Hopp til innhold

Eggedal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den 1278 m. høye Haglebunatten i Eggedal, sett fra øst

Eggedal er en fjellbygd øverst i Sigdal kommune i Buskerud. Den har tidligere vært jord- og skogbruksbygd, men fra 1960-tallet og frem til i dag har fabrikken Sigdal Kjøkken sysselsatt store deler av den yrkesaktive befolkningen. Sagbruk/trelastforretning og hyttebygging er andre viktige arbeidsplasser. I sentrum av bygda er det dagligvarebutikk, vinmonopol, jernvarehandel, kafé, Eggedal kirke og turistkontor.

Eggedal skole er en barneskole og har vel 50 elever fra Eggedal og Nedre Eggedal.

Turisme og hytteområder[rediger | rediger kilde]

Som inngangsport til deler av Norefjell, Haglebu og Vestfjella mot Numedal har Eggedal stor tilstrømning av folk som har hytte i disse områdene. Eggedal Vestfjell har flott tur- og skiterreng i store uberørte naturområder. Området grenser i sør til Norges største naturreservat, Trillemarka.

Om vinteren finnes preparerte skiløyper i områdene rundt Eggedal. Løypene ligger i praktfullt turterreng i det vesentligste fra 700 og opp mot 1100 moh. Løypene er også knyttet sammen med løypenettet på Norefjell.

Det er gode multeområder i Eggedal, og det er adgang til stangfiske av ørret i flere av vannene i området.

Eggedal under andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

I Eggedal falt syv norske Milorg-soldater og seks tyske politisoldater av norsk og tysk herkomst under en trefning ved Haglebuvann i 26. april 1945. En krigsfange i uniform ble også likvidert av Milorg. Trefningen er blitt kalt Haglebuslaget.

Kunst og kultur i Eggedal[rediger | rediger kilde]

Kunstnerne Christian Skredsvig og Theodor Kittelsen «fant» denne bygda og bosatte seg her for over 100 år siden. Begge kunstnerhjemLauvlia og Hagan – er åpne for besøk i sommerhalvåret. Eggedal Mølle, en gammel nyrestaurert bydemølle, kan sees i drift lørdager og søndager om sommeren,

her er det i tillegg til den gamle mølla en samling av gamle bygninger hentet fra området, inkludert en oppgangssag.

I Eggedal sentrum er statuen «Mannen med katten», med motiv fra Chr. Skredsvigs bilde «Idyll», som kunstneren Nils Aas laget i forbindelse med 150-årsjubileumet for Skredsvigs fødsel. Se ellers informasjon under Sigdal.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]