Mjøndalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°44′57,653″N 10°0′46,829″Ø

Mjøndalen stasjon
Mjøndalsbrua om vinteren.

Mjøndalen er administrasjonssentrum i Nedre Eiker kommune i Buskerud. Stedet har ca. 8000 innbyggere. Mjøndalen ligger på sørsiden av Drammenselva, 11 km vest for Drammen. Nord for elva ligger det noe mindre tettstedet Krokstadelva, som danner sammenhengende tettbebyggelse med Mjøndalen, forbundet med Mjøndalsbrua.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Mjøndalen kommer av norrønt Mylnudalr, av mylna ‘mølle’. Stedet er tradisjonelt en stasjonsby og et industristed. Tømmer, sagbruk og en betydelig papir- og cellulloseindustri tilhører stedets historie. Cellullosefabrikkene ble avviklet tidlig på 70-tallet. Møbel- og trevareindustri er også tradisjonsrike virksomheter på stedet. I de senere årene har det vært stor boligbygging i åsen sør for sentrum, og Mjøndalen har blitt en del av den store sammenhengende tettbebyggelsen som kalles tettstedet Drammen.

Mjøndalen Idrettsforening[rediger | rediger kilde]

Cupfinale mellom Fredrikstad FK og Mjøndalen i 1938. Kampen ble spilt på Briskeby i Hamar.
Hovedartikkel: Mjøndalen Idrettsforening

Det er først og fremst fotballen som har gjort stedet kjent. Fra 1920 og frem til begynnelsen av 90-tallet var MIF et av de ledende fotballagene i Norge.

I tillegg har MIF vært med i europacupene og spilt mot Cardiff, Bayern München og Werder Bremen. Mot sistnevnte vant MIF 1-0 på Weserstadion i 1987. Mjøndalen dalte i seriesystemet på 1990-tallet og lå flere sesonger i 3. divisjon, men i 2006 rykket laget opp i 2. divisjon.

Kjente innbyggere[rediger | rediger kilde]

Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.