Tordenstierne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tordenstierne
Tordenstierne
Tordenstierne (eller Lyster), våpenskjold fremstilt av Anders Thiset, fra Danmarks Adels Aarbog, 1903
Andre navneformerTordenstjerne
OpprinnelsesstedNorge

Tordenstierne eller Tordenstjerne var en norsk og dansk adelsslekt med sete på Gullaug i Lier.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Nils Sveinsson ble den 20. juli 1505 adlet for sin innsats da Vennersborg ble inntatt. Han fikk sågar tittelen væpner. Det er sagt at han først ble gift med den svenske adelskvinnen Eline Henriksdotter Maaneskiold av Rise, men at ekteskapet var barnløst. Eline blir gravlagt i Lier kun 29 år gammel. Han ble deretter gift med Liv Kittilsdatter, født Vinsvold, og Ingeborg Torsteinsdotter. Hvem av de tre sønnene Christoffer væpner Nilsson til Solum, Lauritz væpner Nilsson til Steinshorn og Jon væpner Nilsson til Gullaug som tilhører hvem av "de tre mødrene" er kildene sprikende om. Om Lauritz Nilsson til Gullaug er identisk med Laurits væpner Nilsson til Steinshorn, eller en halvbror er ikke klart.

Jon Nilsson til Gullaug (antatt død i 1592) ble etterfulgt av sin sønn, Audun Jonsson til Gullaug. Den sistnevntes sønn Jon Audunsson til Gullaug (død mellom 1648 og 1661) nevnes i 1626. Hans sønn var Audun Jonsson til Gullaug, hans sønnesønn var Niels Audensen til Gullaug og hans sønnesønns sønn var Auden Nielsen Tordenstierne.

Den 5. februar 1734 mottok Niels Audensen Tordenstierne kongelig stadfestelse av sitt adelskap. I det samme året ble hans sønn født. Auden Nielsen Tordenstierne vokste opp på setegården og reiste deretter til København, hvor han i 1753 ble kansellisekretær. Han fikk også tittelen hoffjunker.

Det sies at Auden Tordenstierne etter en stund ble halvgal. Etter sitt opphold i København og Paris ble han syk og vendte hjem til Gullaug. Han isolerte seg i to rom i enden av huset, Det røde kammer og Det blå kammer. Det var små og mørke rom hvis blyvinduer gjorde det vanskelig for dagslys å trenge inn. Tordenstierne viste seg aldri på dagtid, og om kveldene og natten vandret han i hagen og langs stranden iført en mørk frakk og en mørk maske foran ansiktet. Han ble lojalt fulgt av sin tjener, som var en «neger». Den siste Tordenstierne døde den 21. februar 1771.

Da hovedbygningen på Gullaug i 1843—44 ble ombygget, ble det funnet noen brev og dokumenter i veggen. De avslørte at Tordenstierne hadde vært forelsket i en bondedatter. Han hadde likevel måttet oppgi sin kjærlighet på grunn av foreldrenes manglende samtykke og kravene som hans stand satte.

Våpen[rediger | rediger kilde]

Beskrivelse: Et delt skjolt, hvorav den øverste del i sølv og den nederste del i sort, hvorover plassert en femoddet stjerne hvorav de tre øvre oddene er sorte og de to lavere er sølvfarget. På hjelmen en likedan stjerne mellom to vesselhorn sort og sølv, sølv og sort.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]