Ungdomsskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Ungdomsskole er i Norge betegnelsen på skoler med ungdomstrinnene 8. til 10., og etter Kunnskapsløftet blir betegnelsen 8–10 skole brukt. Før innføringen av tiårig grunnskole var ungdomsskolen for elever fra 7. til 9. klasse. Ungdomsskolen utgjør ungdomstrinnet i grunnskolen, og i mange tilfeller er ungdomsskolen del av en kombinert grunnskole med både barne – og ungdomstrinn. Normalt begynner elevene på ungdomsskolen det året de fyller 13 år og avslutter skolen året de blir 16. I stort sett alle land i verden i dag er skolen delt i barneskole for barn fra 6-12 år, ungdomsskole for ungdommer fra 13–16 år og videregående skole for eldre elever.

I motsetning til barneskolen, begynner elevene på ungdomsskolen med karakterer. De kan velge et fremmedspråk som valgfag, som tysk, fransk, spansk eller mandarin, eller fordypning i norsk eller engelsk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ungdomsskolen i Norge ble innført gradvis i løpet av 1960-tallet, fra 1969 for hele landet. Inntil innføringen av skolestart for 6-åringene gjaldt dette 7. til 9. klasse. Skolen var opprinnelig delt i tre såkalte kursplaner etter elevenes faglige nivå der kursplan tre var mest krevende.

I Danmark ble ungdomsskoler etablert for elever fra 14 til 17 år som et eksperiment allerede i begynnelsen av 1940-tallet. I Sverige og Finland kaltes ungdomstrinnet tradisjonelt högstadiet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

utdanningsstubbDenne utdanningsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.