Hopp til innhold

Padling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Padling er å drive frem et fartøy med en åre, som i hovedsak ikke overfører kraften direkte til skroget, men via padlerens kropp. Dette i motsetning til roing, der kraften overføres til båten via tollepinner eller åregafler som hevestang.

Typiske fartøyer for padling er kano og kajakk. For disse to fartøyene bruker man to forskjellige åretyper: én type for kajakk, hvor åren har to blad, ett blad i hver ende av åren; den andre typen for kano, hvor åren kun har ett blad.

For begge disse fartøyene sitter padleren med ansiktet vendt fremover.

Det finnes mange typer kajakker og mange typer kanoer. Blant kajakktyper finnes flatvann, hav, polo og surfski. Det er flere forskjellige klubber for hver type gren av kajakk, selv om flatvann er mest vanlig.

I flatvannskajakk handler det ofte om å padle en distanse fortest mulig på innsjø eller ett sted med lite eller ingen bølger. Dette er fordi flatvannskajakker er veldig ustabile og krever en god mengde med trening for å mestre.

Havkajakker er hovedsakelig til for å padle på sjøen, grunnet deres bredde og stabilitet som gjør at de kan padles i voldsomme bølger. Det går også fint å padle havkajakk i stille vann, men da går ikke disse like fort som en flatvannskajakk.

Polokajakker er ofte brukt i elver og er relativt stødige. Polokajakker er en type kajakk som ikke har ror, noe som gjør at de svinger mye og er lette å manøvrere raskt. Den velkjente manøveren eskimorulle, gjennomføres ofte i polokajakker.


Surfski er en ny type kajakk som er laget for å ta bølger og surfe på bølgene.

Padleturer

[rediger | rediger kilde]

Nærområdene langs kysten innbyr til tur, og kajakkpadling er i dag en populær form for friluftsliv. Da benyttes gjerne havkajakk og mer robust type kano enn ved padling i elv eller innsjø.

I fosser og stryk foregår elvepadling under kyndig instruksjon og med spesielt utstyr.

Kano-, kajakk- og småbåtturer i Norge

[rediger | rediger kilde]

Mest vanlig er nærmiljøet der en bor. En kan også velge ekstremturer i fjerne strøk. Klassiske turer:

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Øystein Køhn: Padleperler – Herlige turer i Norge og grensetraktene

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]