Hannibal Sehested

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For den danske statsministeren, se Hannibal Sehested (1842–1924)
Hannibal Sehested, fra J.P. Trap: Berømte danske mænd og kvinder
Minnesten over Sehested i Jægerspris Slotshave, av Johannes Wiedewelt

Hannibal Sehested (født 1609ArensborgØsel i Estland, død 23. september 1666 i Passy, Paris) var en dansk statsmann og greve. Han var stattholder i Norge 1642–1651, og bidro der til en markant utvikling av det norske statsapparatet.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hannibal var sønn av lensherre og stattholder på Øsel Claus Maltesen Sehested og Anne Nielsdatter Lykke. I 1629 kom han inn på Sorø Akademi, og reiste senere til England, Nederland, Frankrike, Tyskland, Italia og Spania. I 1640 ble han utnevnt til riksrådsmann. Allerede i 1636 ble han forlovet til Christian IVs og Kirsten Munks 10 år gamle datter Christiane, som han giftet seg med like etter at han ble utnevnt til stattholder i Norge i 1642.

I Norge bygget han blant annet opp næringslivet og byråkratiet. Han hadde også et mål om å skaffe Norge, og dermed seg selv, størst mulig selvstendighet fra den danske kronen.[1]

I 1647 led han et nederlag og ble tvunget til at norske lensherrer skulle betale lensinntektene direkte til det danske rentekammeret i København. Etter at Frederik III kom på tronen i 1648 ble Sehested anklaget for økonomisk mislighold. Hans fiender i det danske riksrådet fikk overtaket, og i 1651 måtte han forlate sin stilling. Under Karl Gustav-krigene ble han en slags mellommann mellom Frederik III og Karl X Gustav. Etter fredssluttningen i 1660 var han tilbake i makteliten hos det nye danske eneveldet. Blant annet ble han riksskattemester (finansminister) og diplomat.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sehested, Hanibal, Dansk biografisk Lexikon

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Dansk Biografisk Haandleksikon

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Oscar Albert Johnsen (1909). Hannibal Sehesteds statholderskab 1642-1651. Et tidsskifte i Norges historie. Kristiania: Aschehoug. 
  • Carl Olaf Bøggild-Andersen (1946-70). Hannibal Sehested. En dansk statsmand, 1–2. København-Århus: Hirschsprung. Forgjenger:
 Christoffer Urne 
Stattholder i Norge
Etterfølger:
 Gregers Krabbe