historie. Kristiania: Aschehoug. 
  • Carl Olaf Bøggild-Andersen (1946–70). Hannibal Sehested. En dansk statsmand. 1–2. København-Århus: Hirschsprung. 


Forgjenger:
 Christoffer Urne 
Stattholder i Norge
Etterfølger:
 Gregers Krabbe