Ungdomsskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Allergot ungdomsskole på Jessheim

Ungdomsskole er i Norge betegnelsen på skoler med ungdomstrinnene 8. til 10., og etter Kunnskapsløftet blir betegnelsen 8–10-skole brukt. Før innføringen av tiårig grunnskole var ungdomsskolen for elever fra 7. til 9. klasse. Ungdomsskolen utgjør ungdomstrinnet i grunnskolen, og i mange tilfeller er ungdomsskolen del av en kombinert grunnskole med både barne – og ungdomstrinn. Normalt begynner elevene på ungdomsskolen det året de fyller 13 år og avslutter skolen året de blir 16. I stort sett alle land i verden i dag er skolen delt i barneskole for barn fra 6-12 år, ungdomsskole for ungdommer fra 13–16 år og videregående skole for eldre elever.

I motsetning til barneskolen, begynner elevene på ungdomsskolen med karakterer. De kan velge et fremmedspråk som valgfag, som tysk, fransk, spansk eller mandarin, eller fordypning i norsk eller engelsk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ungdomsskolen i Norge ble innført gradvis i løpet av 1960-tallet, fra 1969 for hele landet. Inntil innføringen av skolestart for 6-åringene gjaldt dette 7. til 9. klasse. Skolen var opprinnelig delt i tre såkalte kursplaner etter elevenes faglige nivå der kursplan tre var mest krevende.

I Danmark ble ungdomsskoler etablert for elever fra 14 til 17 år som et eksperiment allerede i begynnelsen av 1940-tallet. I Sverige og Finland kaltes ungdomstrinnet tradisjonelt högstadiet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

utdanningsstubbDenne utdanningsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.