Eggedal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den 1278 m. høye Haglebunatten i Eggedal, sett fra øst

Eggedal er en fjellbygd øverst i Sigdal kommune i Viken fylke. Den har tidligere vært jord- og skogbruksbygd, men fra 1960-tallet og frem til i dag har fabrikken Sigdal Kjøkken sysselsatt store deler av den yrkesaktive befolkningen. Sagbruk/trelastforretning og hyttebygging er andre viktige arbeidsplasser. I sentrum av bygda er det dagligvarebutikk, vinmonopol, jernvarehandel, kafé, kirke og turistkontor.

Eggedal skole er en barneskole og har omtrent 100 elever fra Eggedal og Nedre Eggedal.

Turisme og hytteområder[rediger | rediger kilde]

Som inngangsport til deler av Norefjell, Haglebu og Vestfjella mot Numedal har Eggedal stor tilstrømning av folk som har hytte i disse områdene. Eggedal Vestfjell har flott tur- og skiterreng i store uberørte naturområder. Området grenser i sør til Norges største naturreservat, Trillemarka.

Om vinteren finnes preparerte skiløyper i områdene rundt Eggedal. Løypene ligger i praktfullt turterreng i det vesentligste fra 700 og opp mot 1100 moh. Løypene er også knyttet sammen med løypenettet på Norefjell.

Det er gode multeområder i Eggedal, og det er adgang til stangfiske av ørret i flere av vannene i området.

Eggedal under andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

I Eggedal falt syv norske Milorg-soldater og seks tyske politisoldater av norsk og tysk herkomst under en trefning ved Haglebuvann i 26. april 1945. En krigsfange i uniform ble også likvidert av Milorg. Trefningen er blitt kalt Haglebuslaget.

Kunst og kultur i Eggedal[rediger | rediger kilde]

Kunstnerne Christian Skredsvig og Theodor Kittelsen «fant» denne bygda og bosatte seg her for over 100 år siden. Begge kunstnerhjemLauvlia og Hagan – er åpne for besøk i sommerhalvåret. Eggedal Mølle, en gammel nyrestaurert bydemølle, kan sees i drift lørdager og søndager om sommeren.

I Eggedal sentrum er statuen «Mannen med katten», med motiv fra Chr. Skredsvigs bilde «Idyll», som kunstneren Nils Aas laget i forbindelse med 150-årsjubileumet for Skredsvigs fødsel. Se ellers informasjon under Sigdal.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]